Οι μισοί άνδρες πληθυσμιακά μεταφέρουν τον ιό HPV

Οι μισοί άνδρες πληθυσμιακά μεταφέρουν τον ιό HPV

Αθήνα Σικάγο
Οι μισοί άνδρες στον γενικό πληθυσμό είναι πιθανότατα μολυσμένοι με τον ιό των ανθρωπίνων θηλωμάτων (ΗPV) ο οποίος προκαλεί καρκίνο του τραχήλου της μήτρας στις γυναίκες αλλά και άλλες μορφές καρκίνου όπως του στόματος, του πέους και του ορθού.

Στο συμπέρασμα αυτό κατέληξαν ειδικοί του Κέντρου για τον Καρκίνο H. Lee Moffitt στην Τάμπα της Φλόριδας οι οποίοι υποστηρίζουν πως τα ανησυχητικά ευρήματά τους ενισχύουν την άποψη ότι το εμβόλιο για τον ΗPV πρέπει να χορηγείται ευρέως και στα αγόρια.

Η Αννα Τζουλιάνο και οι συνεργάτες της μελέτησαν τα ποσοστά μολύνσεων από HPV σε περισσότερους από 1.100 άνδρες ηλικίας 18 ως 70 ετών στις ΗΠΑ, στη Βραζιλία και στο Μεξικό.

«Ανακαλύψαμε ότι υπήρχε ένα μεγάλο ποσοστό ανδρών με μολύνσεις από τον HPV, το οποίο έφθανε το 50%» ανέφερε η δρ Τζουλιάνο η μελέτη της οποίας δημοσιεύεται στον δικτυακό τόπο της ιατρικής επιθεώρησης «The Lancet».

Είναι επίσης σημαντικό ότι η ερευνητική ομάδα ανακάλυψε πως ο ρυθμός μόλυνσης των ανδρών με τον HPV είναι αντίστοιχος με τον ρυθμό μόλυνσης των γυναικών με τον ιό.

Οι ερευνητές είδαν μάλιστα ότι ποσοστό της τάξεως του 6% των ανδρών ετησίως μολύνεται με το στέλεχος 16 του ιού ΗPV. Πρόκειται για το στέλεχος το οποίο έχει αποδειχθεί ότι προκαλεί καρκίνο του τραχήλου της μήτρας στις γυναίκες και άλλες μορφές καρκίνου, όπως του στόματος, στους άνδρες.

Οι επιστήμονες τονίζουν ότι τα νέα αποτελέσματα αποδεικνύουν πως οι άνδρες αποτελούν ένα «ρεζερβουάρ» του ιού HPV τον οποίο και μεταδίδουν στις γυναίκες. Ετσι συνιστούν τον μαζικό εμβολιασμό και των ανδρών με το εμβόλιο του HPV προκειμένου να προλαμβάνεται ο καρκίνος του τραχήλου της μήτρας στις ερωτικές συντρόφους τους αλλά και ο καρκίνος του στόματος ο οποίος εμφανίζει συνεχείς αυξητικές τάσεις και στους άνδρες.

Σημειώνεται ότι σήμερα, σύμφωνα με σύσταση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής η οποία έχει υιοθετηθεί από κράτη – μέλη όπως η Ελλάδα, το εμβόλιο για τον HPV χορηγείται σε κορίτσια και γυναίκες ηλικίας 10-25 ετών. Σε ό,τι αφορά τα αγόρια δεν υπάρχει συγκεκριμένη σύσταση για τον εμβολιασμό τους αν και όλα τα τελευταία στοιχεία μαρτυρούν ότι θα αποτελούσε μια «σοφή» κίνηση για την προστασία της δημόσιας υγείας.