Πώς επιδρούν οι δυσάρεστες ειδήσεις στην ψυχολογία της γυναίκας;

Πώς επιδρούν οι δυσάρεστες ειδήσεις στην ψυχολογία της γυναίκας;

Κάτι που δεν συμβαίνει στον ανδρικό πληθυσμό...

Πρόσφατη έρευνα, που πραγματοποιήθηκε σε 60 ανθρώπους και δημοσιεύεται στο περιοδικό Plos One, έδειξε ότι δεν υπήρξε ισοδύναμη επίδραση στους άντρες. Αντίθετα, οι ειδικοί δήλωσαν ότι τα ευρήματα έδειξαν συναρπαστικές διαφορές μεταξύ των δυο φύλων.

Οι αρνητικές ειδήσεις, όπως αυτές για εγκλήματα, φαίνεται να αλλάζουν τον τρόπο που οι γυναίκες ανταποκρίνονται σε στρεσογόνες καταστάσεις, αναφέρει έρευνα. Οι γυναίκες παρήγαγαν περισσότερες ορμόνες σε εξετάσεις, αν είχαν διαβάσει αρνητικές ειδήσεις στην εφημερίδα. Για την πραγματοποίηση της έρευνας, επιστήμονες στον Καναδά συνέλεξαν αποκόμματα εφημερίδων με αρνητικές ειδήσεις, όπως ατυχήματα και δολοφονίες, καθώς και ουδέτερες, όπως πρεμιέρες ταινιών.

Άντρες και γυναίκες διάβασαν είτε αρνητικές, είτε ουδέτερες ειδήσεις και στη συνέχεια υποβλήθηκαν σε επιστημονικό τεστ στρες. Μετρήθηκαν τα επίπεδα της ορμόνης του στρες, κορτιζόλης. Η ερευνήτρια Marie-France Marin, από το πανεπιστήμιο του Μόντρεαλ, δήλωσε ότι αν και οι ειδήσεις από μόνες τους, δεν αύξαναν τα επίπεδα τους στρες καθιστούσαν τις γυναίκες πιο αντιδραστικές, επηρεάζοντας τη σωματική τους ανταπόκριση σε κατοπινές στρεσογόνες καταστάσεις. Τα επίπεδα κορτιζόλης στους άντρες δεν επηρεάστηκαν.

Είναι δύσκολο να αποφύγουμε τις αρνητικές ειδήσεις, δεδομένης της ύπαρξης πολλών Μέσων. Οι επιστήμονες υπέδειξαν ότι οι γυναίκες μπορεί να είναι από τη φύση τους καλύτερες στον εντοπισμό των απειλών στα παιδιά τους, που επηρεάζει τον τρόπο που ανταποκρίνονται στο στρες. Η καθηγήτρια Terrie Moffitt, από το King's College London, δήλωσε ότι οι γυναίκες ανταποκρίνονται περισσότερο στο στρες σε σχέση με τους άντρες, όπως δείχνουν οι έρευνες. Όπως σημείωσε ακόμη, η νέα έρευνα δίνει επιπλέον στοιχεία για την ορμόνη του στρες και τον τρόπου που αυτή επιδρά στα δύο φύλα, κάτι που αποτελεί «γρίφο» για τους επιστήμονες.

Ως ομάδα οι γυναίκες φαίνονται πιο αντιδραστικές σε στρεσογόνους παράγοντες αλλά ξεπερνούν τους άντρες στο προσδόκιμο επιβίωσης. Το ερώτημα που τίθεται τώρα είναι, πώς καταφέρνουν οι γυναίκες να ουδετεροποιήσουν τις επιδράσεις του στρες στο καρδιαγγειακό σύστημα; Μια απάντηση θα οδηγούσε στη βελτίωση της υγείας όλων. Άλλοι ειδικοί θεωρούν ότι η έρευνα είναι μικρή, επομένως θα χρειαστούν ακόμη περισσότερες μελέτες. Σε κάθε περίπτωση όμως τα αποτελέσματα είναι ανησυχητικά!

Πηγή: www.plosone.org/home.action

Διαβάστε ακόμη:

Ποιο είναι το ιδανικό χαμόγελο;

Γιατί πέφτουν τα μαλλιά σας και πώς να τα προστατέψετε