Ελληνική Εβδομάδα Κατά του Καρκίνου του Δέρματος: Δωρεάν Δερματολογικές Εξετάσεις Κατά του Μελανώματος

Ελληνική Εβδομάδα Κατά του Καρκίνου του Δέρματος: Δωρεάν Δερματολογικές Εξετάσεις Κατά του Μελανώματος

Στις 27 - 31 Μαΐου 2013, η Cosmetic Derma Medicine και η Δερματολόγος - Αφροδισιολόγος, Δρ. Αμαλία Τσιατούρα, συμμετέχουν ενεργά στην πρωτοβουλία της Δερματολογικής & Αφροδισιολογικής Εταιρείας.

Ανησυχητικές διαστάσεις έχει πάρει η σημαντική αύξηση των διαγνώσεων του μελανώματος τα τελευταία χρόνια. Το μελάνωμα είναι ένας κακοήθης όγκος που μπορεί να αναπτυχθεί σε προϋπάρχοντα σπίλο ή να εμφανιστεί εκ νέου σε φαινομενικά υγιές δέρμα.

Κύριες αιτίες του φαινομένου και της μεγάλης αύξησης, είναι η υπέρμετρη έκθεση στην ηλιακή ακτινοβολία και οι περιβαλλοντικές μεταβολές (τρύπα του όζοντος), που έχουν κάνει το κακοήθες μελάνωμα ως ένα από τα ταχύτερα αναπτυσσόμενα κακοήθη νεοπλάσματα στον άνθρωπο.

Ωστόσο, η έγκαιρη διάγνωση του μελανώματος μπορεί να είναι σωτήρια αφού 90% των περιπτώσεων καρκίνου του δέρματος που η διάγνωσή τους είναι άμεση, μπορούν να θεραπευθούν!

Για το λόγο αυτό είναι απαραίτητος ο ετήσιος έλεγχος των σπίλων από Δερματολόγο ώστε να αξιολογείται η εξέλιξή τους και οι πιθανές μεταβολές στο μέγεθος, το περίγραμμα, το χρώμα και τη συμμετρία τους.

Η πιο αξιόπιστη μέθοδος για την έγκαιρη διάγνωση του καρκίνου του δέρματος είναι η χαρτογράφηση σπίλων. Πρόκειται για καταγραφή των σπίλων του σώματος με τη χρήση ψηφιακής φωτογράφησης, ανάλυσης και αποθήκευσης των δερματοσκοπικών εικόνων σε ηλεκτρονικό υπολογιστή με την βοήθεια ειδικού λογισμικού και σύγκριση με τις παλαιότερες εικόνες σε επόμενο έλεγχο. Η χαρτογράφηση των σπίλων πρέπει να γίνεται μία φορά ετησίως, εκτός αν θεωρηθεί αναγκαία ή επανεξέταση κάποιου σπίλου πιο σύντομα.
Τα τελευταία χρόνια η Ελληνική Δερματολογική και Αφροδισιολογική Εταιρεία υλοποιεί εκστρατεία ενημέρωσης του κοινού για το μελάνωμα με στόχο την πρόληψη και την έγκαιρη διάγνωση.

Φέτος, από τις 27 έως τις 31 Μαΐου Δερματολόγοι σε όλη τη χώρα εξετάζουν δωρεάν για πιθανό μελάνωμα ή άλλη μορφή καρκίνου του δέρματος.

Η Δρ. Αμαλία Τσιατούρα, Δερματολόγος - Αφροδισιολόγος, Επιστημονική Διευθύντρια του Τμήματος Αισθητικής Δερματολογίας και Laser του Cosmetic Derma Medicine Medical Group συμμετέχει ενεργά στην εβδομάδα μελανώματος (27- 31 Μαΐου) προσφέροντας δωρεάν εξέταση σπίλων σε μία προσπάθεια αφύπνισης και ενημέρωσης του κοινού για το καρκίνο του δέρματος.

Με ένα απλό τηλεφώνημα στο 2106980451 μπορείτε να κλείσετε ραντεβού για μια δωρεάν διαγωνιστική εξέταση και να ενημερωθείτε σχετικά με το μελάνωμα από την Δρ. Αμαλία Τσιατούρα.

Ειδικά αν είστε άτομο υψηλού κινδύνου- έχετε πολύ ανοιχτόχρωμο δέρμα, μάτια ή μαλλιά, έχετε πάθει σοβαρά ηλιακά εγκαύματα, υπάρχει ιστορικό μελανώματος ή άλλου καρκίνου του δέρματος στην οικογένειά σας ή έχετε πάρα πολλές ελιές, εκ των οποίων ορισμένες είναι μεγάλου μεγέθους, ανομοιόμορφες ή με ανομοιογενές χρώμα είναι απαραίτητη η άμεση εξέτασή σας από Δερματολόγο. Εάν πάλι έχετε παρατηρήσει μια νέα ύποπτη αλλοίωση στο δέρμα σας, ή ότι μια ελιά άλλαξε όψη μέσα σε μερικές εβδομάδες ή ακόμα και αν δεν έχετε δείξει ποτέ ολόκληρη την επιφάνεια του δέρματός σας σε δερματολόγο για προληπτικό έλεγχο τότε μία επίσκεψη κρίνεται απαραίτητη.