Το στρες είναι υπεύθυνο για αυχενικά προβλήματα

Το στρες είναι υπεύθυνο για αυχενικά προβλήματα

Ο φόρτος εργασίας, οι υποχρεώσεις και το υπερβολικό άγχος μπορούν να προκαλέσουν σοβαρά προβλήματα στον λαιμό και την πλάτη.

Κάτι είχαμε καταλάβει τόσο καιρό, μια νέα μελέτη όμως έρχεται να επιβεβαιώσει τις υποψίες μας. Σύμφωνα με αυτήν, ο κύριος λόγος πρόκλησης του αυχενικού πόνου στις γυναίκες, είναι το στρες. Αν αντιμετωπίζετε συχνά τέτοιους πόνους, λένε οι επιστήμονες, μάλλον αυτό που χρειάζεστε είναι να χαλαρώσετε και να προσπαθήσετε να αποβάλετε το άγχος.

«Οι γυναίκες αντιμετωπίζουν πιο συχνά εκρήξεις στρες σε σχέση με τους άντρες και έτσι οι πόνοι στον αυχένα παίζουν πιο σημαντικό ρόλο στις νεαρές γυναίκες παρά στους άντρες», αναφέρει η έρευνα.

Η έρευνα έγινε μέσω ερωτηματολογίων που μοιράστηκαν σε 627 φοιτήτριες και 573 φοιτητές στη Σουηδία. Οι γυναίκες παραπονέθηκαν πως αντιμετωπίζουν πόνους στον αυχένα και ψηλά στην πλάτη εξαιτίας των δραστηριοτήτων μέσα στο σπίτι. Οι περισσότερες από αυτές περνούσαν πολλές ώρες της ημέρας μπροστά από τον υπολογιστή. Οι επιστήμονες διαπίστωσαν πως ο αυχενικός πόνος που αντιμετωπίζουν αυτές οι γυναίκες οφείλεται σε ψυχοκοινωνικούς παράγοντες, συμπεριλαμβανομένων των υποχρεώσεων στη δουλειά και στο διάβασμα για τη σχολή.

Έτσι, παρότι ο αυχενικός πόνος μπορεί κάλλιστα να είναι αποτέλεσμα βαριάς δουλειάς και κακής στάσης του σώματος για πολλή ώρα μπροστά από έναν υπολογιστή, οι επιστήμονες απέδειξαν πως το άγχος και το στρες είναι δύο πολύ σημαντικοί παράγοντες που μπορούν να προκαλέσουν το ίδιο ακριβώς αποτέλεσμα. Γι' αυτό πριν τρέξετε στον γιατρό την επόμενη φορά που θα νιώσετε έντονο πόνο πίσω από τον λαιμό και στη πλάτη, προσπαθήστε να χαλαρώσετε και να αποβάλετε το στρες από πάνω σας για λίγη ώρα. Τα αποτελέσματα θα είναι ευεργετικά.