Ο καφές κάνει καλό στην καρδιά μας!

Ο καφές κάνει καλό στην καρδιά μας!

Αλλά πάντα με μέτρο

Σύμφωνα με μία νέα αμερικανική επιστημονική έρευνα της Σχολής Δημόσιας Υγείας του πανεπιστημίου Χάρβαρντ, ο καφές όχι μόνο δεν ανήκει στους παράγοντες που επιβαρύνουν την καρδιά μας παρά την προστατεύει!

Οι ερευνητές, με επικεφαλής την Ελίζαμπεθ Μοστόφσκι αναφέρουν: «Όπως με τόσα άλλα πράγματα που καταναλώνουμε, αυτό που έχει τελικά σημασία, είναι πόσο καφέ πίνουμε».

Η κατανάλωση έως τεσσάρων φλιτζανιών καφέ τη μέρα μπορεί να μειώσει έως 11% τον κίνδυνο για την καρδιά. Από τους πέντε καφέδες και πάνω, δεν φαίνεται να υπάρχει κανένα όφελος, αντίθετα η κατανάλωση εγκυμονεί κινδύνους για την υγεία. Η νέα μελέτη έρχεται να προστεθεί σε προηγούμενες που έχουν δείξει ότι είναι δυνατό ο καφές σε κάποιο βαθμό να προστατεύσει από ασθένειες όπως ο διαβήτης τύπου 2, το Πάρκινσον, η άνοια, ο καρκίνος του ήπατος, η κατάθλιψη κ.α.

Είναι όμως όλοι οι καφέδες το ίδιο ωφέλιμοι; Όχι. υπάρχει σαφής διαχωρισμός. Οι τύποι καφέ που βελτιώνουν τη λειτουργία του μεταβολισμού, είναι ο εσπρέσο, ο γαλλικός και ο ελληνικός. Νες, φραπέ, φρεντοτσίνο, καπουτσίνο και γενικά καφέδες με προσμίξεις ή γάλα δεν βοηθούν. Το γάλα μάλιστα σε συνδυασμό με τον καφέ μπλοκάρει τη διαδικασία της πέψης για ώρες. Είναι χειρότερο και από τη ζάχαρη! Όταν μάλιστα ο οργανισμός αποθηκεύει ασβέστιο το κάνει μαζί με καφείνη! Τέλος, ο καφές πρέπει να καταναλώνεται ζεστός ακόμη και το καλοκαίρι ΑΜΕΣΩΣ μόλις ετοιμαστεί, χωρίς καθυστέρηση.