Δυσκοιλιότητα: Ιδίως στις διακοπές δεν λέει!

Δυσκοιλιότητα: Ιδίως στις διακοπές δεν λέει!

Πώς μπορούμε να την αντιμετωπίσουμε;

Τόσο η αγχωτική καθημερινότητα όσο και η καθιστική ζωή, δημιουργούν προβλήματα που προκαλούν ή εντείνουν το πρόβλημα της δυσκοιλιότητας. Οι διακοπές, μιας και το σώμα αναγνωρίζει την αλλαγή στο περιβάλλον, τις συνήθειες και τη διατροφή (μεγάλο ρόλο παίζει η ποιότητα του νερού) είναι ένα μεγάλο καιφάλαιο που εμφανίζεται ακόμη και σε ανθρώπους που στην καθημερινότητά τους ...λειτουργούν κανονικά! Τι μπορύμε όμως να κάνουμε διατροφικά αλλά και σωματικά για να την αποφύγουμε ή να την καταπολεμήσουμε;

-Τα γεύματα θα πρέπει να έχουν ποικιλία σύνθεσης. Συγκεκριμένα το διαιτολόγιό μας πρέπει να περιλαμβάνει τροφές πλούσιες σε φυτικές ίνες όπως όσπρια, φρέσκα φρούτα, μαύρο (ολικής άλεσης) ψωμί, δημητριακά ολικής άλεσης και λαχανικά.

-Πίνετε άφθονα υγρά. Για τη φυσιολογική λειτουργία του οργανισμού πρέπει να καταναλώνετε τουλάχιστον 1-1,5 λίτρο υγρών την ημέρα.

-Αποκτήστε τη δική σας εντερική συνήθεια. Η διατήρηση της καλής συνήθειας να επισκεπτόμαστε την τουαλέτα σε τακτές ώρες και μάλιστα μετά από γεύμα, είναι το επόμενο βήμα για να μην έχουμε ενοχλήσεις από το έντερο.

-Πολύ σημαντική είναι η προσφορά της σωματικής άσκησης. Αφιερώστε περισσότερο χρόνο περπατώντας, κάνοντας ποδήλατο ή κάνοντας απλές ασκήσεις γυμναστικής.

-Αποφεύγετε τη χρήση ερεθιστικών υπακτικών φαρμάκων. Πολλοί καταφεύγουν στην εύκολη λύση που προσφέρουν τα ερεθιστικά υπακτικά, χωρίς να γνωρίζουν ότι το μόνο που καταφέρνουν είναι να συνηθίσει σε αυτά το έντερο και να μονιμοποιούν και να περιπλέκουν το πρόβλημα της δυσκοιλιότητας.

Να ξέρετε όμως ότι αν το πρόβλημε επιμείνει θα πρέπει να επισκεφθείτε τον ιατρό σας για τον αποκλεισμό παθολογικού-οργανικού προβλήματος.