Οι άνθρωποι γερνούν πιο γρήγορα σε 2 συγκεκριμένες χρονικές στιγμές της ζωής τους, σύμφωνα με μελέτη
Οι αλλαγές κορυφώθηκαν στα μέσα της δεκαετίας των 40 και ξανά στις αρχές της δεκαετίας των 60, με ελαφρώς διαφορετικά προφίλ.
Η γήρανση είναι μια περίπλοκη διαδικασία. Σύμφωνα όμως, με έρευνα του Πανεπιστημίου του Stanford το 2024, η γήρανση δεν εξελίσσεται πάντα ομαλά και σταδιακά.
Αντίθετα, υπάρχουν δύο βασικές περίοδοι όπου συμβαίνουν απότομες βιολογικές αλλαγές και αυτές είναι γύρω στα 44 και ξανά γύρω στα 60 έτη. Αυτά τα «άλματα» σχετίζονται με μοριακές μεταβολές στο σώμα και φαίνεται να ισχύουν ανεξάρτητα από το είδος των μορίων που εξετάζονται.
Μόνο ένα κουταλάκι του γλυκού την ημέρα θα βελτιώσει την επιδερμίδα, τη μνήμη και τη συγκέντρωσή σου
Πώς έγινε η μελέτη και τι έδειξε;
Ο Snyder και οι συνάδελφοί του διερεύνησαν τη βιολογία της γήρανσης για να κατανοήσουν καλύτερα ποιες αλλαγές συμβαίνουν και πώς, προκειμένου να μετριάσουν και να θεραπεύσουν καλύτερα αυτές τις παθήσεις. Για τον σκοπό αυτό, παρακολούθησαν μια ομάδα 108 ενηλίκων, οι οποίοι δώριζαν βιολογικά δείγματα κάθε λίγους μήνες για αρκετά χρόνια.
Παρατήρησαν λοιπόν, ότι σε ορισμένες παθήσεις, όπως η νόσος Αλτσχάιμερ και οι καρδιαγγειακές παθήσεις ο κίνδυνος δεν αυξάνεται σταδιακά με την πάροδο του χρόνου, αλλά κλιμακώνεται απότομα μετά από μια ορισμένη ηλικία.
Έτσι, ήθελαν να εξετάσουν πιο προσεκτικά τους βιοδείκτες της γήρανσης για να δουν αν μπορούσαν να εντοπίσουν σχετικές αλλαγές.
Χρησιμοποιώντας δείγματα από την ομάδα τους, οι ερευνητές παρακολούθησαν διαφορετικά είδη βιομορίων.
Η ομάδα του Snyder παρατήρησε ότι υπάρχει μια πολύ σαφής αλλαγή στην αφθονία πολλών διαφορετικών ειδών μορίων στο ανθρώπινο σώμα σε δύο ξεχωριστά στάδια.
Περίπου το 81% όλων των μορίων που μελέτησαν εμφάνισαν αλλαγές κατά τη διάρκεια ενός ή και των δύο αυτών σταδίων. Οι αλλαγές κορυφώθηκαν στα μέσα της δεκαετίας των 40 και ξανά στις αρχές της δεκαετίας των 60, με ελαφρώς διαφορετικά προφίλ.
Βάλε αυτό το 1 συστατικό στον πρωινό σου καφέ και θα φανείς νεότερη κατά πολλά χρόνια: κάνει θαύματα
Η κορύφωση στα μέσα της δεκαετίας των 40 έδειξε αλλαγές σε μόρια που σχετίζονται με τον μεταβολισμό των λιπιδίων, της καφεΐνης και του αλκοόλ, καθώς και καρδιαγγειακές παθήσεις και δυσλειτουργίες στο δέρμα και τους μύες.
Η κορύφωση στις αρχές της δεκαετίας των 60 συσχετίστηκε με τον μεταβολισμό των υδατανθράκων και της καφεΐνης, τις καρδιαγγειακές παθήσεις, το δέρμα και τους μύες, τη ρύθμιση του ανοσοποιητικού συστήματος και τη λειτουργία των νεφρών.
Η πρώτη κορύφωση, στα μέσα της δεκαετίας των 40, είναι συνήθως όταν οι γυναίκες αρχίζουν να περνούν από την εμμηνόπαυση ή την περιεμμηνόπαυση. Ωστόσο, οι ερευνητές απέκλεισαν αυτό το ενδεχόμενο ως κύριο παράγοντα, αφού και οι άνδρες υπέστησαν σημαντικές μοριακές αλλαγές στην ίδια ηλικία.
«Αυτό υποδηλώνει ότι ενώ η εμμηνόπαυση ή η περιεμμηνόπαυση μπορεί να συμβάλλουν στις αλλαγές που παρατηρούνται στις γυναίκες στα μέσα της δεκαετίας των 40, πιθανότατα υπάρχουν άλλοι, πιο σημαντικοί παράγοντες που επηρεάζουν αυτές τις αλλαγές τόσο στους άνδρες όσο και στις γυναίκες», εξήγησε η μεταβολικολόγος και πρώτη συγγραφέας Xiaotao Shen, πρώην καθηγήτρια του Stanford και τώρα στο Τεχνολογικό Πανεπιστήμιο Nanyang της Σιγκαπούρης.
Οι ερευνητές σημειώνουν βέβαια, ότι το μέγεθος του δείγματός τους είναι αρκετά μικρό και πως εξέτασαν περιορισμένα βιολογικά δείγματα, από άτομα ηλικίας μεταξύ 25 και 70 ετών.
Η μελλοντική έρευνα θα μπορούσε να βοηθήσει στην περαιτέρω εμβάθυνση σε αυτό το φαινόμενο, μελετώντας το με μεγαλύτερη λεπτομέρεια, σε ένα ευρύτερο φάσμα θεμάτων, για να κατανοήσουμε καλύτερα πώς αλλάζει το ανθρώπινο σώμα με την πάροδο του χρόνου.
