O ύπνος μας διατηρεί αδύνατες

Γωγώ Φούντα
O ύπνος μας διατηρεί αδύνατες

Aφήστε τη δίαιτα και πάρτε αγκαλιά το μαξιλάρι σας...

Ο άρρηκτος δεσμός ανάμεσα στον ύπνο και την παχυσαρκία όσο περνούν τα χρόνια φαίνεται πως γίνεται όλο και πιο προφανής. Το φαινόμενο αυτό παρατηρείται κυρίως στις προηγμένες χώρες όπου κυριαρχεί η δυτική διατροφή και γενικότερα ο δυτικός τρόπος ζωής. Η σύσταση για 7 ώρες ύπνου την μέρα δεν έχει να κάνει μόνο με την ξεκούραση αλλά και με μία πληθώρα νευροχημικών και ορμονολογικών διαδικασιών που διαδραματίζονται στον οργανισμό μας όσο κοιμόμαστε.

Σύμφωνα με μία νέα έρευνα, ο περιορισμός του ύπνου έχει πολύ στενή σχέση με τη νευρική απόκριση της τροφής. Μέχρι τώρα ήταν γνωστό ότι όσο λιγότερο κοιμόμαστε, τόση περισσότερη ανάγκη από ενέργεια έχει ο οργανισμός με αποτέλεσμα να παρατηρείται αύξηση της όρεξης λόγω της ανάγκης για θρεπτικά συστατικά.

Στη συγκεκριμένη έρευνα έλαβαν μέρος 30 υγιείς άντρες και γυναίκες οι οποίοι είτε κοιμόντουσαν 4 ώρες είτε 9 για ένα συγκεκριμένο χρονικό διάστημα. Τα αποτελέσματα έδειξαν, ότι όσοι κοιμόντουσαν 4 ώρες την μέρα είχαν αυξημένη απόκριση σε διατροφικά ερεθίσματα ενώ εντοπίστηκε και αυξημένη δραστηριότητα σε περιοχές του εγκεφάλου που σχετίζονται με ανταμοιβή όπως το κέλυφος του φακοειδούς πυρήνα, τον επικλινή πυρήνα, τον θάλαμο, τη νήσο και το προμετωπιαίο φλοιό. Η ανταμοιβή αυτή συνδέεται στενά με την κατανάλωση τροφής.

Τα αποτελέσματα της έρευνας λοιπόν αποδεικνύουν τη σαφή σύνδεση μεταξύ ύπνου και προδιάθεσης για αυξημένη κατανάλωση τροφής. Την επόμενη φορά λοιπόν που θα θέλετε να ξενυχτήσετε, ξανασκεφτείτε το...