Ασφαλείς προβλέψεις για έμβρυα εξωσωματικής

Ασφαλείς προβλέψεις για έμβρυα εξωσωματικής

Πρωτοποριακή τεχνική που προβλέπει με μεγαλύτερη ασφάλεια -σε ποσοστό πάνω από 90%- ποια έμβρυα της εξωσωματικής γονιμοποίησης έχουν τις περισσότερες πιθανότητες να αναπτυχθούν κανονικά και ποια όχι, ανακάλυψαν Αμερικανοί επιστήμονες. Η μέθοδος πρόκειται να "μεταφραστεί" σε ένα νέο τεστ που θα κυκλοφορήσει στην αγορά από εταιρία βιοτεχνολογίας, βοηθώντας τις κλινικές γονιμότητας να επιλέξουν το καταλληλότερο έμβρυο για εμφύτευση στην μήτρα της μητέρας.

Θα απαλλαχτούν έτσι χιλιάδες υπογόνιμα ζευγάρια από την ταλαιπωρία να κάνουν αλλεπάλληλες αποτυχημένες προσπάθειες υποβοηθούμενης αναπαραγωγής, οι οποίες αποτυγχάνουν εν μέρει επειδή οι γιατροί δεν μπόρεσαν να διαλέξουν εκείνα τα γονιμοποιημένα ωάρια που είχαν τις μεγαλύτερες πιθανότητες να εξελιχτούν σε μια πετυχημένα εγκυμοσύνη.

Η ανακάλυψη, υπό την καθηγήτρια μαιευτικής και γυναικολογίας Ρένι Ρέιχο Πέρα της Ιατρικής Σχολής του πανεπιστημίου Στάνφορντ της Καλιφόρνια, παρουσιάστηκε στο περιοδικό "Nature Biotechnology", σύμφωνα με το πρακτορείο Ρόιτερ και τη βρετανική "Ιντεπέντεντ". Οι ερευνητές (που χρηματοδοτήθηκαν γενναιόδωρα από έναν ανώνυμο χορηγό) ανέφεραν ότι η τεχνική τους μπορεί να γλιτώσει αρκετές γυναίκες από περιττές προσπάθειες υποβοηθούμενης αναπαραγωγής και παράλληλα να βελτιώσει την τωρινή μέθοδο εμφύτευσης πολλαπλών γονιμοποιημένων ωαρίων στην μήτρα προκειμένου να αυξηθούν οι πιθανότητες επιτυχίας, πράγμα όμως που συχνά οδηγεί σε γεννήσεις διδύμων, τριδύμων κ.ο.κ., τα οποία συνήθως γεννιούνται πρόωρα και έχουν προβλήματα υγείας στη ζωή τους.

Τα μωρά της εξωσωματικής γονιμοποίησης (IVF) ή "μωρά του σωλήνα" συλλαμβάνονται στο εργαστήριο από τη συνύπαρξη ωαρίων και σπερματοζωαρίων και στη συνέχεια τα επιλεγμένα πρώιμα έμβρυα μεταφέρονται στην μήτρα της γυναίκας για να αναπτυχθούν. Όμως τα περισσότερα δεν αναπτύσσονται κανονικά, γι' αυτό οι επιστήμονες αναζητούν τρόπους να βελτιώσουν την αποδοτικότητα της όλης διαδικασίας από τότε που, το 1978, γεννήθηκε το πρώτο "μωρό του σωλήνα". Στο πλαίσιο αυτό -αν και δεν συνίσταται- μερικές κλινικές γονιμότητας εμφυτεύουν περισσότερα από ένα έμβρυα στην μήτρα.