Ποιες είναι οι επικίνδυνες ελιές και τί πρέπει να προσέχετε

Ποιες είναι οι επικίνδυνες ελιές και τί πρέπει να προσέχετε

Προστατευτείτε το καλοκαίρι απο την επικίνδυνη ηλιακή ακτινοβολία

Οι σπίλοι, γνωστοί και ώς ελιές, εμφανίζονται σε κάθε άνθρωπο ανεξαιρέτως. Άλλοτε γίνονται σύμμαχοι αναγνωρισιμότητας και ομορφιάς –όπως στην περίπτωση της Madonna και της Cindy Crawford – και άλλοτε εχθροί της υγείας του δέρματος και της αισθητικής. Κανένας δεν μπορεί μόνο με το κοίταγμα να πεί με σιγουριά αν ένας σπίλος έχει εξελιχθεί σε μελάνωμα. Οι πιθανότητες λένε ότι μόνο ένας στους πενήντα χιλιάδες φυσιολογικούς σπίλους θα εξελιχθεί σε μελάνωμα. Ένας φυσιολογικός σπίλος είναι στρογγυλός και έχει το μέγεθος της γόμας ενός μολυβιού, έχει ομοιόμορφο χρώμα και δεν εμφανίζει συμπτώματα. Τα συμπτώματα είναι σημαντικά για μια ελιά, εάν για παράδειγμα προκαλεί πόνο με το άγγιγμα ή φαγούρα, τότε καλό είναι να ελεχθεί.

Τα 4 σημάδια του μελανώματος
1. Ασσυμετρία. (Κάθε μισό ενός ακύνδινου σπίλου πρέπει να είναι ολόιδιο)
2. Περίγραμμα. (ένα ασαφές περίγραμμα δεν είναι φυσιολογικό)
3. Χρώμα. (Το πολύ σκούρο ή και η ύπαρξη διαφορετικών αποχρώσεων είναι ύποπτο)
4. Διάμετρος. (Εάν μία ελιά είναι μεγαλύτερη σε διάμετρο από τη γόμα ενός μολυβιού τότε καλό είναι να αφαιρεθεί.)

Να θυμάστε πως αυτοί οι παράμετροι εμπεριέχουν εξαιρέσεις και δεν σημαίνει πώς όλοι οι σπίλοι με τα παραπάνω χαρακτηριστικά είναι μελανώματα. Αυτό που απλά έχετε να κάνετε εσείς είναι να επισημάνετε τον ύποπτο σπίλο στον κάτοχο του και να τον συμβουλέψετε να δει έναν ειδικό γιατρό. Όπως συμβαίνει και με κάθε άλλη μορφή καρκίνου η πρόωρη διάγνωση ενός μελανώματος οδηγεί σε πιό αποτελεσματική θεραπεία.

Τι να προσέχετε
Προσέξτε τις περιπτώσεις αποτρίχωσης σε περιοχές με σπίλους. Αποφύγετε να απλώσετε κερί ή οποιοδήποτε άλλο υλικό πάνω σε σπίλο καθώς και ένα εκατοστό γύρω του. Πολλές φορές επίσης φυτρώνουν τρίχες πάνω σε μία ελιά που σε κάποιες περιπτώσεις δεν πρέπει να αφαιρούνται από τη ρίζα. Καλύτερα να τις κόψετε προσεκτικά με ένα ψαλιδάκι και να ρωτήσετε το δερματολόγο σας για την αποτρίχωση.

Διαβάστε ακόμη:

Hangover part 4:Παρασύρθηκες και ξενύχτησες;Αντιμετώπισε τη δυσφορία της επόμενης μέρας

DPG Network