Κάπνισμα: Γιατί οι γυναίκες κινδυνεύουν περισσότερο από τους άντρες

Κάπνισμα: Γιατί οι γυναίκες κινδυνεύουν περισσότερο από τους άντρες

Μπορεί να αντικρούουμε τον χαρακτηρισμό «αδύναμο φύλλο», να όμως που τελικά ισχύει στην περίπτωση του καπνίσματος.

Οι στατιστικές δείχνουν πως ο αριθμός των αντρών καπνιστών είναι πολύ μεγαλύτερος από αυτόν των γυναικών. Στην πραγματικότητα, όμως, μόλις μια γυναίκα εθιστεί στο κάπνισμα είναι πολύ πιο δύσκολο να το κόψει, σε σχέση με έναν άντρα. Και, σαν να μην έφτανε αυτό, οι κίνδυνοι του καπνίσματος έχουν πολύ ισχυρότερο αντίκτυπο στο γυναικείο φύλο, σε αντίθεση με το αντρικό. Πως γίνεται, όμως, αυτό;

Δεκάδες μελέτες που έχουν γίνει κατά καιρούς έχουν αποδείξει πως τα τσιγάρα είναι τοξικά και έχουν περισσότερες πιθανότητες να σκοτώσουν γυναίκες παρά άντρες. Πιο συγκεκριμένα, οι καπνίστριες διατρέχουν κατά 25% μεγαλύτερο κίνδυνο από του καπνιστές να ασθενήσουν από κάποια καρδιοπάθεια. Επίσης, οι καπνίστριες πάσχουν πιο συχνά από ασθένειες επιθετικής μορφής και έχουν διπλάσια πιθανότητα να αποκτήσουν καρκίνο στους πνεύμονες, σε σχέση με τους καπνιστές.

Οι ερευνητές έχουν εξηγήσει πως η διαφορά μεταξύ αντρών και γυναικών έγκειται στην φυσιολογία τους. Το μικρότερο σωματικό βάρος και τα στενότερα αγγεία του αίματος είναι οι κυριότεροι παράγοντες που κάνουν τις γυναίκες πιο εκτεθειμένες στους κινδύνους του καπνίσματος.

«Οι γυναίκες μπορούν να εξαγάγουν πολύ μεγαλύτερη ποσότητα καρκινογόνων ουσιών και άλλων τοξινών σε σχέση με τους άντρες, από την ίδια ποσότητα τσιγάρων», αναφέρουν οι επιστήμονες από το πανεπιστήμιο της Minnesota και το Johns Hopkins.

Το ρίσκο για τις γυναίκες αυξάνονται κατά 2% κάθε χρόνο, το οποίο σημαίνει πως όσο περισσότερο καιρό καπνίζει μια γυναίκα, τόσο μεγαλύτερος είναι ο κίνδυνος για να αναπτύξει καρδιοπάθειες, σε σχέση με έναν άντρα καπνιστή που καπνίζει το ίδιο χρονικό διάστημα.