Τι σημαίνουν οι καφέ ή κίτρινες κηλίδες στα δόντια μου;

Τι σημαίνουν οι καφέ ή κίτρινες κηλίδες στα δόντια μου;

Έχετε παρατηρήσει καφέ ή κίτρινες κηλίδες να κάνουν την εμφάνισή τους στα δόντια σας, αλλά ό,τι κι αν κάνατε, αυτές δεν λένε να φύγουν;

Πρώτα τα καλά νέα: Οι περισσότεροι κίτρινοι οι καφέ «λεκέδες» στα δόντια είναι επιφανειακοί και αποτέλεσμα της κατανάλωσης καφέ, τσαγιού, αναψυκτικών, κόκκινου κρασιού και φυσικά, καπνίσματος, λένε οι γιατροί. Μπορείτε να χρησιμοποιήσετε ειδικές λευκαντικές οδοντόπαστες ή για καλύτερα αποτελέσματα, να κάνετε λεύκανση. Αν όμως έχετε πιο σκουρόχρωμες κηλίδες που δεν φεύγουν, ίσως ήρθε η ώρα να δείτε έναν ειδικό.

Οι σκούρες καφέ ή μαύρες κηλίδες στα δόντια μπορεί να δείχνουν πως έχει δημιουργηθεί μια κοιλότητα στο δόντι, ενώ κόκκινοι ή μπλε χρωματισμοί που εμφανίζονται ξαφνικά μπορεί να σημαίνουν πως το δόντι έχει ραγίσει εσωτερικά, εκεί που βρίσκονται τα νεύρα και τα αιμοφόρα αγγεία. Για το δεύτερο ενδεχόμενο δυστυχώς δεν υπάρχει λύση και το δόντι πρέπει να αφαιρεθεί. Αν έχετε άσπρα, κίτρινα ή καφέ σημάδια ή εμφανείς φθορές στην επιφάνεια του δοντιού, ενδεχομένως να έχετε κοιλιοκάκη. Περίπου το 90% των ατόμων με κοιλιοκάκη αντιμετωπίζουν αυτά τα προβλήματα με το σμάλτο των δοντιών τους. Όταν η έναρξη της κοιλιοκάκη εμφανίζεται κατά την παιδική ηλικία, η προκύπτουσα κακή διατροφή μπορεί να οδηγήσει σε δυσπλασία του αναπτυσσόμενου σμάλτο των δοντιών. Εάν παρατηρήσετε αυτού του είδους τα σημάδια στα δόντια σας, επισκεφθείτε τον οδοντίατρό σας ο οποίος θα σας συμβουλεύσει κατάλληλα ή θα σας παραπέμψει σε κάποιον ειδικό.