Οι ειδικοί προειδοποιούν όσους τρώνε δημητριακά κάθε πρωί - Ίσως πρέπει να τους ακούσεις

Οι ειδικοί προειδοποιούν όσους τρώνε δημητριακά κάθε πρωί - Ίσως πρέπει να τους ακούσεις

Φαίνεται σαν ένας πολύ καλός τρόπος για να ξεκινήσεις τη μέρα, και είναι πράγματι ιδιαίτερα διαδεδομένος, όμως, δυστυχώς, έχει δυσάρεστες συνέπειες.

Τα δημητριακά αποτελούν ένα από τα πιο διαδεδομένα πρωινά γεύματα, ωστόσο ειδικοί στον τομέα της διατροφής επισημαίνουν ότι πολλές επιλογές δημητριακών κρύβουν κινδύνους για την υγεία. Ενώ διαφημίζονται ως υγιεινά και πλούσια σε θρεπτικά συστατικά, τα περισσότερα εμπορικά δημητριακά περιέχουν υψηλές ποσότητες ζάχαρης, επεξεργασμένων υδατανθράκων και τεχνητών πρόσθετων.

Φυσικά, όπως σε πολλές περιπτώσεις γενικότερα, ο αφορισμός δεν είναι επιλογή. Δεν είναι όλα τα δημητριακά για το «πυρ το εξώτερον». Η επιλογή του κατάλληλου είδους, βέβαια, θεωρείται κρίσιμη για την υγεία. Η σωστή ενημέρωση και οι προσεκτικές αγορές μπορούν να σε βοηθήσουν να απολαύσεις το πρωινό σου χωρίς ενοχές και να ξεκινήσεις την ημέρα με την απαραίτητη ενέργεια.

Η πιο εύκολη συνταγή για σνακ με τραγανά δημητριακά, καραμέλα και κανέλα

Η ζάχαρη στο κέντρο του «κακού»

Γιατί είναι κακή ιδέα να ξεκινάς τη μέρα σου με ένα μπολ με δημητριακά γεμάτα ζάχαρη; Όπως αναφέρει στη Mirror η βιοχημικός Jessie Inchauspe, ένα γλυκό πρωινό, όσο χορταστικό κι αν είναι, «δεν αποτελεί την καλύτερη πηγή ενέργειας».

Εξηγεί ότι οι αιχμές της γλυκόζης που προκαλεί «βλάπτουν την ικανότητα του σώματός μας να παράγει ενέργεια αποτελεσματικά, μας κουράζουν και προκαλούν κάθε είδους παρενέργειες». Για παράδειγμα, μπορεί να σε κάνουν να πεινάς περισσότερο επειδή «όσο μεγαλύτερη είναι η ποσότητα που λαμβάνεις, τόσο απότομη θα είναι η επιστροφή στα κανονικά επίπεδα, η οποία οδηγεί σε λαχτάρα καθ' όλη τη διάρκεια της υπόλοιπης ημέρας».

Τέλος, προειδοποιεί ότι τα ζαχαρούχα δημητριακά «απορυθμίζουν τα επίπεδα γλυκόζης μας κατά τη διάρκεια της υπόλοιπης ημέρας, οπότε το μεσημεριανό γεύμα και το βραδινό, με τη σειρά τους, δημιουργούν μεγαλύτερες αιχμές».

food-photographer-jennifer-pallian-DfbrRpHTLy0-unsplash.jpg


Κίνδυνοι από την υπερκατανάλωση δημητριακών

1. Υψηλή περιεκτικότητα σε ζάχαρη

Σύμφωνα με έρευνες, πολλά δημητριακά πρωινού περιέχουν ζάχαρη που φτάνει ή ξεπερνά τη συνιστώμενη ημερήσια πρόσληψη. Αυτό μπορεί να οδηγήσει σε:
- Απότομες αυξομειώσεις στα επίπεδα σακχάρου στο αίμα.
- Αυξημένο κίνδυνο για διαβήτη τύπου 2 και παχυσαρκία.

2. Έλλειψη θρεπτικών συστατικών

Παρά τις ενδείξεις για "ενισχυμένες βιταμίνες" και "ολική άλεση," πολλά δημητριακά χάνουν τη διατροφική τους αξία κατά την επεξεργασία. Ελάχιστα περιέχουν αρκετές φυτικές ίνες, που είναι απαραίτητες για τη σωστή λειτουργία του εντέρου.

3. Εξαρτήσεις από τη γλυκιά γεύση

Η συστηματική κατανάλωση δημητριακών υψηλής ζάχαρης από μικρή ηλικία μπορεί να επηρεάσει τις διατροφικές συνήθειες, δημιουργώντας προτίμηση προς πιο γλυκά τρόφιμα.

7 healthy bowls που μπορείς να φτιάξεις για πρωινό

Τι προτείνουν οι ειδικοί;

- Επίλεξε δημητριακά με χαμηλή περιεκτικότητα σε ζάχαρη. Διάβασε την ετικέτα και προτίμησε προϊόντα με λιγότερο από 5 γρ. ζάχαρης ανά μερίδα.
- Προτίμησε ανεπεξέργαστες επιλογές. Δημητριακά όπως η βρώμη ή οι νιφάδες κινόα είναι εξαιρετικές εναλλακτικές.
- Πρόσθεσε φυσικά συστατικά. Συνδύασε τα δημητριακά σου με φρέσκα φρούτα, ξηρούς καρπούς και μέλι για περισσότερη θρεπτική αξία.
- Δώσε βάση στην πρωτεΐνη. Η προσθήκη γάλακτος, γιαουρτιού ή ακόμη και αυγών μπορεί να εξισορροπήσει το πρωινό σου.