Τι είναι ο καυτερός μηλίτης και μπορεί πραγματικά να σε προστατεύσει από κρυολόγημα και γρίπη;

Πατούλια Κατερίνα
Τι είναι ο καυτερός μηλίτης και μπορεί πραγματικά να σε προστατεύσει από κρυολόγημα και γρίπη;

Μπορεί να συνδέεις το φθινόπωρο με κολοκύθα ή συνταγές με γλυκοπατάτα. Για κάποιες όμως, το απόλυτο εποχικό «μαγικό φίλτρο» είναι το fire cider (καυτός μηλίτης).

Ο fire cider ένα ρόφημα που υπόσχεται όχι μόνο να σου φέρει φθινοπωρινή διάθεση, αλλά και να ενισχύσει το ανοσοποιητικό σου τις μέρες που όλοι γύρω σου φτερνίζονται.

Στο TikTok θα βρεις δεκάδες βίντεο με ανθρώπους που φτιάχνουν τη δική τους εκδοχή, συνοδεύοντάς τη με επαίνους.

«Το καλύτερο πράγμα για να μη σε πιάσει τίποτα φέτος τον χειμώνα είναι το fire cider», λέει χαρακτηριστικά μια creator.

Τι ακριβώς είναι το fire cider;

Ουσιαστικά πρόκειται για ένα μείγμα μηλόξυδου με λαχανικά, βότανα και μπαχαρικά. Συνήθως περιέχει κρεμμύδι, σκόρδο, τζίντζερ, χρένο και καγιέν (εξ' ου και το «fire» στο όνομα), αλλά η συνταγή είναι ανοιχτή σε παραλλαγές. Μπορείς να προσθέσεις κουρκουμά, δεντρολίβανο, λεμόνι, πορτοκάλι, ακόμα και καυτερές πιπεριές.

Η διαδικασία είναι απλή: βάζεις όλα τα υλικά σε ένα γυάλινο βάζο, τα αφήνεις να «τραβήξουν» για μερικές εβδομάδες, τα σουρώνεις και, αν θέλεις, προσθέτεις λίγο μέλι.

Παραδοσιακά πίνεται σε μικρές δόσεις σαν σφηνάκια για τόνωση του οργανισμού. Όχι ότι η γεύση είναι εύκολη υπόθεση.

Είναι όντως καλό για σένα;

Τα υλικά από μόνα τους έχουν οφέλη. Το μηλόξυδο μπορεί να βοηθήσει στη ρύθμιση του σακχάρου, το σκόρδο έχει αντιιικές ιδιότητες, το τζίντζερ διευκολύνει τη χώνευση, ενώ τα εσπεριδοειδή σου δίνουν βιταμίνη C, που στηρίζει το ανοσοποιητικό.

Όμως δεν υπάρχει πραγματικός λόγος να τα συνδυάσεις όλα μαζί σε αυτό το εκχύλισμα. Όπως εξηγούν οι διατροφολόγοι μπορείς να πάρεις τα ίδια (και περισσότερα) οφέλη τρώγοντας τα υλικά σε πιο ευχάριστες μορφές: π.χ. ένα πορτοκάλι ολόκληρο, που σου δίνει και φυτικές ίνες ή μια μπρουσκέτα με φρέσκο σκόρδο και ελαιόλαδο.

Υπάρχουν κίνδυνοι;

Ναι, και δεν είναι αμελητέοι. Αν τα υλικά δεν καλύπτονται πλήρως από το ξύδι, μπορεί να εμφανιστεί μούχλα. Επιπλέον, αν δεν πλυθούν σωστά τα λαχανικά ή το βάζο, υπάρχει κίνδυνος επιμόλυνσης, ιδιαίτερα για άτομα ευάλωτα όπως ηλικιωμένοι, έγκυες ή ανοσοκατεσταλμένοι.

Και κάτι ακόμα: το μείγμα είναι πολύ όξινο και καυτερό, οπότε μπορεί να σου προκαλέσει καούρες ή γαστρίτιδα αν έχεις ευαισθησία. Μακροπρόθεσμα, το οξύ μπορεί να φθείρει και το σμάλτο των δοντιών.

Όσο κι αν ακούγεται δελεαστικό, δεν υπάρχουν επιστημονικά στοιχεία ότι το fire cider προλαμβάνει κρυολόγημα ή γρίπη. Μπορεί να σου δώσει κάποια θρεπτικά συστατικά, αλλά δεν είναι θαυματουργό.