Κινηθείτε: Η καθιστική ζωή ενοχοποιείται ακόμη και για την εμφάνιση καρκίνου!

Κινηθείτε: Η καθιστική ζωή ενοχοποιείται ακόμη και για την εμφάνιση καρκίνου!

Εκτός από την ισοπέδωση των γλουτών μας!

Εκτός από την εναπόθεση λίπους στο επίμαχο σημείο των γλουτών, υπάρχουν και άλλα προβλήματα από τα οποία φαίνεται πως κινδυνεύουν τόσο όσοι λατρεύουν να τεμπελιάζουν και να κάθονται, όσο και αυτοί που κάθονται μόνο εν ώρα εργασίας. Η συνεχής παραμονή στην καρέκλα βλάπτει την υγεία μας και επιδρά αρνητικά στο μυϊκό μας σύστημα. Σύμφωνα με επιδημιολόγους, η καθιστική ζωή σε συνδυασμό με μία κακή διατροφή μπορεί να συμβάλλει μέχρι και στην αύξηση της εμφάνισης του καρκίνου ενώ η άσκηση του οργανισμού μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο εμφάνισης του καρκίνου του παχέος εντέρου κατά 35% και του μαστού κατά 25% ενώ ραγδαία αύξηση παρουσιάζει η νόσος των αιμορροίδων ακόμη και σε μικρά παιδιά. Ας μην επεκραθούμε και στα μυοσκελετικά προβλήματα, με τις φλεγμονές που προκαλεί η καθιστική ζωή σε κόκκυγα, δίσκους, γόνατα, αυχενικό.

Επιπλέον, σύμφωνα με έρευνα του καθηγητή David Dunstan από το Baker IDI Heart and Diabetes Institute στη Μελβούρνη, όσοι παρακολουθούν τηλεόραση περισσότερο από 4 ώρες την ημέρα είναι πιο πιθανό να κινδυνεύσουν από πρόωρο θάνατο. Στη νέα τους έρευνα θέλησαν να διαπιστώσουν με ποιον τρόπο το παρατεταμένο... καθισιό μεταγευματικά επηρεάζει τους δείκτες της γλυκόζης και της ινσουλίνης (η μεταγευματική αύξηση της γλυκόζης οδηγεί σε έκκριση της ινσουλίνης). Τέλος, τα κύτταρα και οι ιστοί εκείνων που κάνουν καθιστική ζωή, στην 'πίσω περιοχή' διευρύνονται και επιμηκύνονται εναποθέτοντας έως και 50% περισσότερο λίπος. Οι γυναίκες ιδίως που κάθονται μέχρι και επτά συνεχόμενες ώρες την ημέρα, κινδυνεύουν να αναπτύξουν διαβήτη τύπου 2, πολύ νωρίτερα από αυτές που κινούνται περισσότερο. Συγκεκριμένα, οι αιματολογικές εξετάσεις έδειξαν πως οι γυναίκες που κάθονται επτά ώρες την ημέρα, έχουν υψηλότερα επίπεδα χημικών δεικτών που οδηγούν σε διαβήτη.

Αν ο διαβήτης τύπου 2 δεν θεραπευτεί, μπορεί να αυξήσει το ρίσκο για καρδιοπάθειες, εμφράγματα, τύφλωση, μέχρι και αναγκαστικούς ακρωτηριασμούς. Η παχυσαρκία, η νωθρότητα και η φτωχή διατροφή, είναι οι μεγαλύτεροι παράγοντες που προκαλούν αυτή τη πάθηση, τα συμπτώματα της οποίας είναι πολλές φορές αμελητέα και δεν τους δίνουμε την σημασία που τους αρμόζει. Εμφανίζονται υψηλά επίπεδα ινσουλίνης και C-αντιδρώσας πρωτεΐνης και λεπτίνης που απελευθερώνονται από τον λιπώδη ιστό στην κοιλιά και δημιουργούν επιζήμιες φλεγμονές. Κάτι που δεν εμφανίζουν οι άντρες. Γενικά πάντως η καθιστική ζωή προκαλεί πλέον σε όλο τον κόσμο όσους θανάτους προκαλεί και το τσιγάρο, μιας και ο ένας στους τρεις ενήλικες δεν γυμνάζεται όσο θα έπρεπε. Η τακτική αυτή έχει ως επακόλουθο να χάνουν κάθε χρόνο πρόωρα τη ζωή τους 5,3 εκατομμύρια άνθρωποι από τις συνέπειες της καθιστικής ζωής!

Τι κάνουμε σε αυτή την περίπτωση; Σηκωνόμαστε και δουλέυουμε με το σώμα μας. Εκτός από το αισθητικό κομμάτι, συντρέχουν σοβαροί λόγοι υγείας.

Διαβάστε ακόμη:

Ξέρετε ποια είναι τα πιο βρώμικα πράγματα στο σπίτι σας;

Το facebook δεν έχει καμία σχέση με την κατάθλιψη στους εφήβους

Πάσχετε από ημικρανίες; Ιδού ο δεκάλογος που θα σας σώσει!