Αλλεργίες: Ανακουφιστείτε από τα ενοχλητικά συμπτώματα με φυσικούς τρόπους

Αλλεργίες: Ανακουφιστείτε από τα ενοχλητικά συμπτώματα με φυσικούς τρόπους

Πρησμένα μάτια, συνάχι, φαγούρα. Τα συμπτώματα των αλλεργιών δεν είναι ευχάριστα και, κάθε Άνοιξη, για ένα μεγάλο μέρος του πληθυσμού αποτελούν καθημερινή αιτία ταλαιπωρίας.

Ο πιο αποτελεσματικός τρόπος για να αποφύγουμε τα προβλήματα που σχετίζονται με τις αλλεργίες είναι να αποφεύγουμε πλήρως ότιδήποτε μας δημιουργεί τέτοιου είδους αντιδράσεις. Αυτό, βέβαια, σημαίνει ότι θα πρέπει αν μένουμε στο σπίτι μας, τώρα την Άνοιξη, λόγω της γύρης, να πλένουμε τα πανοφόρια μας κάθε φορά που βγαίνουμε έξω φορώντας τα, να λούζουμε τα μαλλιά μας πριν πέσουμε για ύπνο, να αφήνουμε τα παπούτσια μας, αλλά και την υπόλοιπης οικογένειας έξω από το σπίτι, αλλά και να φυσάμε την μύτη μας σε εξωτερικούς χώρους μόνο. Ακόμα και με αυτά τα μέτρα προστασίας, θα ήταν σχεδόν αδύνατον να μην έρθουμε σε επαφή με αλλεργιογόνους παράγοντες. Το ερώτημα, λοιπόν, είναι πώς αντιμετωπίζουμε τα συμπτώματα από την στιγμή που θα εκδηλωθούν.

1) Φαγούρα, δάκρυα, κοκκινίλα στα μάτια
Όπως κάθε αλλεργικό σύμπτωμα, έτσι και η φαγούρα στα μάτια προέρχεται από την επαφή μας με κάποιο αλλεργιογόνο. Στην απειλή από αυτό, κάθε αλλεργικό σύμπτωμα είναι, ουσιαστικά, η αντίδραση του σώματός μας για να προστατευτεί. Αν και η φαγούρα είναι έντονη, είναι σημαντικό να μην τρίψουμε τα μάτια μας, όταν νιώσουμε τα συμπτώματα γιατί τι πιο πιθανό είναι η ανάγκη μας για κνησμό να γίνει ισχυρότερη. Μία καλή λύση θα ήταν μία δροσερή κομπρέσα με χαμομήλι στην ευαίσθητη περιοχή. Τα γυαλιά ηλίου, ειδικά αυτά που εφαρμόζουν γύρω από τα μάτια μας, είναι επίσης μία καλή λύση

2) Κοκκινίλα στο δέρμα
Μία καλή λύση είναι η κατανάλωση φυσικού χυμού ντομάτας, αφού το λυκοπένιο που περιέχει ευεργετεί και καταπραΰνει το δέρμα . Καταπραϋντικό ρόλο παίζει επίσης και μία μάσκα φτιαγμένη από ίσα μέρη γιαουρτιού και μελιού. Για έξτρα ενυδάτωση, προσθέστε στο μείγμα μερικές σταγόνες έλαιο αβοκάντο. Άλλωστε, η ξηρότητα δημιουργεί έναν ενοχλητικό φαύλο κύκλο φαγούρας και κνησμού, που μπορεί να ερεθίσει περαιτέρω τις προβληματικές περιοχές.

3) Φαγούρα
Αν το πρόβλημα είναι μόνο η φαγούρα, χωρίς την εμφάνισή εκζέματος ή άλλης κοκκινίλας, καλό θα ήταν να τσεκάρουμε πρώτα ότι όντως πρόκειται για αλλεργική αντίδραση και όχι για έντονη ξηρότητα του δέρματος στη συγκεκριμένη περιοχή. Αφού πλύνουμε καλά την ερεθισμένη περιοχή, αυτό που θα μας ανακουφίσει μπορεί αν είναι λίγες φέτες αγγούρι. Μία άλλη, καταπραϋντική λύση είναι να βάλουμε στο ψυγείο μας έλαιο καρύδας, μέχρι αυτό να σκληρύνει και να αποκτήσει υφή και πυκνότητα που να θυμίζει βούτυρο. Την ώρα που θα το χρειαστείτε, απλώστε λίγο στο δέρμα σας. Όπως αυτό θα ζεσταίνεται, θα λιώνει και θα προσφέρει αίσθηση απαλότητας και «ηρεμίας» στο δέρμα. Ένας ακόμα λόγος; Το έλαιο καρύδας είναι πλούσιο σε αντιοξειδωτικά.