Όμορφα χέρια σε κάθε ηλικία

Όμορφα χέρια σε κάθε ηλικία

Ο πλαστικός χειρούργος Κωνσταντίνος Παπακωνσταντίνου μας λέει όσα πρέπει να ξέρουμε για τις κηλίδες στα χέρια και την αντιμετώπισή τους.

Η επιφάνεια των χεριών μας είναι εκτεθειμένη από την γέννηση μας σε όλους τους βλαβερούς περιβαλλοντολογικούς παράγοντες και συνήθειες, όπως εκτεταμένη ηλιοφάνεια, κάπνισμα, αέριοι και υγροί ρύποι, χημικές ουσίες.

Αυτοί οι παράγοντες σε συνδυασμό με την φυσιολογική διαδικασία γήρανσης και την αναπόφευκτα υπέρμετρη χρήση των χεριών μας, συνεισφέρουν ώστε τα χέρια μας να είναι από τα πρώτα μέρη του σώματος μας που δείχνουν πρώτα τα σημάδια της γήρανσης.

Και εκεί που νομίζαμε ότι δεν μπορούμε να κάνουμε τίποτα για να απαλλαγούμε από τα ενοχλητικά σημάδια γήρανσης στην επιφάνεια των χεριών μας, βρήκαμε ένα εκτενές αφιέρωμα για την αντιγηραντική φροντίδα και τις διαθέσιμες λύσεις πλαστικής χειρουργικής για τα χέρια στην ιστοσελίδα του πλαστικού χειρουργού κ. Παπακωνσταντίνου και θεωρήσαμε ενδιαφέρον να σας το παραθέσουμε.

Τα πιο συνηθισμένα κλινικά σημάδια γηράνσεως είναι τα εξής:

  • Μελανωτικές κηλίδες (εφελίδες / «πανάδες»)
  • Προκαρκινικές αλλοιώσεις, όπως οι δυσπλαστικοί σπίλοι και οι ακτινικές κερατώσεις.
  • Ατροφία του λίπους, με αποτέλεσμα τα χέρια μας να δέιχνουν οστεώδη.
  • Ατροφία μικρών μυών (συνήθως σε περιπτώσεις πιέσεως νέυρων, όπως το σύνδρομο καρπιαίου σωλήνα)
  • Φλεβικές διατάσεις
  • Δερματική χαλάρωση
  • Μείωση του παχους του δέρματος που φαίνεται διαφανές.
  • Αλλοιώσεις αισθητικές επίσης συμβαίνουν ως απότοκες παθήσεων, όπως η οστεοαρθρίτιδα που δημιουργεί οστεόφυτα (μικρές οστικά ογκίδια τα οποία βρίσκονται γύρω από τις τελικές αρθρώσεις) και η ρευματοειδής αρθρίτιδα που δημιουργεί φλεγμονώδη υπερτροφία των μαλακών μορίων γύρω από τις αρθρώσεις με αποτέλεσμα παραμορφώσεις.


Υπάρχει θεραπεία;

Ο πλαστικός χειρουργός κ. Παπακωνσταντίνου μας ενημερώνει ότι «λόγω της εκτεταμένης εμπειρίας στην επανορθωτική χειρουργική των χεριών, αναπτύχθηκαν συν το χρόνο και θεραπείες με σκοπό την αισθητική αποκατάσταση των χεριών σε μία πιό νεανική μορφή. Αυτές οι θεραπείες (επεμβατικές και μη) μπορούν να χρησιμοποιηθούν ως αυτόνομες θεραπείες ή και σε συνδυασμό».

Στο αφιέρωμα ο πλαστικός χειρουργός μας ενημερώνει ότι ανάλογα με την αιτία και πολύ περισσότερο με τη μορφή που εμφανίζεται η γήρανση στα χέρια εφαρμόζονται διαφορετικές μέθοδοι με την αντίστοιχη αποτελεσματικότητα:


Τί θα πρέπει να προσέχετε;

Όπως και σε όλες τις επεμβάσεις αισθητικής πλαστικής χειρουργικής, ο μελλοντικός ασθενής πρέπει να έχει ρεαλιστικές προσδοκίες, να έχει κατανοήσει καλά τι ακριβώς μία συγκεκριμένη θεραπεία μπορεί να επιτύχει και τι όχι, να γνωρίζει καλά τις πιθανές επιπλοκές και την ενδεχόμενη μετεγχειρητική πορεία.

Είναι επίσης σαφές ότι ο ασθενής πρέπει να κατανοήσει ότι μπορεί να χρειασθεί σε ορισμένες περιπτώσεις και φυσιοθεραπεία μετά μιά πιθανή επέμβαση. Τα χέρια μας αποτελούν τα πλέον ορατά σημεία του σώματος μας και θέλουμε να είναι περιποιημένα.

Δείτε και εσείς το αφιέρωμα του πλαστικού χειρουργού στη σελίδα του www.kp-plasticsurgery.gr