Αριστερόχειρες προσοχή! Έρευνα υποστηρίζει ότι μπορεί να γίνετε ψυχωτικοί

Αριστερόχειρες προσοχή! Έρευνα υποστηρίζει ότι μπορεί να γίνετε ψυχωτικοί

Ανάμεσα στο διάσημους αριστερόχειρες ο Μπαράκ Ομπάμα, η Αντζελίνα Τζολί και ο Ντέιβιντ Κάμερον

Το ξέραμε ότι οι αριστερόχειρες θεωρούνταν χαρισματικοί ωστόσο τώρα μια νέα έρευνα υποστηρίζει ότι έχουν περισσότερες πιθανότητες να έρθουν αντιμέτωποι με τη σχιζοφρένεια καθώς αντιπροσώπευαν το 40% των ατόμων με ψυχική ασθένεια ενώ μόνο το 10% του γενικού πληθυσμού είναι αριστερόχειρες.

Πιστεύεται ότι οι αλλαγές στον εγκέφαλο που παρατηρούνται στους αριστερόχειρες μπορεί επίσης να συμβάλουν στην σχιζοφρένεια. Ανάμεσα στους διάσημοι αριστερόχειρες σε όλο τον κόσμο είναι μεταξύ άλλων οι Μπαράκ Ομπάμα, Ντέιβιντ Κάμερον, Νικόλ Κίντμαν και Αντζελίνα Τζολί.

Να σημειώσουμε ότι αρκετοί πρόεδροι των ΗΠΑ έγραφαν με το αριστερό χέρι , συμπεριλαμβανομένων των Τζορτζ Μπους τον πρεσβύτερο και ο Μπιλ Κλίντον. Τέσσερις από τις πέντε αρχικές σχεδιαστές του υπολογιστή Macintosh ήταν αριστερόχειρες , όπως και ένας από τους τέσσερις αστροναύτες του Apollo .

Ο ερευνητής Jadon Webb , του Πανεπιστημίου του Yale , των ΗΠΑ , δήλωσε : "Τα αποτελέσματά μας δείχνουν εντυπωσιακά υψηλότερη επικράτηση των αριστερόχειρων σε ασθενείς που παρουσιάζουν ψυχικές διαταραχές".

Ο Nick Craddock , ψυχίατρος στο Πανεπιστήμιο του Cardiff , δήλωσε : « Η σχέση μεταξύ χεριού και ψύχωσης βασίζεται σε προηγούμενες έρευνες που προσπάθησαν να κατανοήσουν πώς η ανάπτυξη και οι συνδέσεις μέσα στον εγκέφαλο μας βοηθούν να κατανοήσουμε καλύτερα τη σχιζοφρένεια . Αυτό είναι ένα σημαντικό προοίμιο για την ανάπτυξη πιο αποτελεσματικών θεραπειών».

Παρά την έρευνα, οι περισσότεροι σχιζοφρενείς δεν είναι αριστερόχειρες - και οι περισσότεροι άνθρωποι που είναι αριστερόχειρας δεν αναπτύσσουν σχιζοφρένεια.

Άλλοι ισχυρίζονται αριστεροχειρία συνδέεται με υψηλότερα επίπεδα της δημιουργικότητας και των δεξιοτήτων - ένας δυσανάλογα μεγάλος αριθμός των προικισμένων καλλιτεχνών , μουσικών και αθλητών είναι αριστερόχειρες.

Τον 18ο και 19ο αιώνα είχε θεωρηθεί ως μειονέκτημα να είσαι αριστερόχειρας και οι εκπαιδευτικοί προσπαθούσαν να δέσουν το χέρι των αριστερόχειρων μαθητών πίσω από την πλάτη τους ώστε να χρησιμοποιήσουν το «σωστό» χέρι.

Διαβάστε επίσης:

H Aθήνα γέμισε κίτρινα C: Τι είναι η ηπατίτιδα C, ποια τα συμπτώματά της και πώς μεταδίδεται;

Ζυμαρικά και πατάτες μας οδηγούν στην κατάθλιψη;