Το κάμπινγκ μπορεί να θεραπεύσει την αϋπνία σας;

Το κάμπινγκ μπορεί να θεραπεύσει την αϋπνία σας;

Αν θέλετε να «κλείσετε μάτι»  πηγαίνετε σ τη σκηνή σας

Δεν μπορείτε εύκολα να κοιμηθείτε και όταν τελικά το καταφέρετε μετά από λίγο πρέπει να ξυπνήσετε και νιώθετε ήδη κουρασμένοι για να ξεκινήσετε την ημέρα σας;

Επιστήμονες ανακάλυψαν ότι μετά από μια εβδομάδα έκθεσης στην φύση, δηλαδή αν μείνετε για μια εβδομάδα στη σκηνή- κάμπινγκ- θα αποκοιμηθείτε πολύ πιο γρήγορα και θα ξυπνήσετε πιο ξεκούραστοι, επειδή θα σας επηρεάσει ο φυσικός κύκλος της ημέρας και της νύχτας ή να προτιμάτε ο κύκλος του φωτός και του σκότους.

«Με την αύξηση της έκθεσής μας στον ήλιο και τη μείωση της έκθεσής μας στον ηλεκτρικό φωτισμό το βράδυ, μπορούμε να κάνουμε το… φυσικό μας ρολόι να πάει λίγες ώρες πίσω, να κοιμηθεί νωρίτερα και να ξυπνήσετε πιο εύκολα και πιο ξεκούραστα» όπως υποστηρίζει ο επικεφαλής της έρευνας Kenneth Wright, του Πανεπιστημίου του Κολοράντο.

Στην έρευνα συμμετείχαν άτομα στα οποία αρχικά κατέγραψαν τις συνήθειες του ύπνου του στο σπίτι και μετά τα ίδια άτομα πήγαν μια εβδομάδα για κάμπινγκ, έχοντας για φωτισμό μόνο το ήλιο και τις φωτιές.

Οι επιστήμονες βρήκαν ότι το αρχικά στο σπίτι τους, το τεχνητό φως οδήγησε σε μια δίωρη καθυστέρηση ενώ στη φύση ο ύπνος μετακινήθηκε δυο ώρες νωρίτερα και παρόλο που κοιμόντουσαν τις ίδιες ώρες, εκεί ξυπνούσαν πιο ξεκούραστα.

Επειδή όμως το να κάνετε κάπινγκ, μπορεί να γίνει μόνο στις διακοπές σας, οι επιστήμονες προτείνουν άλλους τρόπους για να ρυθμίσετε και εσείς το «φυσικό ρολόι» σας, κάνοντας μια πρωινή βόλτα, με το να κάθεστε κοντά σε παράθυρο στον χώρο εργασίας σας και το βράδυ καλό θα είναι να έχετε χαμηλό φωτισμό στο σπίτι αλλά και να κλείνετε υπολογιστές και τηλεοράσεις.


Διαβάστε επίσης:

Απίστευτο: Μάθετε πώς οι... σαγιονάρες μπορούν να βλάψουν σοβαρά την υγεία σας!

Πώς θα καταλάβετε ότι οι ελιές σας είναι επικίνδυνες; Δείτε πώς μπορείτε να κάνετε αυτοέλεγχο!