Και στα αγόρια το εμβόλιο που προφυλάσσει από τον ιό HPV

Και στα αγόρια το εμβόλιο που προφυλάσσει από τον ιό HPV

Ναι στον εμβολιασμό αγοριών και νέων αντρών με το εμβόλιο που προφυλάσσει από τον ιό HPV λένε οι επιστήμονες. Ο ίδιος ιός που προκαλεί καρκίνο στον τράχηλο της μήτρας εντοπίζεται σε μεγάλο ποσοστό του ανδρικού πληθυσμού, απειλώντας τον με άλλες μορφές καρκίνου στα γεννητικά όργανα, στην στοματική κοιλότητα και στον στοματοφάρυγγα. Τα στοιχεία δείχνουν ότι οι άνδρες δεν κινδυνεύουν μόνο να εμφανίσουν οι ίδιοι κάποιες μορφές καρκίνου, αλλά αυξάνονται οι πιθανότητες να μεταδώσουν τον ιό και στις συντρόφους τους.

Αμερικανοί επιστήμονες κατόπιν έρευνας προειδοποιούν ότι καλό θα ήταν ο εμβολιασμός κατά του ιού των ανθρωπίνων θηλωμάτων ο οποίος ήδη γίνεται σε κορίτσια και νεαρές γυναίκες ηλικίας 12-26 ετών, να γίνεται και στα αγόρια, καθώς οι μισοί άνδρες που συμμετείχαν στην έρευνα έφεραν τον ιό HPV.

Εμβόλια

Τα υπάρχοντα εμβόλια, το Gardasil και το Cervarix, είναι εγκεκριμένα εδώ και κάποια χρόνια για χορήγηση σε κορίτσια και γυναίκες ηλικίας 12 έως 26 ετών, για την προστασία από τον καρκίνο του τραχήλου της μήτρας.

Το φθινόπωρο του 2009, το Gardasil έλαβε νέα έγκριση από την αμερικανική Υπηρεσία Τροφίμων και Φαρμάκων (FDA), για την προστασία αγοριών και ανδρών ηλικίας 9 έως 26 ετών από τα κονδυλώματα. Σημειώνεται ότι τα στελέχη 6 και 11 των ιών ΗΡV, από τα οποία προστατεύει το εμβόλιο, προκαλούν κονδυλώματα των γεννητικών οργάνων και στους άνδρες. Επίσης τον περασμένο Δεκέμβριο, στις ενδείξεις του Gardasil προστέθηκε η προστασία ανδρών και γυναικών από τον καρκίνο του πρωκτού (υπαίτια γι' αυτόν είναι τα στελέχη 16 και 18 από τα οποία επίσης προστατεύει το εμβόλιο).

Ειδικοί θεωρούν ότι η νέα έρευνα ενισχύει την πεποίθηση για την ανάγκη εμβολιασμού και των αγοριών, τόσο προληπτικά για τα ίδια όσο και για την προστασία των συντρόφων τους.