Πώς να καταπολεμήσετε τις φοβίες σας

Γωγώ Φούντα
Πώς να καταπολεμήσετε τις φοβίες σας

Kοντρολάρετε τις φοβίες σας και μάθετε πώς να μη σας επηρεάζουν.

Όλοι μας φοβόμαστε κάτι. Άλλοι φοβούνται τις αράχνες, άλλοι το σκοτάδι, άλλοι τα ύψη. Σύμφωνα με ειδικούς ο φόβος είναι κάτι απόλυτα φυσιολογικό και αποτελεί πρόβλημα μόνο όταν αρνούμαστε να τον αντιμετωπίσουμε. Ακολουθήστε τα παρακάτω βήματα, και θα μπορέσετε να απαλλαγείτε από τις φοβίες σας μια για πάντα.

Χρησιμοποιείστε τη φαντασία σας: Φέρτε στο μυαλό σας τον μεγαλύτερο φόβο σας και φτιάξτε το χειρότερο σενάριο σε σχέση με αυτόν. Αν για παράδειγμα, πανικοβάλλεστε στην ιδέα να βρεθείτε στο επίκεντρο ενός συγκεντρωμένου πλήθους φτιάξτε το εξής σενάριο: Σκεφτείτε ότι παντρεύετε την καλύτερή σας φίλη, είστε αναγκασμένη να κάνετε πρόποση μπροστά σε 100 άτομα και όλα πάνε στραβά. Η σαμπάνια χύνεται, ένα μαρούλι σας έχει κάτσει στο δόντι(!), τα φώτα σβήνουν κτλ κτλ. Στη συνέχεια, απλά φανταστείτε τον εαυτό σας, να μπαίνει με τον αέρα του νικητή και να μαγεύει τους παρευρισκόμενους με τα υπέροχα λόγια του. Συνειδητοποιείτε λοιπόν ότι η πραγματική αιτία του φόβου σας είναι η προετοιμασία όλου αυτού και όχι το μεγάλο κοινό αυτό καθεαυτό.

Παίξτε με τις λέξεις: Κάθε φορά που πανικοβάλλεστε και οι πρώτες λέξεις που έρχονται στο μυαλό σας είναι το «δεν μπορώ» ή το «φοβάμαι», ενισχύετε το φόβο σας. Την επόμενη φορά λοιπόν, αποφύγετε τις συγκεκριμένες λέξεις και αντ' αυτού πείτε «μπορώ» και «δε φοβάμαι».

Χρησιμοποιείστε την εκτροπή: Όποτε δίνουμε σημασία στους φόβους μας, το σώμα μας αντιδρά με ταχυπαλμία, ιδρώτα και άλλα τέτοια συμπτώματα. Την επόμενη φορά που θα κληθείτε να αντιμετωπίσετε το φόβο σας, για παράδειγμα του συγκεντρωμένου πλήθους, φανταστείτε ότι για 100 άτομα βρίσκονται μπροστά σας μόλις 2!

Αναγνωρίστε το φόβο σας: Αυτό θα γίνει μόνο αν τον αντιμετωπίσετε κατά μέτωπο. Οι φόβοι πάντα θα υπάρχουν, απλά αναρωτηθείτε αν θα τους επιτρέψετε να σας επηρεάζουν και να σας παραλύουν.