Ουρολοίμωξη: Ο... ανεπιθύμητος επισκέπτης των διακοπών και όχι μόνο

Ουρολοίμωξη: Ο... ανεπιθύμητος επισκέπτης των διακοπών και όχι μόνο

Πώς να την αποφύγετε και τι πρέπει να κάνετε εάν εμφανιστεί...

Η ουρολοίμωξη είναι μία μόλυνση που απασχολεί κυρίως τις γυναίκες βασανίζοντας αρκετές αν όχι όλες μας κάποια στιγμή στη ζωή μας. Σε πολλές το φαινόμενο παρουσιάζεται με ένταση κατά τους καλοκαιρινούς μήνες των διακοπών μιας και οι συνθήκες του καλοκαιριού ευνοούν την ανάπτυξη μικροοργανισμών.

Η ουρολοίμωξη, λοιπον, προκαλείται από την είσοδο παθογόνων μικροοργανισμών που μεταφέρονται από τον κόλπο ή κυρίως απ' τον πρωκτό, στην κύστη μέσω της ουρήθρας, που έπειτα πολλαπλασιάζονται με ταχύτατους ρυθμούς προκαλώντας μία έντονη αίσθηση καψίματος και πόνο κατά την ούρηση ή και χαμηλά στην κοιλιά. Άλλη μία αιτία είναι η καθυστέρηση της ούρησης για ώρες όταν η γυναίκα συνήθως βρίσκεται σε εξωτερικούς χώρους. Ακολουθούν η συχνή ανάγκη για ούρηση που όμως πραγματοποιείται με δυσκολία. Σπανιότερο σύμπτωμα είναι ο χαμηλός πυρετός και ανεξήγητη κούραση, θολά ούρα με δυσάρεστη οσμή ή και με ίχνη από αίμα.

Η ουρολοίμωξη προκαλείται συχνά όταν οι γυναίκες σκουπίζονται με φορά από πίσω προς τα εμπρός ή μετά από τη σεξουαλική επαφή- γι αυτό και πρέπει να ουρείτε απαραιτήτως μετά. Επίσης μετά από κάθε επαφή καλό είναι και οι δύο να κάνετε μπάνιο, για να αποφέυγεται η επαναμόλυνση. Εσείς ακόμη θα πρέπει να αποφεύγετε τις πολυσύχναστες παραλίες και φυσικά να μην ουρείτε στη θάλασσα μιας και εκτός του ότι είναι απόλυτα Kitch, ενθαρρύνετε την είσοδο των μικροβίων στον οργανισμό σας.

Τέλος, καλό είναι να απογεύγετε τα στρινγκ και τα στενά παντελόνια ιδίως τους καλοκαιρινούς μήνες, ενώ φροντίζετε να αλλάζετε το βρεγμένο μαγιό σας. Τις δύσκολες μέρες της περιόδου να είστε ακόμη πιο σχολαστική με την υγιεινή σας και πάντοτε να πίνετε πολλά υγρά, προκειμένου να καθαρίζει η ουροδόχος και να λειτουργούν τα νεφρά. Το πράσινο τσάι χωρίς ζάχαρη καθώς και το χαμομήλι είναι διουρητικά με ήπιες αντισηπτικές ιδιότητες που συνιστώνται σε αυτές τις περιπτώσεις ακόμη και για την πρόληψή τους. Σημαντική βοήθεια αν σας συμβεί είναι το αψέψημα από δυόσμο, το οποίο είναι και πολύ γευστικό. SOS tip: Ο χυμός cranberrie, βοηθά σημαντικά στην πρόληψη λοιμώξεων του ουροποιητικού καθώς τα δραστικά συστατικά του Cranberry που του δίνουν την ικανότητα να παρέχει προστασία από ουρολοιμώξεις- ονομάζονται προανθοκυανιδίνες. Οι προανθοκυανιδίνες αποτρέπουν σύμφωνα με μελέτες την προσκόλληση και άρα την ανάπτυξη παθογόνων βακτηρίων στο ουροποιητικό.

Αν δεν αντιμετωπίσετε εγκαίρως την ουρολοίμωξη μπορεί να εξελιχθεί σε πυελονεφρίτιδα, μια σοβαρή μόλυνση του ανώτερου ουροποιητικού συστήματος που εμφανίζει υψηλό πυρετό και τάσεις για εμετό, μικρό όγκο ούρων και πόνους στη μέση στο ύψος των νεφρών. Η εξέταση για ουρολοίμωξη απαιτεί πρωινή εξέταση ούρων και οπωσδήποτε ιατρική γνωμάτευση. Πιθανότατα θα χρειαστεί φαρμακευτική αγωγή με κάποιο αντιβιοτικό, και σε περίπτωση που έχετε σεξουαλική επαφή χωρίς προφυλάξεις καλό θα ήταν να ακολουθήσει και ο σύντροφός σας την αγωγή για να αποφευχθεί πιθανή επαναμόλυνση.

Διαβάστε ακόμη:

Tα 6 λάθη που κάνουν οι γυναίκες με την υγεία τους

Υπερκόπωση: Τα αίτια και οι τρόποι αντιμετώπισής της

Kαλοκαιρινές αλλεργίες και τι πρέπει να προσέχετε