Γιατί οι αισιόδοξοι άνθρωποι διαχειρίζονται καλύτερα το στρες;

Γιατί οι αισιόδοξοι άνθρωποι διαχειρίζονται καλύτερα το στρες;

Η στάση ζωής μας είναι το παν

Έχετε αναρωτηθεί ποτέ πώς γίνεται οι φύσει αισιόδοξοι φίλοι σας να μένουν πάντα ανεπηρέαστοι από το στρες; Μία νέα έρευνα έρχεται να εξηγήσει γιατί μπορεί να συμβαίνει αυτό.

Ερευνητές του Concordia University ανακάλυψαν σαφή σύνδεση των επιπέδων των ορμονών και της διάθεσης μας. Με λίγα λόγια, οι αισιόδοξοι άνθρωποι καταφέρνουν να κρατάνε σταθερές τις ορμόνες τους, όταν δέχονται πίεση. «Τις ημέρες που νιώθουν περισσότερο στρες από συνήθως, βλέπουμε τις αντιδράσεις των απαισιόδοξων , των οποίων η ορμόνη που σχετίζεται με αυτό (κορτιζόλη) είναι σε πολύ υψηλά επίπεδα, τα οποία δυσκολεύονται και πολύ να κατεβάσουν», είπε στη Huffington Post η ερευνήτρια του πανεπιστημίου, Joelle Jobin. «Αντίθετα, οι οπτιμιστές, προστατεύονται από τέτοιου είδους καταστάσεις», συμπλήρωσε.

Η έρευνα έγινε μεταξύ 135 ανθρώπων, ηλικίας από 60 ετών και πάνω, των οποίων οι αντιδράσεις καταγράφηκαν, σε μία περίοδο έξι χρόνων. Οι επιστήμονες σύγκριναν τα επίπεδα κορτιζόλης των συμμετεχόντων με δείγματα σίελου που έπαιρναν πέντε φορές την ημέρα. Συγκρίνοντας τα δείγματα συγκεκριμένων ημερών, κατά τις οποίες οι συμμετέχοντες ένιωθαν περισσότερο άγχος, με άλλα, συνηθισμένων ημερών, παρατηρήθηκε ότι, υπό συνθήκες πίεσης, οι πεσιμιστές είχαν την τάση να έχουν αισθητά υψηλότερη κορτιζόλη από τους οπτιμιστές. Ηθικό δίδαγμα: τα πάντα είναι θέμα αντιμετώπισης, δεν υπάρχει λόγος να τα βλέπουμε όλα μαύρα!

Διαβάστε ακόμα:
Απίστευτο: Μάθετε πώς οι... σαγιονάρες μπορούν να βλάψουν σοβαρά την υγεία σας!
Στρες: 3 συνήθειες που σχετίζονται με τον ύπνο και μας το προκαλούν
Οδηγός επιβίωσης για τις ζεστές καλοκαιρινές νύχτες χωρίς... κλιματιστικό!