Τι κάνει τις γυναίκες να ροχαλίζουν;

Τι κάνει τις γυναίκες να ροχαλίζουν;

Αν δεν θέλετε να σας πετά μαξιλάρια ο σύντροφός σας όλο το βράδυ, καλύτερα να διαβάσετε το παρακάτω κείμενο.

Το ροχαλητό είναι αδυσώπητο και δεν κάνει διακρίσεις στα δύο φύλα. Είτε είσαι άντρας είτε γυναίκα, έχεις τις ίδιες πιθανότητες να ροχαλίζεις το βράδυ στον ύπνο σου και να ταλαιπωρείς τον άνθρωπο που κοιμάται δίπλα σου –ή μάλλον, που προσπαθεί να κοιμηθεί.

Η αδικία όμως είναι πως, ενώ ένας άντρας που ροχαλίζει μπορεί να χαρακτηριστεί μέχρι και «γλυκούλης», μια γυναίκα που κάνει τους τοίχους να τρέμουν δεν αντιμετωπίζεται με την ίδια επιείκεια. Γι' αυτό καλό είναι να γνωρίζουμε τους βασικούς παράγοντες που προκαλούν ροχαλητό στις γυναίκες, ούτως ώστε να μην στέλνουμε τον άλλον στον καναπέ κάθε βράδυ. Συν τις άλλοις, εκτός από ενοχλητικό, το ροχαλητό μπορεί να αποδειχτεί μέχρι και επικίνδυνο για αυτόν που ροχαλίζει, καθώς είναι σημάδι προβληματικού αναπνευστικού συστήματος.

Ποιοι είναι, λοιπόν, οι σημαντικότεροι λόγοι που προκαλούν ροχαλητό στις γυναίκες;

1.Παχυσαρκία: Η παχυσαρκία προκαλεί ροχαλητό στις γυναίκες, εξαιτίας του λίπους που συσσωρεύεται στον λαιμό και το οποίο πιέζει την αναπνευστική οδό, προκαλώντας τον ενοχλητικό ήχο.

2.Εμμηνόπαυση: Οι γυναίκες ροχαλίζουν περισσότερο μετά την ηλικία των 40, λόγω του ότι οι περισσότερες μπαίνουν στην εμμηνόπαυση. Η μειωμένη παραγωγή οιστρογόνων προκαλεί ροχαλητό, καθώς οι ορμόνες αυτές είναι που εμποδίζουν την εμπλοκή της αναπνευστικής οδού κατά τη διάρκεια του ύπνου.

3.Η στάση του ύπνου: Οι γυναίκες συνηθίζουν να ροχαλίζουν όταν κοιμούνται ανάσκελα. Σε αυτή τη στάση η βάση της γλώσσας τραβιέται προς τα πίσω εξαιτίας της βαρύτητας, κλείνει τον λαιμό και μπλοκάρει την αναπνευστική οδό.

4.Αλκοόλ: Μία από τις παρενέργειες του αλκοόλ είναι η χαλάρωση των μυών, συμπεριλαμβανομένων και αυτών της αναπνευστικής οδού. Ακριβώς όπως και οι άντρες, έτσι και οι γυναίκες έχουν περισσότερες πιθανότητες να ροχαλίζουν στον ύπνο αν νωρίτερα έχουν καταναλώσει αλκοόλ.

5.Μόλυνση και φλεγμονή: Η ιγμορίτιδα, τα κρυολογήματα και οι αλλεργίες μπορούν να κάνουν τους αεραγωγούς στενότερους, έτσι και οι γυναίκες που έχουν μία από αυτές τις διαταραχές είναι πιο πιθανό να ροχαλίζουν στον ύπνο τους. Η φλεγμονή μπορεί επίσης να προκληθεί από τον καπνό του τσιγάρου, οπότε η διακοπή του καπνίσματος μπορεί να βοηθήσει σημαντικά στην ανακούφιση από το ροχαλητό.

6.Μη φυσιολογική ανατομία: Το ροχαλητό εμφανίζεται πιο συχνά σε όσους έχουν μαλακές και μακριές αμυγδαλές στον οισοφάγο. Το διογκωμένο μέρος των αμυγδαλών κινείται προς τα μέσα όταν εισπνέετε και προς τα έξω όταν εκπνέετε. Όσο μεγαλύτερο είναι το διογκωμένο μέρος των αμυγδαλών, τόσο πιο πιθανή είναι η εμφάνιση του ροχαλητού.