Tο πιο αποτελεσματικό όπλο κατά της κυτταρίτιδας!

Tο πιο αποτελεσματικό όπλο κατά της κυτταρίτιδας!

Η πλαστικός χειρουργός Βίλλυ Ροδοπούλου εξηγεί τα πάντα για την όψη φλοιού πορτοκαλιού και αποκαλύπτει τις πιο αποτελεσματικές θεραπείες

Δύο... κύλινδροι που κάνουν μηχανικό μασάζ στο δέρμα κερδίζουν τη μάχη κατά της διαταραχής που ταλαιπωρεί τις γυναίκες. Η πλαστικός χειρουργός Βίλλυ Ροδοπούλου εξηγεί τα πάντα για την όψη φλοιού πορτοκαλιού και αποκαλύπτει τις πιο αποτελεσματικές θεραπείες.

Ακόμα και οι λαμπερές σταρ που φαίνονται αψεγάδιαστες έχουν κυτταρίτιδα, τον περίφημο πια φλοιό πορτοκαλιού που εμφανίζεται στα πόδια-γλουτούς και μηρούς-από την εφηβεία και μετά. Η κυτταρίτιδα είναι γένους θηλυκού, ταλαιπωρεί το 90% των γυναικών, από τις οποίες αρκετές είναι αδύνατες. Η παχυσαρκία είναι επιβαρυντικός παράγοντας, μαζί με το κάπνισμα, την καθιστική ζωή και τον ανθυγιεινό τρόπο ζωής, όμως ακόμα κι αν διορθωθούν όλα τα παραπάνω το πρόβλημα δεν λύνεται πάντα. Ρωτήσαμε τη Βίλλυ Ροδοπούλου να μας αναλύσει ποιες θεραπείες δουλεύουν και τι αποτέλεσμα προσφέρουν.

gallery

Κυρία Ροδοπούλου, τι είναι κυτταρίτιδα και σε τι οφείλεται;

Η κυτταρίτιδα δεν είναι μια απλή εναπόθεση λίπους. Πρόκειται για πάθηση, η οποία περιλαμβάνει διήθηση (φιλτράρισμα) του συνδετικού ιστού με λιπαρές ουσίες και νερό, που συνοδεύεται από μείωση της ελαστικότητας του δέρματος, οίδημα και εμφάνιση της χαρακτηριστικής ανομοιομορφίας στο δέρμα (γνωστή και ως "φλούδα πορτοκαλιού"). Πρακτικά, τα σημεία διόγκωσης οφείλονται στο λίπος, το οποίο έχει διογκωθεί από οίδημα και τα σημεία εμβάθυνσης οφείλονται σε ίνες, που βρίσκονται ανάμεσα στα λιποκύτταρα και κρατάνε το δέρμα καθηλωμένο στους βαθύτερους ιστούς.

Τα αίτια που προκαλούν την κυτταρίτιδα είναι κυρίως η κακή αιμάτωση και οι ορμονικές διαταραχές, αλλά και το κάπνισμα, η υπερβολική χρήση οινοπνεύματος, η καθιστική ζωή, οι κακές διατροφικές συνήθειες, το στρες, η κληρονομικότητα, η δυσκοιλιότητα, που αποτελούν επίσης παράγοντες που εντείνουν την εμφάνισή της.

Η ισορροπημένη διατροφή λύνει το πρόβλημα της κυτταρίτιδας;

Αυτό που πρέπει να μάθουν οι γυναίκες σήμερα, ώστε να μη γίνονται θύματα επιτηδείων, είναι ότι στην πραγματικότητα δεν υπάρχει δίαιτα κατά της κυτταρίτιδας. Υπάρχει ένας τρόπος διατροφής που βοηθά στην πρόληψη, τη βελτίωση και την καταπολέμηση του προβλήματος, ο οποίος σε συνδυασμό και με άλλες παραμέτρους (π.χ. άσκηση) ή θεραπείες θα συμβάλλει στην επιτυχία. Η κυτταρίτιδα είναι ένα φαινόμενο πολυσύνθετο και η αντιμετώπισή της απαιτεί συνεχή και συστηματική προσπάθεια, αλλαγή στον τρόπο ζωής και διατροφής μας, καθώς και επιμονή και υπομονή. Στην ιατρική λέμε ότι η κυτταρίτιδα δεν είναι μία αλλά πολλές! Αυτό σημαίνει ότι υπάρχουν διαφορετικές θεραπείες ανάλογα με τον τύπο της, γι' αυτό είναι σημαντικό να γίνει διάγνωση από το γιατρό.

