Πριν ή μετά το πρωινό; Οι ειδικοί εξηγούν ποια είναι η ιδανική στιγμή για να πλύνετε τα δόντια σας

Πριν ή μετά το πρωινό; Οι ειδικοί εξηγούν ποια είναι η ιδανική στιγμή για να πλύνετε τα δόντια σας

Η στιγμή του βουρτσίσματος μπορεί να επηρεάσει την αποτελεσματικότητα του φθορίου, την κατάσταση του σμάλτου και τον πολλαπλασιασμό των βακτηρίων. Οι ειδικοί εξηγούν τι είναι σκόπιμο σύμφωνα με τα στοιχεία.

Το βούρτσισμα των δοντιών είναι μια συνήθεια που έχει ριζώσει στην καθημερινή ρουτίνα. Ωστόσο, παρά την καθημερινή επανάληψή του, πολλοί άνθρωποι αγνοούν βασικά στοιχεία που μπορούν να κάνουν αυτή την πρακτική πιο αποτελεσματική.

Η ώρα που επιλέγουμε για να γίνει, η ποιότητα του βουρτσίσματος, το είδος της οδοντόκρεμας, η τεχνική που εφαρμόζεται και ακόμη και η συχνότητα κατανάλωσης ζάχαρης επηρεάζουν άμεσα την εμφάνιση τερηδόνας και τη φθορά του σμάλτου.

Διάφορες μελέτες και επαγγελματικές συστάσεις συμφωνούν ότι η στοματική υγεία δεν εξαρτάται μόνο από το βούρτσισμα των δοντιών, αλλά από μια σειρά συνδυασμένων παραγόντων. Μεταξύ αυτών, ένα από τα πιο συζητημένα είναι αν είναι σκόπιμο να καθαρίζουμε τα δόντια πριν ή μετά το πρωινό, ειδικά λόγω της επίδρασης που μπορούν να έχουν ορισμένα τρόφιμα στο pH του στόματος και στη δράση του φθορίου. Παρεμβαίνουν επίσης και άλλοι παράγοντες, όπως ο τύπος των βακτηρίων που υπάρχουν στο στόμα κατά το ξύπνημα, η παραγωγή σάλιου και οι διατροφικές συνήθειες.

Γιατί είναι σημαντική η ώρα του βουρτσίσματος

Κατά τη διάρκεια της νύχτας, η παραγωγή σάλιου μειώνεται και τα βακτήρια πολλαπλασιάζονται στο στόμα. Όταν ξυπνάμε, η πρωινή αναπνοή και η αίσθηση ξηρότητας αντανακλούν αυτή τη διαδικασία. Αυτή η συσσώρευση βακτηρίων είναι ένας βασικός παράγοντας για να αποφασίσουμε πότε να πλύνουμε τα δόντια μας: πριν ή μετά το πρωινό.

Έχει γρατζουνιές ο καθρέφτης σου; Το μόνο που θα χρειαστείς είναι λίγη οδοντόκρεμα

Ένας από τους λόγους για να επιλέξουμε το βούρτσισμα μετά το ξύπνημα είναι η ενεργοποίηση του σάλιου.

Σε συνέντευξή της στην εφημερίδα The New York Times, η Apoena de Aguiar Ribeiro, παιδοδοντίατρος και μικροβιολόγος στο Πανεπιστήμιο της Βόρειας Καρολίνας στο Chapel Hill, δήλωσε:

«Το σάλιο βοηθά στην ενίσχυση των δοντιών, καθώς αποθέτει μέταλλα που τα βακτήρια θα μπορούσαν να έχουν καταναλώσει κατά τη διάρκεια της νύχτας κι ενώ περιέχει επίσης διττανθρακικό άλας, το οποίο βοηθά στην εξουδετέρωση της οξύτητας στο στόμα».

Από μηχανική άποψη, το βούρτσισμα μετά το πρωινό βοηθά στην απομάκρυνση των υπολειμμάτων τροφής.

