Τι γίνεται αν μια γυναίκα είναι αλλεργική στα προφυλακτικά;

Τι γίνεται αν μια γυναίκα είναι αλλεργική στα προφυλακτικά;

Παρότι ακούγεται κάπως αστείο την πρώτη φορά, στην πραγματικότητα πρόκειται για ένα αρκετά συχνό φαινόμενο που ταλαιπωρεί πολλές γυναίκες.

Τα προφυλακτικά είναι ένας από τους καλύτερους τρόπους για την ελαχιστοποίηση του ρίσκου μόλυνσης από σεξουαλικώς μεταδιδόμενα νοσήματα και ο πιο διάσημος και αποτελεσματικός τρόπος για να αποφευχθεί η εγκυμοσύνη.

Τι γίνεται, όμως, αν μια γυναίκα έχει αλλεργία στα προφυλακτικά;

Η αλλεργία εξαιτίας των προφυλακτικών οφείλεται συνήθως στο καουτσούκ από το οποίο είναι φτιαγμένα ή στο λιπαντικό που χρησιμοποιείται σε αυτά. Μερικές φορές μπορεί να φταίνε και τα δύο. Η αλλεργική αντίδραση ξεκινά λίγα λεπτά μετά την επαφή με το προφυλακτικό, ή ακόμα και μέσα σε μερικές ώρες.

Σύμφωνα με επιστημονικές μελέτες, οι γυναίκες που είναι αλλεργικές στα προφυλακτικά εμφανίζουν τα ακόλουθα συμπτώματα:

  • Εξανθήματα
  • Ερεθισμό και φαγούρα στην ευαίσθητη περιοχή
  • Έντονη αίσθηση κάψας κατά το σεξ και στις κινήσεις του εντέρου
  • Επαναλαμβανόμενα φταρνίσματα
  • Ευαισθησία στο δέρμα
  • Μερικές φορές μπορεί να προσκληθούν ζαλάδες και λιποθυμίες
  • Σε ελάχιστες περιπτώσεις η αλλεργία μπορεί να επιφέρει ακόμα και αλλεργικό σοκ


Τα συμπτώματα της αλλεργίας απέναντι στα προφυλακτικά είναι μερικές φορές ίδια με αυτά της μυκητιασικής λοίμωξης που επιτίθεται στα γεννητικά όργανα, με τη διαφορά πως η αλλεργία των προφυλακτικών δεν προκαλεί ρύση υγρών από τον κόλπο.

Μια μελέτη του Michigan State University, όμως, δείχνει πως τα προφυλακτικά μπορούν να αυξήσουν τον κίνδυνο της μόλυνσης των γεννητικών οργάνων, εξαιτίας των σπερματοκτόνων λιπαντικών που περιέχουν.

Τι μπορεί να κάνει λοιπόν μια γυναίκα αν αντιμετωπίζει αυτό το πρόβλημα;

Αν θέλετε να αποφύγετε την εγκυμοσύνη, μπορείτε να αντικαταστήσετε τα προφυλακτικά με αντισυλληπτικά χάπια ή ενδομήτριες συσκευές. Δυστυχώς, όμως, αυτές οι ενναλλακτικές δεν μπορούν να προστατέψουν από σεξουαλικώς μεταδιδόμενο νοσήματα.

Το καλύτερο που έχετε να κάνετε είναι να μάθετε το ακριβές αίτιο της αλλεργίας σας, αν δηλαδή φταίει το υλικό του προφυλακτικού ή το λιπαντικό. Αν θέλετε να συνεχίσετε να χρησιμοποιείτε προφυλακτικά, τότε θα πρέπει να χρησιμοποιείτε είτε κάποια που δεν είναι φτιαγμένα από καουτσούκ είτε κάποια που δεν περιέχουν λιπαντικό.

Σε κάθε περίπτωση, πρέπει να επισκεφθείτε τον γιατρό σας και να συζητήσετε τις επιλογές που έχετε.