Μπορεί μία ζυγαριά τροφίμων να καταπολεμήσει την ανορεξία;

Μπορεί μία ζυγαριά τροφίμων να καταπολεμήσει την ανορεξία;

Το Mandometer είναι μία νέα, «έξυπνη» συσκευή για την αντιμετώπιση των διατροφικών διαταραχών

Το Mandometer είναι ένα νέο gadget, το οποίο μπορεί να αποτελέσει το όπλο ενάντια σε διατροφικές διαταραχές όπως η ανορεξία και η βουλιμία.

Μελέτες έδειξαν ότι το 75% των ασθενών με διαταραχές πρόσληψης τροφής παραμένει, χωρίς συμπτώματα εδώ και ένα χρόνο. Χρήση του Mandometer είναι απλή: η ζυγαριά συνδέεται με ένα ηλεκτρονικό υπολογιστή ο οποίος ενημερώνει τον ασθενή για το πόσο πρέπει να φάει και το πόσο χορτάτος πρέπει να νιώθει, ξαναδιδάσκοντάς τον, έτσι, τις υγιείς διατροφικές συνήθειες. Ο ασθενής τοποθετεί το πιάτο του στο Mandometer και προσθέτει σε αυτό το φαγητό, το οποίο καταναλώνει. Όσο ο ασθενής τρώει, η «έξυπνη» ζυγαριά υπολογίζει την ταχύτητα με την οποία αυτός καταναλώνει το γεύμα του, καθώς και την ποσότητα του φαγητού του. Ανά χρονικά διαστήματα ο ασθενής απαντάει σε ερωτήσεις του υπολογιστή σχετικά με το κατά πόσο νιώθει χορτάτος.

Διατροφικός στόχος είναι το γεύμα να έχει καταναλωθεί μέσα σε 15 λεπτά. Ο ασθενής σταματάει να τρώει μόνο εφόσον η συσκευή εκπέμψει μήνυμα ότι πρέπει να έχει χορτάσει. Εντός 3- 4 μηνών, ο εγκέφαλος πρέπει να έχει συνηθίσει να τρέφεται ο οργανισμός του ασθενή φυσιολογικά. Το Mandometer ήδη χρησιμοποιείται και από το Εθνικό Σύστημα Υγείας της Μ. Βρετανίας, ενώ οι επιστήμονες εξετάζουν κατά πόσο αυτό μπορεί να χρησιμοποιηθεί και για την καταπολέμηση της παχυσαρκίας.

Διαβάστε ακόμα:

Ζέτα Δούκα: «Έπασχα 12 χρόνια από νευρική ανορεξία»
Απ' το κακό στο χειρότερο: Η νέα εμφάνιση της Tori Spelling που προκαλεί σοκ