Πώς να σερβίρετε την σωστή ποσότητα κρασιού για να μην ρισκάρετε την υγεία σας

Πώς να σερβίρετε την σωστή ποσότητα κρασιού για να μην ρισκάρετε την υγεία σας

Ποιος δεν λατρεύει ένα ωραίο, μεγάλο ποτήρι με κόκκινο κρασί στο τέλος μιας κουραστικής ημέρας; Άντε και λευκό. Να όμως που μια νέα έρευνα έρχεται να μας δώσει κάποιες επιπλέον πληροφορίες για την αγαπημένη μας συνήθεια, όχι και τόσο ευχάριστες.

Σύμφωνα με την έρευνα αυτή, λοιπόν, το μέγεθος, το σχήμα και η τοποθεσία στην οποία βρίσκεται το ποτήρι του κρασιού, επηρεάζει το πόσο κρασί θα ρίξουμε μέσα. Τα άτομα που πήραν μέρος στην έρευνα, έχυσαν 12% περισσότερο κρασί όταν χρησιμοποίησαν μεγάλο ποτήρι αντί για ένα κανονικού μεγέθους, καθώς και όταν κρατούσαν το ποτήρι αντί να το έχουν τοποθετημένο στο τραπέζι. Αν πίνεις ένα ποτήρι κρασί κάθε βράδυ, αυτό το 12% μαζεύεται σιγά σιγά και μπορεί να έχει σοβαρές επιπτώσεις στην υγεία, όπως αδύναμα οστά και υψηλό ρίσκο εμφάνισης διάφορων ασθενειών.
Τα καλά νέα είναι πως η ίδια έρευνα έδειξε πως αν πίνετε κόκκινο κρασί έχετε λιγότερες πιθανότητες να παραγεμίσετε το ποτήρι, καθώς το κόκκινο χρώμα του «γεμίζει» το ποτήρι στο μάτι, σε αντίθεση με το λευκό κρασί που είναι πιο διάφανο και μας ξεγελά στις ποσότητες. Σε κάθε περίπτωση, υπάρχουν μερικά απλά tips για να έχετε τον έλεγχο στις μερίδες:

  • Χρησιμοποιήστε ένα στενό κρασοπότηρο αντί για ένα πιο ανοιχτό και φαρδύ όταν πίνετε κρασί
  • Πάντα να σερβίρετε έχοντας το ποτήρι ακουμπισμένο στο τραπέζι και όχι κρατώντας το
  • Όταν σερβίρετε σε κλασικά ποτήρια για κόκκινο κρασί, τα οποία είναι πιο μεγάλα από αυτά για το λευκό, φροντίστε να σταματάτε όταν το κρασί φτάνει στο πιο φαρδύ σημείο του ποτηριού. (ενημερωτικά: περίπου 140γρ., δηλαδή 127 θερμίδες)
  • Αν θέλετε να απολαμβάνετε ένα ποτήρι κρασί κάθε βράδυ τότε φροντίστε το μπουκάλι με το κρασί να σας φτάσει για 5 βράδια. Υπάρχουν περίπου πέντε ποτήρια των 140γρ. σε κάθε μπουκάλι κρασιού των 750ml.