04/02: Παγκόσμια ημέρα κατά του Καρκίνου: Πώς να προστατευτείτε από το μεγαλύτερο εχθρό

04/02: Παγκόσμια ημέρα κατά του Καρκίνου: Πώς να προστατευτείτε από το μεγαλύτερο εχθρό

Μια ημέρα αφιερωμένη σε όλους όσους μάχονται τον καρκίνο

Η 4η ημέρα του Φεβρουαρίου έχει αφιερωθεί στη μάχη ενάντια στον απόλυτο εχθρό του ανθρώπου, στον καρκίνο. Η επάρατη νόσος, έχει βλάψει και εξακολουθεί να βλάπτει εκατομμύρια ανθρώπους ανά τον κόσμο. Η ημέρα αυτή έχει καθιερωθεί, με πρωτοβουλία της Διεθνούς Ένωσης κατά του Καρκίνου, έχοντας σα στόχο την ενημέρωση όλων μας για τη σοβαρή αυτή ασθένεια. Στόχος; Να ελαχιστοποιηθούν όσο γίνεται περισσότερο τα θύματά του.


Τι μπορούμε, λοιπόν, να κάνουμε;


1.Πρόληψη η σωτήρια. Oι γιατροί φωνάζουν και ξαναφωνάζουν, ότι το 1/3 των καρκίνων μπορεί να προληφθεί, αν διαγνωστεί έγκαιρα. Μην ξεχνάτε να επισκέπτεστε το γιατρό σας μια φορά το χρόνο για παθολογικές και αιματολογικές εξετάσεις.


2.Βελτιώστε τη διατροφή σας. Μάθετε να τρώτε 5 μερίδες φρούτων και λαχανικών την ημέρα. Καταναλώστε φυτικές ίνες και Ω-3 λιπαρά. Λαμβάνετε τις απαραίτητες για τη σωστή λειτουργία του οργανισμού σας βιταμίνες.


3.Κόψτε το κάπνισμα. Δε σας προσφέρει απολύτως τίποτα. Αντιθέτως, αυξάνει τον κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου του πνεύμονα, του φάρυγγα και του στόματος


4.Περιορίστε το αλκοόλ: Αν το αλκοόλ γίνει συνήθεια και οι ποσότητες που καταναλώνετε πολύ μεγάλες, τότε θα έχετε και περισσότερες πιθανότητες εμφάνισης καρκίνου του μαστού και του παχέος εντέρου.


5.Γυμναστείτε: Εντάξτε την άσκηση στο καθημερινό σας πρόγραμμα. 4 φορές την εβδομάδα αρκούν για ένα υγιές σώμα. Τα οφέλη της γυμναστικής; Bοηθάει στο να διατηρείτε το βάρος σας σε ιδανικά επίπεδα και ελέγχει τις ορμόνες οι οποίες συνδέονται με την εμφάνιση όγκων.


6.Μην εκτίθεστε με τις ώρες στον ήλιο: Χρησιμοποιήστε αντηλιακό με μεγάλο δείκτη προστασίας. Αποφύγετε την έκθεση στον ήλιο τις μεσημεριανές ώρες. Προστατέψτε τον εαυτό σας από τον καρκίνο του δέρματος


7.Εμβολιαστείτε: Μην ξεχνάτε να κάνετε τα εμβόλια τα οποία σας προστατεύουν από διάφορες μορφές καρκίνου. Ένα από αυτά είναι το εμβόλιο της ηπατίτιδας Β, καθώς και το εμβόλιο κατά του καρκίνου του τραχήλου της μήτρας, για τις γυναίκες.

Διαβάστε ακόμα:

5 tips για να χαλαρώνετε και να έχετε έναν ποιοτικό ύπνο

Πράσινο Τσάι: Είναι τελικά τόσο θαυματουργό; Ποια τα οφέλη του στην υγεία μας;

Test Παπ: Όλα όσα πρέπει να ξέρεις και βασικοί λόγοι για να μην το παραλείπεις ποτέ!