5 βασικοί λόγοι για τους οποίους καθυστερεί η περίοδός σας

Γωγώ Φούντα
5 βασικοί λόγοι για τους οποίους καθυστερεί η περίοδός σας

Χωρίς φυσικά να είστε έγκυος

H περίοδος είναι ένα αναγκαίο κακό, το οποίο αντιμετωπίζουν όλες οι γυναίκες ανεξαιρέτως από την εφηβεία μέχρι κάποια συγκεκριμένη ηλικία, που αρχίζει η εμμηνόπαυση, και παράλληλα και η... ψυχολογική κατρακύλα, καθότι τα χρόνια περνούν και το σώμα δεν θα είναι ποτέ όπως θα ήταν! Κι όμως, ειδικά τώρα το καλοκαίρι, η γυναικεία αυτή λειτουργία, χωρίς την οποία δεν θα μπορούσαμε να γίνουμε μάνες, οπότε ας μην παραπονιόμαστε, μπορεί να γίνει αρκετά εκνευριστική και σπαστική, ειδικά όταν δεν έρχεται στην προγραμματισμένη της ημερομηνία! Διότι εμείς κανονίζουμε τις διακοπές μας ώστε να μην έχουμε περίοδο, εκείνη καθυστερεί, και τελικά την μέρα που αναχωρούμε, τσουπ έρχεται! Έχετε ωστόσο αναρωτηθεί γιατί καθυστερεί η περίοδός σας, αν εξαιρέσουμε φυσικά την περίπτωση να είστε έγκυος. Παρακάτω, σας έχουμε κάποιους πολύ βασικούς λόγους.

1. Τα κιλά σας: Είτε ζυγίζετε πάνω από το κανονικό, είτε λιγότερο, υπάρχει σοβαρή πιθανότητα αυτό να έχει αντίκτυπο στον κύκλο σας με διαφορετικό τρόπο στην κάθε περίπτωση. Στην περίπτωση που τα κιλά σας είναι λιγότερα, ο οργανισμός δεν έχει αρκετό λίπος ώστε να παράγει οιστρογόνα ενώ στην περίπτωση που είστε υπέρβαρη, ή για να είμαστε πιο συγκεκριμένοι, στα όρια της παχυσαρκίας, το επιπρόσθετο στρες είναι ικανό να επηρεάσει τη φυσιολογική λειτουργία των ορμονών!

2. Διατροφικές διαταραχές: Και δεν αναφερόμαστε μόνο στην ανορεξία ή τη βουλιμία αλλά γενικότερα στην κακή διατροφή η οποία επηρεάζει άμεσα τον κύκλο. Καλό θα ήταν σε τέτοιες περιπτώσεις να επισκεφθείτε το γυναικολόγο σας γιατί ίσως χρειαστείτε ειδική αγωγή.

3. Η έντονη γυμναστική: Είμαστε σίγουροι ότι έχετε ακούσει ότι όταν μία γυναίκα προπονείται εντατικά χάνει κάποιους μήνες από την περίοδό της. Αυτό συμβαίνει αρκετά συχνά στις αθλήτριες οι οποίες φυσικά έχουν πολύ αυστηρό πρόγραμμα. Σύμφωνα με μελέτες, έχει διαπιστωθεί ότι οι μπαλαρίνες και οι γυμνάστριες έχουν περισσότερες πιθανότητες να εμφανίσουν διαταραχές στην περίοδό τους.

4. Πρόβλημα στο θυρεοειδή: Οι διαταραχές του θυρεοειδούς είναι μία πολύ συχνή αιτία για την καθυστέρηση της περιόδου και γενικότερα τις ανωμαλίες του κύκλου. Είτε πάσχετε από υπερθυρεοειδισμό, είτε από υποθυρεοειδισμό, εμποδίζεται η παραγωγή προλακτίνης στον οργανισμό, η οποία είναι απαραίτητη για την ωρίμανση των ωαρίων.

5. Ψυχολογικά αίτια: Σε περιόδους έντονης ψυχολογικής πίεσης και στρες, υπάρχει πολύ σοβαρή πιθανότητα ο κύκλος μας να υποστεί σημαντικές διαταραχές. Εκτός φυσικά από την περίοδό μας, επηρεάζεται και γενικότερα η υγεία μιας και το άγχος και τα γενικότερα προβλήματα που αντιμετωπίζουμε, έχουν αντίκτυπο στο ίδιο μας το σώμα.

Διαβάστε ακόμη:

Οι top 15 αντικαρκινικές τροφές: Μάθετε ποιες να προτιμάτε

Είσαι λάτρης του κακάο; Μάθε πώς βοηθάς την υγεία σου με δύο κούπες καθημερινά