Συμβουλές για να αποφύγετε τις ιώσεις

Γωγώ Φούντα
Συμβουλές για να αποφύγετε τις ιώσεις

Eνισχύστε το ανοσοποιητικό σας σύστημα με απλά καθημερινά tips...

Ο χειμώνας είναι προ των πυλών και μαζί με αυτόν και οι διάφορες ιώσεις όπως η γρίπη. Αν είστε από τους άτυχους, που με τα πρώτα κρύα κρεβατώνονται, σας έχουμε κάποιες συμβουλές οι οποίες θα σας βοηθήσουν να τονώσετε το ανοσοποιητικό σας σύστημα και να έχετε έναν... υγιή χειμώνα!

1. Ο ύπνος είναι απαραίτητος. Σύμφωνα με έρευνες, ο ύπνος ενισχύει το ανοσοποιητικό, ενώ ο μέσος ενήλικας θα πρέπει να κοιμάται περίπου 7-8 ώρες ημερησίως. Αποφύγετε τα βαριά φαγητά, τους καφέδες, το αλκοόλ και το κάπνισμα, αρκετές ώρες πριν πέσετε για ύπνο.

2. Καταπολεμήστε το άγχος. Έρευνες έχουν δείξει ότι όταν ένας οργανισμός κατακλύζεται από στρες, τότε οι ορμόνες που παράγονται, επηρεάζουν αρνητικά ατο ανοσοποιητικό μας σύστημα. Αυτό που έχετε να κάνετε, είναι να βάλετε τη γυμναστική στην καθημερινότητά σας, ασκήσεις χαλάρωσης ενώ αποτελεσματικό είναι ακόμα και ένα χαλαρωτικό μπάνιο.

3. Ασκηθείτε. Μελέτες έδειξαν, ότι οι γυναίκες που περπατούσαν με γρήγορο βήμα περίπου 35-45 λεπτά 5 φορές την εβδομάδα, είχαν πολύ λιγότερες πιθανότητες να αρρωστήσουν από ιώσεις. Προσοχή όμως, και η υπερβολική άσκηση μπορεί να φέρει αρνητικά αποτελέσματα.

4. Ελαττώστε το κάπνισμα. Το κάπνισμα επιφέρει σημαντικά πλήγματα στο ανοσοποιητικό μας σύστημα και σύμφωνα με μελέτες οι ανοσοποιητικοί δείκτες στο αίμα μας είναι μειωμένοι όσο καπνίζουμε ενω αν μειώσουμε το τσιγάρο για περίπου τρεις μήνες, αυξάνονται σημαντικά.

5. Προσέξτε τη διατροφή σας. Η διατροφή παίζει σημαντικότατο ρόλο στην κατάσταση του ανοσοποιητικού μας συστήματος. Εκτός του ότι θα πρέπει να προσέχετε τι τρώτε, αποφύγετε τις υπερβολικές ποσότητες καθώς σύμφωνα με έρευνες η παχυσαρκία μειώνει μέχρι και 50% την λειτουργία του ανοσοποιητικού. Επιπλέον, μην το παρακάνετε με το αλκοόλ. Προτιμήστε ένα ποτήρι κόκκινο κρασί την ημέρα, το οποίο ενισχύει την άμυνα του οργανισμού, αλλά σε καμία περίπτωση παραπάνω. Φροντίστε επίσης να λαμβάνετε τις παρακάτω βιταμίνες:

Βιταμίνη C: Υπάρχει στα εσπεριδοειδή, τις φράουλες, τα ακτινίδια, τα κραμβοειδή (πχ μπρόκολο)

Βιταμίνη Ε: Καλές πηγές της είναι το ελαιόλαδο, οι ξηροί καρποί και τα ολικής αλέσεως προϊόντα

Ψευδάργυρος: Υπάρχει σε φασόλια, γαλοπούλα, μοσχάρι, θαλασσινά (στρείδια, καβούρια κ.ά.)

Βιοφλαβονοειδή: Καλύτερες πηγές τους τα φρούτα και τα λαχανικά, καθώς και το κόκκινο κρασί

Σελήνιο: Υπάρχει σε κοτόπουλο, αυγά, καστανό ρύζι, τόνο, προϊόντα ολικής αλέσεως, ηλιόσπορους

Καροτενοειδή: Καλές πηγές τους τα καρότα, η κολοκύθα, η γλυκοπατάτα (γενικά τα φρούτα και τα λαχανικά)

Ωμέγα-3 λιπαρά οξέα: Καλύτερες πηγές τους τα λιπαρά ψάρια (σκουμπρί, σολομός, τόνος, σαρδέλες), οι ξηροί καρποί και το μουρουνέλαιο

Διαβάστε επίσης:

Τips για... καλή καρδιά

Τips για να θωρακίσετε τον οργανισμό σας

Λεύκανση δοντιών στο άψε σβήσε