Ένα όμορφο πρόσωπο μπορεί να έχει την ίδια επίδραση με την ηρωίνη

Ένα όμορφο πρόσωπο μπορεί να έχει την ίδια επίδραση με την ηρωίνη

Όταν έχουμε μπροστά μας έναν πραγματικά όμορφο άνθρωπο, είναι κοινό «μυστικό» πως δεν μπορούμε να σταματήσουμε να τον χαζεύουμε και ταυτόχρονα να αναγνωρίζουμε, έστω και αν δεν το παραδεχόμαστε, πως έχει ένα κάποιο πλεονέκτημα σε σύγκριση με εμάς. Δεν είναι άλλωστε λίγες και οι έρευνες που έχουν αποδείξει πως οι άνθρωποι που δεν συμμορφώνονται με την σχεδόν καθολική ιδέα της ιδανικής ομορφιάς και ελκυστικότητας του προσώπου, αντιμετωπίζονται χειρότερα από τους «όμορφους» ομόλογούς τους.

Μια νέα έρευνα που δημοσιεύτηκε πρόσφατα στο περιοδικό Molecular Psychiatry, πάντως, έδειξε πως, εξελικτικά μιλώντας, ένα ελκυστικό πρόσωπο είναι περισσότερο πολύτιμο και ως εκ τούτου μπορεί να έχουμε αναπτύξει ενσωματωμένα βιοχημικά κίνητρα για να μας αρέσουν τα άτομα με αυτά τα πρόσωπα. Η έρευνα έδειξε ότι η ομορφιά πράγματι ενεργοποιεί τα κυκλώματα ανταμοιβής του ανθρώπινου εγκεφάλου με τον ίδιο τρόπο όπως ορισμένα ναρκωτικά. Συγκεκριμένα, οι ερευνητές της μελέτης εξέτασαν τους μ-οπιοειδείς υποδοχείς, τους ίδιους υποδοχείς που ενεργοποιούνται από την μορφίνη και την ηρωίνη, οι οποίοι έδειξαν παρόμοιες αντιδράσεις. Αυτοί οι υποδοχείς συμβαίνει επίσης να παίζουν και έναν σημαντικό ρόλο στα συναισθήματα της σύνδεσης και της προσκόλλησης με κάποιον.

Όχι και τόσο σπουδαία νέα για εμάς που είμαστε, αντικειμενικά, λιγότερο όμορφοι, σωστά; Αλλά μισό λεπτό γιατί έχουμε και μια υποσημείωση που θα αναπτερώσει το ηθικό: Μια άλλη πρόσφατη έρευνα διαπίστωσε πως τα όμορφα πρόσωπα δεν είναι τόσο αξέχαστα και αξιομνημόνευτα όσο τα υπόλοιπα. Τώρα μάλιστα!