Ωστόσο, εάν καταναλώνονται όξινα τρόφιμα, το άμεσο βούρτσισμα μπορεί να επηρεάσει το σμάλτο. Σύμφωνα με την Mayo Clinic, τα όξινα τρόφιμα και ποτά, όπως τα εσπεριδοειδή, ο καφές και το ψωμί, μπορούν να αποδυναμώσουν προσωρινά το σμάλτο των δοντιών. Το βούρτσισμα αμέσως μετά την κατανάλωση αυτών των προϊόντων μπορεί να προκαλέσει μικροσκοπική φθορά στο σμάλτο, αυξάνοντας τον κίνδυνο τερηδόνας και ευαισθησίας των δοντιών..

Στο ίδιο πνεύμα, ο οδοντίατρος και αναπληρωτής πρύτανης του Πανεπιστημίου του Μίσιγκαν, Carlos González-Cabezas, προειδοποίησε ότι για τους περισσότερους ανθρώπους το πρωινό διαρκεί μεταξύ 10 και 15 λεπτών, χρόνος που είναι αρκετός για να προκαλέσει μεγάλη ζημιά αν συνδυαστούν συσσωρευμένα βακτήρια και ζαχαρούχα τρόφιμα.

Σε αυτές τις περιπτώσεις, συνιστάται να περιμένεις 30 έως 60 λεπτά ώστε το σάλιο να βοηθήσει στην αποκατάσταση του pH ή, ελλείψει αυτού, να ξεπλύνεις το στόμα με νερό πριν το βούρτσισμα.

Φθόριο, τεχνική και συχνότητα: οι συστάσεις των ειδικών

Η χρήση φθορίου θεωρείται βασικός πυλώνας στην πρόληψη της τερηδόνας.

Για τον αντιπρύτανη της Οδοντιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου του Μπουένος Άιρες, Aldo Squassi, η προσθήκη του στις οδοντόκρεμες επιτρέπει την παρέμβαση στη διαδικασία της απομετάλλωσης:

«Το φθόριο που βρίσκεται στις οδοντόκρεμες επιτρέπει τη μείωση της ταχύτητας εξέλιξης των τερηδονικών βλαβών λόγω ορισμένων qχημικών χαρακτηριστικών που διαθέτει.

Με αυτόν τον τρόπο, στα αρχικά στάδια της διαδικασίας της τερηδόνας, η παρουσία του ιόντος φθορίου μπορεί να αναστρέψει την απώλεια του μεταλλικού περιεχομένου της οδοντικής δομής και να ευνοήσει την επαναμετάλλωση. Έτσι, μακροπρόθεσμα θα έχουμε λιγότερες νέες τερηδονικές βλάβες».

Ο ειδικός προειδοποίησε επίσης ότι το ξέπλυμα με νερό μετά το βούρτσισμα μπορεί να μειώσει την αποτελεσματικότητα του φθορίου στην οδοντόκρεμα, καθώς απομακρύνει μέρος του υπολειμματικού φθορίου.

Σχετικά με τη συχνότητα του βουρτσίσματος, σημείωσε ότι δεν υπάρχουν στοιχεία που να καθορίζουν τον ιδανικό αριθμό βουρτσισμάτων των δοντιών, αλλά ότι γενικά συνιστάται να βουρτσίζετε τα δόντια σου δύο φορές την ημέρα για να μειώσεις τη συσσώρευση βιοφίλμ.

Η Belén Barrego, οικογενειακή γιατρός και καθηγήτρια στο Πανεπιστήμιο Austral, συμφώνησε ότι το κλειδί δεν είναι η ποσότητα, αλλά η τεχνική:

«Η ποιότητα της στοματικής υγιεινής δεν εξαρτάται από το πόσες φορές βουρτσίζετε τα δόντια σας, αλλά από την τεχνική που χρησιμοποιείς και το χρόνο που αφιερώνεις».

Ωστόσο, συνιστά τρεις φορές την ημέρα και τονίζει ότι το βραδινό βούρτσισμα είναι το πιο σημαντικό.

Τερηδόνα παρά το βούρτσισμα: ο ρόλος της διατροφής στην υγεία των δοντιών

Παρά την κατάλληλη ρουτίνα, πολλοί άνθρωποι εξακολουθούν να αναπτύσσουν τερηδόνα. Σύμφωνα με τον Squassi, αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι η τερηδόνα είναι μια πολύπλοκη πολυπαραγοντική ασθένεια που προκαλείται από μια οικολογική αλλαγή στο μικροβίωμα του στόματος, η οποία συνδέεται με συχνή και παρατεταμένη έκθεση σε ζαχαρούχα ή υδατάνθρακα ποτά ή τρόφιμα.

