Υγιή ούλα για υγιείς πνεύμονες

Υγιή ούλα για υγιείς πνεύμονες

Στην αύξηση του κινδύνου αναπνευστικών μολύνσεων μπορεί να συμβάλει η κακή υγεία του ούλων.

Σύμφωνα με νέα αμερικανική επιστημονική έρευνα, η ασθένεια των ούλων μπορεί να οδηγήσει ακόμη και σε χρόνια αποφρακτική πνευμονοπάθεια ή πνευμονία.

Οι μολύνσεις προκαλούνται όταν βακτήρια από την περιοδοντική νόσο κατεβαίνουν από τον λαιμό και εισπνέονται, καταλήγοντας στο κατώτερο αναπνευστικό σύστημα, όπου τελικά μπορεί να οδηγήσουν μέχρι και στον θάνατο του ασθενούς.

Η μελέτη, που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό "Journal of Periodontology" της Αμερικανικής Ακαδημίας Περιοδοντολογίας, μελέτησε 200 εθελοντές ηλικίας 20 έως 60 ετών. Οι μισοί είχαν εισαχθεί στο νοσοκομείο για κάποια αναπνευστική πάθηση (πνευμονία, βρογχίτιδα, αποφρακτική πνευμονοπάθεια κ.α.), ενώ οι άλλοι μισοί ήταν υγιείς, χωρίς ιστορικό πνευμονικής νόσου. Όλοι οι εθελοντές έκαναν αναλυτικά τεστ, για την αξιολόγηση της περιοδοντικής υγείας τους.

Η έρευνα κατέληξε στο συμπέρασμα ότι οι ασθενείς με αναπνευστικά προβλήματα είχαν χειρότερη περιοδοντική υγεία σε σχέση με τους υπόλοιπους συμμετέχοντες στην μελέτη, πράγμα που δείχνει ότι υπάρχει σχέση ανάμεσα στις πνευμονικές παθήσεις και στις περιοδοντικές.

Οι περιοδοντικές ασθένειες είναι χρόνιες φλεγμονώδεις παθήσεις που επηρεάζουν τον ιστό των ούλων και άλλες δομές υποστηρικτικές των δοντιών.

Προηγούμενες έρευνες έχουν συσχετίσει τις ασθένειες των ούλων με άλλες χρόνιες φλεγμονώδεις παθήσεις, όπως ο διαβήτης, η ρευματοειδής αρθρίτιδα και ορισμένες καρδιαγγειακές νόσοι.