Ποιες είναι οι θεραπείες σε κάθε τύπο κυτταρίτιδας;

Η πιο ήπια μορφή της κυτταρίτιδας είναι εκείνη του Α΄ σταδίου , γνωστή και ως «χαλαρή κυτταρίτιδα» ή «ινώδης». Είναι ορατή μόνο μετά από τσίμπημα της περιοχής και εμφανίζεται σε αδύνατες γυναίκες χωρίς τοπικό πάχος. Η «κυτταρίτιδα των αδύνατων κοριτσιών», όπως αλλιώς λέγεται, δεν συνδέεται με το λίπος, αλλά με φυσιολογικά λιποκύτταρα, που έχουν όμως εγκλωβιστεί. Αυτό έχει σαν αποτέλεσμα ο ινώδης ιστός που τα περιβάλλει να διαταράσσεται από την παρουσία τους, να πολλαπλασιάζεται ανώμαλα και να σκληραίνει. Η μέθοδος που επιλέγουμε είναι η Endermologie Lipomassage της LPG, μόνη της ή σε συνδυασμό με μεσοθεραπεία. Στόχος μας με αυτή είναι να σπάσουν οι σκληρύνσεις και να καταστραφεί ο ινώδης ιστός που δίνει την όψη της φλούδας πορτοκαλιού. Έπειτα υπάρχει η κυτταρίτιδα Β' και Γ' σταδίου που βλέπουμε αρκετά συχνά.

Πώς αντιμετωπίζετε τα πιο σοβαρά στάδια;

Η λεγόμενη κυτταρίτιδα Β΄ σταδίου, ή αλλιώς «οιδηματώδης» η «λιπώδης» είναι μέτριου βαθμού και ορατή όταν η γυναίκα βρίσκεται σε όρθια στάση. Ο τύπος αυτός εμφανίζεται μαζί με το τοπικό πάχος, κυρίως σε γλουτούς και μηρούς. Με την αύξηση του βάρους η όψη της κυτταρίτιδας επιδεινώνεται, ενώ με τη μείωση των κιλών βελτιώνεται. Ο μηχανισμός λειτουργεί ως εξής: Όταν παχαίνουμε τα λιποκύτταρα μεγαλώνουν. Καθένα από αυτά αναλαμβάνει πολλαπλάσιες ποσότητες λίπους από αυτό που φυσιολογικά αντέχει. Το αποτέλεσμα είναι να διογκώνεται το λιποκύτταρο, να κολλάει με τα διπλανά του και τελικά να γίνεται ορατό στην επιδερμίδα με την όψη της φλούδας πορτοκαλιού. Η λιπώδης κυτταρίτιδα βελτιώνεται με μια δίαιτα απώλειας βάρους. Ωστόσο, χρειάζονται και τοπικές μέθοδοι, που στοχεύουν τόσο στη λιποδιάλυση όσο και στην αποκατάσταση της μικροκυκλοφορίας, η οποία υποφέρει λόγω του όγκου των λιποκυττάρων. Στις περιπτώσεις αυτές προτείνονται τα πιο προχωρημένα πρωτόκολλα της πατενταρισμένης θεραπείας Endermologie Lipomassage της LPG, σε συνδυασμό με ενέσεις λιποδιάλυσης.

Τι συμβαίνει με την πιο προχωρημένη κυτταρίτιδα;

Αυτή είναι η κυτταρίτιδα Γ΄ σταδίου, γνωστή και ως «συμπαγής» ή «οζώδης». Είναι μεγάλου βαθμού, εμφανής τόσο σε όρθια όσο και σε ύπτια στάση. Το δέρμα είναι σκληρό και συχνά πονάει στην πίεση. Τα λιποκύτταρα έχουν την τάση να συναθροίζονται σε λοβία, τα οποία δίνουν την εντύπωση μικρών όγκων μέσα στο δέρμα. Οι σχηματισμοί αυτοί είναι τόσο συμπαγείς, ώστε δεν είναι δυνατό να αιματωθούν σωστά. Μάλιστα, είναι τόσο άκαμπτοι, ώστε ενοχλούν ακόμα και τις νευρικές απολήξεις, προκαλώντας πόνο.