Το βούρτσισμα, αν και σημαντικό, δεν αρκεί για να αντισταθμίσει αυτές τις αλλαγές που συνδέονται με τη διατροφή.

Γι' αυτό, συνιστά να περιοριστεί η κατανάλωση βιομηχανικών προϊόντων και να διατηρηθεί αυστηρή υγιεινή.

Το βούρτσισμα θα συμβάλει στη μείωση των επιπέδων του βιοφίλμ, το οποίο είναι απαραίτητο για την υγεία των ούλων, αλλά δεν αποτρέπει τις αλλαγές που σχετίζονται με την πρόσληψη υδατανθράκων και, ως εκ τούτου, ο κίνδυνος εμφάνισης τερηδόνας θα παραμείνει, εκτός εάν αλλάξουν οι διατροφικές συνήθειες.

Ο Barrego πρόσθεσε μια συμπληρωματική εξήγηση:

Τα βιομηχανοποιημένα προϊόντα μπορούν να συμβάλουν στην ανάπτυξη τερηδόνας, ειδικά αυτά που είναι πλούσια σε ζάχαρη και ραφιναρισμένους υδατάνθρακες. Η σχέση μεταξύ αυτών των τροφίμων και της δημιουργίας τερηδόνας οφείλεται κυρίως στην υψηλή συγκέντρωση ζάχαρης που περιέχουν αυτά τα προϊόντα, όπως χυμοί και αναψυκτικά, γλυκά μπισκότα, γλυκά και σνακ».

Όσον αφορά τον κατάλληλο χρόνο για την υγιεινή μετά την κατανάλωση αυτών των προϊόντων, σημείωσε:

«Μετά την κατανάλωση προϊόντων με υψηλή περιεκτικότητα σε σάκχαρα, συνιστάται η στοματική υγιεινή σε σύντομο χρονικό διάστημα. Όσο λιγότερο χρόνο εκτίθεται η επιφάνεια των δοντιών στα σάκχαρα, τόσο μικρότερος είναι ο κίνδυνος ζύμωσης και τερηδόνας».

Εκπαίδευση και πρόληψη από την παιδική ηλικία

Ο Barrego τόνισε την ανάγκη να ξεκινήσει η στοματική υγιεινή από μικρή ηλικία.

«Από τη γέννηση συνιστάται να ξεκινήσετε με τις τεχνικές υγιεινής, ακόμη και πριν εμφανιστούν τα πρώτα δόντια. Ξεκινάμε με το πλύσιμο των ούλων κατά το μπάνιο, μπορεί να γίνει με ένα υγρό γάζι μόνο με νερό ή με βουρτσάκια για μωρά και νερό. Όταν αρχίζουν να εμφανίζονται τα πρώτα δόντια, μπορεί να αρχίσει η χρήση οδοντόκρεμας».

Παρείχε επίσης λεπτομέρειες σχετικά με την κατάλληλη δόση φθορίου στην παιδική ηλικία:

«Σε παιδιά ηλικίας 0 έως 3 ετών συνιστάται 1000 μέρη ανά εκατομμύριο (ppm) και η ποσότητα που πρέπει να χρησιμοποιείται σε κάθε πλύσιμο πρέπει να είναι ισοδύναμη με το μέγεθος ενός κόκκου ρυζιού. Σε παιδιά ηλικίας 3 έως 6 ετών πρέπει να περιέχει 1000 έως 1450 ppm φθορίου και η δόση πρέπει να είναι ισοδύναμη με ένα μπιζέλι».

Εκτός από την ενίσχυση του σμάλτου, το φθόριο αναστέλλει την ανάπτυξη βακτηρίων που παράγουν οξέα. Η τοπική εφαρμογή του, μέσω οδοντόκρεμας ή στοματικών διαλυμάτων, είναι ένας από τους πιο αποτελεσματικούς τρόπους πρόληψης των βλαβών, αν και ο Barrego προειδοποιεί ότι «η υπερβολική χρήση φθορίου μπορεί να προκαλέσει οδοντική φθορίωση, μια πάθηση που προκαλεί κηλίδες στα δόντια».