Ποιο είναι το πιο διαδεδομένο σεξουαλικώς μεταδιδόμενο νόσημα;

Ποιο είναι το πιο  διαδεδομένο σεξουαλικώς μεταδιδόμενο νόσημα;

H δερματολόγος Δρ. Αμαλία Τσιατούρα εξηγεί πώς θα αντιμετωπίσετε τα κονδυλώματα

Τι είναι τα κονδυλώματα;
Τα κονδυλώματα στην δερματολογία είναι μία σεξουαλικώς μεταδιδόμενη ασθένεια που οφείλεται σε ιούς της οικογένειας των ιών των Ανθρώπινων Θηλωμάτων (HPV). Έχουν τη μορφή μικρών όγκων ή σπίλων που εμφανίζονται στα γεννητικά όργανα και τον πρωκτό, και χρώμα λίγο πιο σκούρο από αυτό του δέρματος. Όταν τα κονδυλώματα σε αρχικό στάδιο δεν δημιουργούν πρήξιμο ή κοκκινίλα, όμως στη συνέχεια διογκώνονται και πολύ συχνά εμφανίζεται αιμορραγία. Είναι το πιο διαδεδομένο σεξουαλικώς μεταδιδόμενο νόσημα, και η μετάδοσή του γίνεται σε αυξανόμενους ρυθμούς. Τα κονδυλώματα, ακόμη και όταν δεν υπάρχουν εμφανή συμπτώματα, μεταδίδονται με οποιαδήποτε μορφή σεξουαλικής επαφής, ενώ και η απλή δερματική επαφή αρκεί για να μεταδοθεί ο ιός.

Ποια είναι τα συμπτώματα των κονδυλωμάτων;
• Η εμφάνιση μικρών ογκιδίων ή κρεατοελιών που προκαλούν κνησμό.
• Εάν τα κονδυλώματα περάσουν σε προχωρημένο στάδιο, τα μικρά ογκίδια μπορεί να προκαλούν πόνο να διογκώνονται και να αιμορραγούν.
• Υπάρχουν όμως και περιπτώσεις όπου τα κονδυλώματα δεν είναι εμφανή με γυμνό μάτι και δεν προκαλούν κανένα σύμπτωμα.

Πώς γίνεται η διάγνωση των κονδυλωμάτων;
Εάν τα κονδυλώματα βρίσκονται σε εμφανή σημεία, ο γιατρός εξετάζει την περιοχή δια γυμνού οφθαλμού. Εάν οι βλάβες βρίσκονται εσωτερικά, η διάγνωση γίνεται με κολποσκόπηση, με τεστ Παπανικολάου και εξέταση του δείγματος στο μικροσκόπιο ή με πρωκτοσκόπηση.

Πώς αντιμετωπίζονται τα κονδυλώματα;
Ο ιός HPV παραμένει στον οργανισμό σε λανθάνουσα κατάσταση εφ όρου ζωής. Επομένως, η θεραπεία των κονδυλωμάτων περιορίζεται στην εξάλειψη των συμπτωμάτων τους. Τα συμπτώματα των κονδυλωμάτων αντιμετωπίζονται με τους εξής τρόπους:
• Laser CO2: Το laser CO2 καταστρέφει τα κονδυλώματα σε μία μόνο συνεδρία.
• Κρυοθεραπεία με υγρό άζωτο
• Χειρουργική αφαίρεση σε περιπτώσεις πολύ μεγάλων σε μέγεθος κονδυλωμάτων που δημιουργούν προβλήματα
• Θεραπεία με χημικές ουσίες (π.χ. ποδοφυλλοτοξίνη – wartec, ιμικουιμόδη -aldara).