Στόχος μας είναι η μείωση του μεγέθους των λοβίων. Η καλύτερη λύση είναι τα πιο ισχυρά και διάρκειας πρωτόκολλα της πατενταρισμένης κι ίσως μοναδικής αποτελεσματικής θεραπείας Endermologie Lipomassage της LPG, σε συνδυασμό με ενέσεις λιποδιάλυσης. Ενδεχομένως να χρειαστεί στις πιο επίμονες περιοχές να επέμβουμε μέσω τοπικής αναισθησίας με την καινοτόμα τεχνική CelluTite.

Τι κάνει η θεραπεία Endermologie Lipomassage;

Αυτή η πατενταρισμένη τεχνική αδυνατίσματος επανενεργοποιεί την αποβολή λίπους (λιπόλυση) με σκοπό την απομάκρυνση του τοπικού πάχους και την αποκατάσταση της λείας υφής της επιδερμίδας μέσω της παραγωγής κολλαγόνου και ελαστίνης. Αυτά επιτυγχάνονται μέσω της μηχανικής διέγερσης που προκαλούν οι κύλινδροι της LPG.

Η επιστήμη της κυτταρικής διέγερσης που έχει εξελίξει η LPG αποδεικνύεται με περισσότερες από 110 επιστημονικές μελέτες. Οι κύλινδροι μεταδίδουν μηχανικά μηνύματα (mechanotransduction) στο δέρμα και προκαλούν στα βαθύτερα στρώματα βιολογικές αντιδράσεις ανώδυνα. Στο κέντρο Kosmesis όλες οι θεραπείες για το πρόσωπο και το σώμα που προσφέρονται είναι μέσω του πιο εξελιγμένου μοντέλου-πλατφόρμας της εταιρείας LPG , του CELLU M6 Integral.

Πώς γίνεται η θεραπεία Endermologie Lipomassage;

Αρχικά ο θεραπευτής εξετάζει το δέρμα της γυναίκας και επιλεγεί το καταλληλότερο πρωτόκολλο θεραπείας. Στη συνέχεια η ασθενής φορά το Endermowear, ένα ειδικό αδιαφανές κορμάκι προσωπικής χρήσης, και ξαπλώνει αναπαυτικά στο ιατρικό κρεβάτι απολαμβάνοντας 35΄ χαλάρωσης και ευεξίας. Κατά τη διάρκεια του προγράμματος Lipomassage πρόσθετες αξιολογήσεις θα βοηθήσουν στην παρακολούθηση των αποτελεσμάτων. Στο τέλος του προγράμματος, μηνιαίες συνεδρίες συντήρησης θα διατηρήσουν και θα βελτιώσουν το τελικό αποτέλεσμα.

Η μέθοδος Endermologie Lipomassage είναι 100% ανώδυνη;

Αν και έντονη, μία συνεδρία Lipomassage δεν θα έπρεπε να πονάει ποτέ. Εάν οποιαδήποτε συνεδρία είναι επώδυνη, τότε οι ρυθμίσεις δεν είναι κατάλληλες. Γι' αυτό σε καμία περίπτωση οι ασθενείς δεν πρέπει να διστάσουν να μιλήσουν με τον θεραπευτή τους.

Ποια είναι τα αποτελέσματα;

Η βελτίωση της κυτταρίτιδας είναι ορατή από την πρώτη κιόλας συνεδρία. Οι περιοχές όπου έχει ήδη γίνει εφαρμογή είναι αποσυμφορημένες, λιγότερο συμπαγείς και λιγότερο ογκώδεις. Μετά από έξι επισκέψεις το δέρμα είναι πιο λείο και το σώμα σμιλεμένο και τονωμένο.

Ειδικότερα: Η γυναίκα έχει πιο λεπτή σιλουέτα και πιο σφριγηλό και απαλό δέρμα. Υπάρχει αύξηση της λιπόλυσης κατά 70%, σύμφωνα με μελέτες, και σμίκρυνση των λιποκυττάρων. Επίσης παρατηρείται λείανση της κυτταρίτιδας. Οι ανεξάρτητοι μηχανικοί κύλινδροι της LPG προκαλούν μηχανική διέγερση, που ελαστικοποιεί τον λιπώδη ιστό. Το δέρμα γίνεται πιο λείο και μαλακό και η κυτταρίτιδα σταδιακά εξαφανίζεται. Βλέπουμε σύσφιγξη του δέρματος, γιατί οι μηχανικοί κύλινδροι της LPG ενεργοποιούν την παραγωγή κολλαγόνου και ελαστίνης και η επιδερμίδα είναι αισθητά πιο σφριγηλή και τονωμένη. Μάλιστα η αναδόμηση του δέρματος είναι ανεβασμένη κατά 240%, σύμφωνα με μελέτες (Πηγή: Clinical Investigation Center, Toulouse Hospital, France. Research Report 2009). Τέλος, δεν πρέπει να ξεχάσουμε και τη σμίλευση του σώματος. Οι μηχανικοί κύλινδροι της LPG το σμιλεύουν με ακρίβεια, εστιάζοντας σε συγκεκριμένες περιοχές. Έτσι, επιτυγχάνεται ισορροπία στην κατανομή του λίπους και αποκαθίσταται το ιδανικό σχήμα του σώματος.

