Tι είναι οι κρίσεις πανικού και πώς αντιμετωπίζονται

Γωγώ Φούντα
Tι είναι οι κρίσεις πανικού και πώς αντιμετωπίζονται

Ποια είναι τα αίτια του δυσάρεστου αυτού βιώματος και τι μπορούμε να κάνουμε για να απαλλαγούμε από αυτό;

Η «κρίση πανικού» είναι μία δυσάρεστη κατάσταση κατά τον οποία σώμα και συναίσθημα μπαίνουν σε συναγερμό από ξαφνική « επίθεση» άγχους και με το αίσθημα του φόβου να επικρατεί. Αποδεδειγμένα τουλάχιστον το 5% του συνολικού πληθυσμού βιώνει αυτή την κατάσταση, δηλαδή ένας στους 75 ανθρώπους.

Η επιστημονική ομάδα της Mayo Clinic, περιγράφει την «κρίση πανικού» ως ένα ξαφνικό επεισόδιο έντονου φόβου ή τρόμου που αναπτύσσεται χωρίς εμφανή λόγο και προκαλεί σοβαρές σωματικές αντιδράσεις. Το συναίσθημα αυτό του φόβου συνοδεύεται από έντονες αισθήσεις όπως δυσκολία στην αναπνοή, ζαλάδα, έντονη ταχυπαλμία, πόνο στο στήθος, τρέμουλο, ξαφνική εφίδρωση, μούδιασμα, δυσκολία στην όραση, κομμένα πόδια και αίσθημα αποκοπής από την πραγματικότητα. Οι σκέψεις που συνοδεύουν τη συγκεκριμένη κατάσταση είναι: «χάνω τον έλεγχο», «τρελαίνομαι», «παθαίνω καρδιακό επεισόδιο», «πεθαίνω» ακόμα και «τώρα θα γίνω ρεζίλι».

Τα ακριβή αίτια της «κρίσης πανικού» δεν έχουν ακόμα πλήρως προσδιοριστεί ωστόσο είναι γνωστοί κάποιοι παράγοντες που φαίνεται πως παίζουν ρόλο στην εμφάνισή της. Σύμφωνα με έρευνες το στρες είναι ένας από τους κυριότερους. Οι περισσότεροι «ασθενείς» έχουν παραδεχτεί πως οι κρίσεις έκαναν την εμφάνισή τους σε περιόδους που βίωναν προσωπικά προβλήματα όπως κάποια ασθένεια, ένα θάνατο ή ένα χωρισμό. Επίσης, ακόμα ένας παράγοντας είναι η ύπαρξη ατόμων στο οικογενειακό περιβάλλον που βιώνουν παρόμοιες κρίσεις αλλά και το κάπνισμα, η καφείνη και το έντονο αίσθημα πείνας.

Το πρώτο και σημαντικότερο βήμα όσον αφορά στην αντιμετώπιση των «κρίσεων πανικού» είναι κάποιος να τις κατανοήσει αλλά και να μπορέσει να τις διαχειριστεί. Ωστόσο, αν η συγκεκριμένη εμπειρία βιώνεται συχνά ή για μεγάλο χρονικό διάστημα καλό θα ήταν να ζητηθεί και επαγγελματική βοήθεια. Παρά το γεγονός ότι η συγκεκριμένη «πάθηση» μπορεί να επηρεάσει αρνητικά την ποιότητα ζωής, με την κατάλληλη θεραπεία μπορεί να αντιμετωπιστεί και ολοκληρωτικά.