Συναγερμός για τη νέα γρίπη

Συναγερμός για τη νέα γρίπη

Στους 61 ανέρχονται οι νεκροί από τη νέα γρίπη, η κορύφωση της οποίας αναμένεται στα τέλη του μήνα.

Αξίζει να σημειωθεί ότι, κανένα από τα θύματα δεν είχε εμβολιαστεί με τους επιστήμονες να τονίζουν ότι το εμβόλιο μπορεί να γίνει και τώρα.

Σύμφωνα με τα στοιχεία, που ανακοινώθηκαν μετά από σύσκεψη στο υπουργείο Υγείας, 110 άνθρωποι εξακολουθούν να νοσηλεύονται σε Μονάδα Εντατικής Θεραπείας (ΜΕΘ).

Συνολικά 208 άτομα νοσηλεύθηκαν σε ΜΕΘ.

Ο ιός πλήττει περισσότερο τις ηλικίες μεταξύ 30 και 65 αλλά και τους άνδρες καθώς το 56% όσων έχουν νοσηλευτεί σε ΜΕΘ είναι άνδρες.

Ένα άλλο στοιχείο το οποίο επισημαίνουν οι επιστήμονες είναι ότι περίπου το 37% όσων έκαναν επιπλοκές από τη γρίπη ήταν απολύτως υγιείς και δεν είχαν κανένα υποκείμενο νόσημα.

Περισσότερα κρούσματα καταγράφονται στη Βόρεια Ελλάδα, πέντε ανά 100.000 κατοίκους, ενώ το ίδιο ποσοστό στην Αττική είναι 2,2 ανά 100.000 κατοίκους.

Οι επιστήμονες κάλεσαν τους πολίτες αλλά και τους γιατρούς να μην περιμένουν το τεστ που γίνεται για την ταυτοποίηση του ιού και να χορηγούν αμέσως αντιϊκά φάρμακα όταν υπάρχει υποψία με βάση την κλινική εικόνα του ασθενούς ότι πρόκειται για γρίπη που οφείλεται στον ιό H1N1.

Τόνισαν επίσης ότι και ακόμα ο πολύ υψηλός πυρετός χωρίς άλλα συμπτώματα θα πρέπει να δημιουργεί δικαιολογημένη ανησυχία για την ύπαρξη νέας γρίπης.

Όσον αφορά στο θέμα των ΜΕΘ εκπρόσωποι του υπουργείου, τόνισαν ότι βρίσκονται σε οριακό σημείο. Ήδη ωστόσο υπάρχει πρόβλεψη από τον υπουργό Υγείας ώστε να χρησιμοποιηθούν οι ΜΕΘ των στρατιωτικών νοσοκομείων αλλά και ιδιωτικών κλινικών εφόσον χρειαστούν.

Ο αριθμός των θανάτων στη χώρα μας χαρακτηρίζεται υψηλός, καθώς από τις αρχές Οκτωβρίου έως τα τέλη Ιανουαρίου, εννέα ευρωπαϊκές χώρες είχαν δηλώσει συνολικά 154 θανάτους (Βέλγιο, Ρουμανία, Σλοβακία, Αυστρία, Γαλλία, Ιρλανδία, Ισπανία, Πορτογαλία και Φινλανδία).

Το τελευταίο θύμα της γρίπης είναι ένας 51χρονος, που ανήκε στις ομάδες υψηλού κινδύνου και άφησε σήμερα την τελευταία του πνοή στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Αλεξανδρούπολης, εξαιτίας σοβαρών επιπλοκών που εκδήλωσε από τη νέα γρίπη.

Ο 51χρονος είχε προσβληθεί από τον ιό Η1Ν1 και νοσηλευόταν τις τελευταίες ημέρες στη μονάδα εντατικής θεραπείας.