Ινομυώματα: ξετρυπώστε τα και αντιμετωπίστε τα

Ινομυώματα: ξετρυπώστε τα και αντιμετωπίστε τα

Κρύβονται καλά, μια που τις περισσότερες φορές δεν εμφανίζουν καν συμπτώματα, και ας είναι τόσο πολύ διαδεδομένα. 

Επειδή φαντάζομαι ότι δεν είστε όλες ιατροί, να σας πω με απλά λόγια ότι τα ινομυώματα είναι καλοήθεις μυϊκοί όγκοι του ενδομητρίου (δηλαδή του χιτώνα που καλύπτει το εσωτερικό της μήτρας) που σχηματίζονται σε κάποιο σημείο της μήτρας.

Η λέξη που πρέπει να συγκρατήσετε είναι «καλοήθεις» γιατί ενώ η ύπαρξη τους είναι κάτι αρκετά συνηθισμένο (μία στις πέντε γυναίκες ηλικίας τριάντα ετών και άνω, έχουν προσβληθεί), το ποσοστό μεταλλαγής τους σε κακοήθεις είναι λιγότερο από 0,5%.

Τις περισσότερες φορές δεν υπάρχουν καν συμπτώματα και οι παθούσες το ανακαλύπτουν στα πλαίσια του τακτικού γυναικολογικού τους ελέγχου. Άλλες πάλι μπορεί να αισθανθούν φούσκωμα στην κοιλιά, πόνο κατά τη διάρκεια σεξουαλικής επαφής ή κατά τη διάρκεια της περιόδου (δυσμηνόρροια) ή ακόμα και να παρουσιάσουν προβλήματα γονιμότητας (αν κάποιο ινομύωμα έχει προσβάλει τις σάλπιγγες ή τις ωοθήκες).

Οι λόγοι εμφάνισης τους είναι κυρίως κληρονομικοί ή και ορμονικοί και η αντιμετώπιση τους τις περισσότερες φορές το μόνο που χρειάζεται να κάνετε είναι απλά να τα παρακολουθείτε γιατί μπορεί να εξαφανιστούν και μόνα τους. Αν τα συμπτώματα είναι πιο έντονα, μπορεί να χρειασθείτε κάποια φαρμακευτική αγωγή και μόνο αν το μέγεθος τους ξεπερνά τα πέντε εκατοστά πρέπει να αφαιρεθούν.