Ορθοπεδικά προβλήματα κατά την εγκυμοσύνη

Ορθοπεδικά προβλήματα κατά την εγκυμοσύνη

Όλα όσο πρέπει να γνωρίζετε για τυχόν ορθοπεδικά προβλήματα που μπορεί να εμφανιστούν κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης.

Η εγκυμοσύνη προκαλεί σε μια γυναίκα τόσο ορμονικές μεταβολές όσο και αλλαγές στο βάρος και στην κατανομή του ειδικά γύρω από την περιοχή της λεκάνης και στα κάτω άκρα.

Συχνά οι έγκυες πάσχουν από οσφυαλγία που μπορεί να είναι αρκετά επίμονη και δύσκολη στην αντιμετώπιση λόγω της αδυναμίας χορήγησης ισχυρών αντιφλεγμονωδών φαρμάκων. Η ανάπαυση, τα ήπια παυσίπονα και η καλή ενδυνάμωση των κοιλιακών και ραχιαίων μυών πριν την εγκυμοσύνη είναι συνήθως αρκετά για να υποχωρήσουν τα συμπτώματα.

Πολλές έγκυες γυναίκες πάσχουν από σύνδρομο καρπιαίου σωλήνα από την πίεση του μέσου νεύρου στον καρπό η από τενοντίτιδα του αντίχειρα (DeQuervain). Και οι δυο καταστάσεις μπορούν να προκαλέσουν αρκετή δυσφορία στο χέρι της εγκύου. Συνήθως αποφεύγουμε ή καθυστερούμε την τοπική έγχυση μικρής ποσότητας κορτικοστεοειδούς ή την μικρή χειρουργική επέμβαση που απαιτείται για την αντιμετώπισή τους για μετά την εγκυμοσύνη αν αυτές δεν υποχωρήσουν. Ακινητοποίηση και εφαρμογή ενός νάρθηκα στον καρπό κατά την νύκτα θα ελαττώσουν τον πόνο.

Άλλη μια συχνή εστία πόνου κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης είναι η παροδική οστεοπόρωση του ισχίου. Πρόκειται για μια κατηγορία οστεοπόρωσης και ελάττωσης της πυκνότητας του οστού, που προκαλεί πόνο στην πρόσθια επιφάνεια του ισχίου και περιορισμό της κινητικότητας. Η νόσος είναι αυτοπεριοριζόμενη, δηλαδή υποχωρεί αυτόματα σε διάστημα λίγων μηνών μετά την εγκυμοσύνη. Χρειάζεται ήπια παυσίπονα, ανάπαυση ενώ μπορεί να χρειασθεί η χρήση βοηθημάτων (πατερίτσες) κατά τη βάδιση για την μείωση του κινδύνου κατάγματος του ισχίου.