Αντηλιακή προστασία: 8 πράγματα που σίγουρα δεν ξέρατε

Γωγώ Φούντα
Αντηλιακή προστασία: 8 πράγματα που σίγουρα δεν ξέρατε

Tην επόμενη φορά διαλέξτε αντηλιακό με περισσότερη προσοχή...

To καλοκαίρι πάει πακέτο με τη θάλασσα, τον ήλιο και το... αντηλιακό. Πώς όμως επιλέγετε το αντηλιακό που θα χρησιμοποιήσετε εσείς και τα παιδιά σας; Γνωρίζετε αρκετά γι' αυτό ή ο δείκτης προστασίας και η μάρκα σας είναι αρκετά; Εδώ σας έχουμε 8 πράγματα, που σίγουρα δεν ξέρετε και ευκαιρία να μάθετε!

1. Τι σημαίνει ο δείκτης προστασίας;

Ο συγκεκριμένος δείκτης συνήθως αναφέρεται στην προστασία που προσφέρει το αντηλιακό σας από τις UVB ακτινοβολίες. Αν για παράδειγμα ο δείκτης προστασίας είναι 30 αυτό σημαίνει ότι για κάθε 30 λεπτά που ξοδεύετε κάτω από τον ήλιο αυτό ισοδυναμεί με ένα λεπτό έκθεσης στις συγκεκριμένες ακτινοβολίες. Όσο μεγαλύτερος είναι ο δείκτης που αναγράφεται στη συσκευασία, τόσο πιο προσταετυμένοι είστε, αλλά ποτέ απόλυτα. Ο δείκτης 15 προσφέρει 93% προστασία, ο 30 97% και πάει λέγοντας...

2. Προστατεύει από το μελάνωμα

Το μελάνωμα είναι η πιο σοβαρή μορφή καρκίνου του δέρματος η οποία μπορεί να οδηγήσει και στο θάνατο. Μάλιστα, σύμφωνα με μετρήσεις τα ποσοστά ανθρώπων που νοσούν έχουν αυξηθεί επικίνδυνα τα τελευταία χρόνια. Η χρήση αντηλιακού λοιπόν με υψηλό δείκτη προστασίας μπορεί να αποβεί σωτήρια, σε συνδυασμό βέβαια και με άλλα μέτρα.

3. Μην ξεχνάτε τα χείλια σας

Μπορεί να έχετε προστατεύσει το πρόσωπο και το σώμα σας, αλλά σε καμία περίπτωση δεν πρέπει να ξεχνάτε τα χείλια σας. Σύμφωνα με τους ειδικούς είναι εξίσου ευαίσθητα με το υπόλοιπο δέρμα καθώς οι περισσότεροι παραλείπουν να τα προστατεύουν με ειδικά προιόντα. Την επόμενη φορά λοιπόν περάστε ένα αντηλιακό κραγιόν και απολαύστε την ηλιοθεραπεία σας.

4. Τα αδιάβροχα αντηλιακά είναι όντως αδιάβροχα;

Μπορεί κάποια από τα αντηλιακά που κυκλοφορούν στην αγορά να ισχυρίζονται ότι είναι αδιάβροχα, αλλά κάτι τέτοιο δεν ισχύει. Μπορεί λοιπόν να είναι πιο ανθεκτικά στο νερό, αλλά επειτα από αρκετή ώρα πλατσουρίσματος θα ήταν σοφό να κάνετε μία επάλειψη ακόμα.

5. UVA και UVB ακτινοβολία

Νομίζατε ότι η ηλιακή ακτινοβολία έχει μόνο μία μορφή; Μέγα λάθος! Η UVB είναι αυτή που επηρεάζει την επιδερμίδα, δηλαδή τις εξωτερικές στοιβάδες του δέρματος, ενώ η UVA είναι αυτή που προχωρά στα ενδότερα προκαλώντας σαφώς μεγαλύτερη ζημιά. Βεβαιωθείτε λοιπόν ότι προστατεύεστε και από τις δύο.

6. Βάλτε ένα... σφηνάκι αντηλιακό

Ξέρετε ποια είναι η κατάλληλη ποσότητα που θα πρέπει να βάλετε; Οι ειδικοί συνιστούν ότι θα πρέπει να καλύψετε πρόσωπο και σώμα με ποσότητα που χωρά σε ένα... σφηνοπότηρο! Αν από την άλλη έχετε σπρέυ και όχι γαλάκτωμα, απλώς βεβαιωθείτε ότι έχετε καλύψει καλά όλα τα σημεία που εκτίθενται στον ήλιο.

7. Δεν υπάρχει μόνο το αντηλιακό

Αν πιστεύατε ότι μόνο το αντηλιακό μπορεί να σας προστατεύσει από τον ήλιο, σας πληροφορούμε ότι πλέον κυκλοφορούν στην αγορά και ειδικά ρούχα τα οποία προσφέρουν προστασία. Ναι μεν τα απλά ρούχα προσφέρουν μια κάποια κάλυψη, αλλά υπάρχουν και ειδικά τα οποία μπορούν να προστατεύσουν μέχρι και 99%.

8. Ελέγξτε την ημερομηνία λήξης

Το αντηλιακό που πήρατε πριν 5 χρόνια αλλά ακόμα είναι γεμάτο επειδή ποτέ δεν το χρησιμοποιήσατε, καλύτερα να το πετάξετε. Όπως όλα τα φάρμακα, έτσι και τα συγκεκριμένα χημικά προιόντα, έχουν ημερομηνία λήξης. Συνήθως λήγουν στα τρία χρόνια αλλά καλού κακού ρίξτε μία ματιά πριν τα χρησιμοποιήσετε.

Διαβάστε επίσης:

Φακοί επαφής στη θάλασσα;

Επιχείρηση: καθημερινή περιποίηση της ευαίσθητης περιοχής!