Έχουν γίνει μελέτες που να αποδεικνύουν όλα τα παραπάνω;

Υπάρχουν περισσότερες από 110 κλινικές και επιστημονικές μελέτες, που αποδεικνύουν την αποτελεσματικότητά του. Σύμφωνα με την πιο πρόσφατη μελέτη, συντονισμένη από τον καθηγητή Max Lafontan (INSERM, Toulouse), η δράση του CELLU M6 τελευταίας γενιάς με τους ανεξάρτητους μηχανικούς κυλίνδρους ενεργοποιεί τη λιπόλυση (αποβολή λίπους αυξημένη κατά 70%), διεγείροντας τα λιποκύτταρα μέσω των β-υποδοχέων, οι οποίοι και είναι υπεύθυνοι για τη μείωση του λίπους. Γενικά οι τεχνικές LPG χρησιμοποιούνται επί χρόνια από πλαστικούς χειρουργούς, δερματολόγους, φυσίατρους και άλλους γιατρούς, φυσιοθεραπευτές, ινστιτούτα αισθητικής και γνωστά κέντρα spa ανά τον κόσμο. Η θεραπεία της κυτταρίτιδας με Endermologie Lipomassage μπορεί να συνδυαστεί με λιποαναρρόφηση και είτε να προηγηθεί της επέμβασης, είτε να ακολουθήσει βοηθώντας την ανάρρωση και την βελτίωση του χειρουργικού αποτελέσματος.

Υπάρχουν παρενέργειες μετά τη θεραπεία Endermologie Lipomassage;

Όπως ανέφερα δεν υπάρχει καθόλου πόνος. Όμως οι ενδιαφερόμενοι καλό είναι να γνωρίζουν ότι το Lipomassage δεν θα πρέπει να χρησιμοποιείται σε ασθενείς που πάσχουν από κάποιο σοβαρό χρόνιο νόσημα, απορρύθμιση του κυκλοφορικού συστήματος, φλεβίτιδα ή εγκυμοσύνη. Αν έχουν κάποια απορία πρέπει να ζητήσουν τη συμβουλή του θεραπευτή ή του γιατρού τους.

Πόσο οικονομική είναι η Endermologie Lipomassage;

Η μέση τιμή μίας συνεδρίας 35΄είναι € 50. Κατά τη διαδικασία της αξιολόγησης, ο θεραπευτής σε συνεργασία με τη γυναίκα θα καθορίσει τον αριθμό των απαιτούμενων συνεδριών και θα της προτείνει το καταλληλότερο πρόγραμμα για την κυτταρίτιδα που έχει.

Πώς μπορεί να διατηρήσει μια γυναίκα το καλό αποτέλεσμα;

Το ιδανικό θα ήταν να συνδυάσει το δικό της πρόγραμμα Lipomassage με μία σωστή διατροφή, αποφεύγοντας το κάπνισμα, το αλκοόλ, τον καφέ και το πρόχειρο φαγητό. Επίσης, η καθημερινή φυσική άσκηση (π.χ. 30΄ γρήγορο περπάτημα/ημέρα) μετά από κάθε συνεδρία βοηθάει στην γρήγορη καύση του λίπους που απελευθερώθηκε κατά τη διάρκεια της θεραπείας. Σε κάθε περίπτωση εμείς λέμε ότι μετά την ολοκλήρωση του προγράμματος, μία συνεδρία συντήρησης το μήνα είναι συνήθως ικανή να διατηρήσει τα αποτελέσματα του Lipomassage κατά της κυτταρίτιδας.

Για περισσότερες πληροφορίες επικοινωνήστε με την: Βίλλυ Ροδοπούλου, Πλαστικό Χειρουργό
Τηλ. Επικοινωνίας 2106810490 ή επισκεφτείτε την ιστοσελίδα: www.kosmesis.gr και www.rodopoulou.gr