Υποχονδρίαση: Ποιά είναι τα συμπτώματα και που οφείλεται;

Υποχονδρίαση: Ποιά είναι τα συμπτώματα και που οφείλεται;

Μήπως είσαι και εσύ «κατά φαντασίαν ασθενής»;

Οι περισσότεροι από εμάς έχουμε στον περίγυρό μας άτομα που έχουν έχουν φόβο απέναντι στις ασθένειες. Για την ακρίβεια μάλλον, σπαταλούν τον περισσότερο χρόνο τους στο να σκέφτονται από τι ασθένεια ενδέχεται να πάσχουν. Αυτή η εμμονική κατάσταση δεν είναι και τόσο σπάνια, αφού το 9% του πληθυσμού παρουσιάζει συμπτώματα υποχονδριακής κατάστασης ανά περιόδους της ζωής του.


Τα αίτια που μπορεί να προκαλούν το συγκεκριμένο «θεματάκι» με τον εαυτό σου μπορεί να είναι πολλά και κυρίως πηγάζουν από ψυχολογικούς λόγους. Ένας αδύναμος και αγχώδης χαρακτήρας είναι σίγουρα πιο επιρρεπής σε τέτοιες καταστάσεις, ενώ ακόμα και η ποιότητα ζωής σου μπορεί να αποτελέσει παράγοντα εμφάνισης της αρρωστοφοβίας. Οι άστατες ώρες ύπνου και η κακή διατροφή σίγουρα παίζουν σημαντικό ρόλο στην αδυναμία να διαχειριστείς τη ζωή σου αλλά και η έλλειψη ευθυνών μπορεί να σε κάνει ένα ευάλωτο άτομο σε σωματικά και ψυχολογικά ερεθίσματα.


Αν έχεις όλα τα παρακάτω συμπτώματα μάλλον είσαι και εσύ θύμα αυτής της «ασθένειας» οπότε, θα πρέπει μάλλον κάποτε να πάρεις απόφαση ότι... μια ζωή την έχουμε και καλύτερα να εστιάσεις στα θετικά της σημεία.


1.Φόβος για το χειρότερο: Τα άτομα που βρίσκονται σε αυτή την κατάσταση δεν μπορούν να ελέγξουν τους φόβους και τις ανησυχίες τους, με αποτέλεσμα να σκέφτονται κάθε φορά τη χειρότερη πιθανή εκδοχή για το πρόβλημά τους. Συνήθως, θεωρούν πως οποιοδήποτε σύμπτωμα είναι σημάδι κάποιας σοβαρότατης νόσου.


2.Συνεχής «ανακάλυψη» καινούριων προβλημάτων: Τα υποχόνδρι δεν έχουν κάποιο συγκεκριμένο πρόβλημα, αλλά συνήθως υποφέρουν από πόνους που ανά διάστημα «μετακινούνται» στο σώμα τους, με αποτέλεσμα να εξετάζονται ενδελεχώς χωρίς συγκεκριμένο λόγο.


3.Δεν εμπιστεύεσαι τη γνώμη των γιατρών: Αν τα πορίσματα που βγάζει ο γιατρός δεν σου φαίνονται επαρκή και ψάχνεις για δεύτερη ή και τρίτη γνώμη δεν θα λέγαμε ότι είναι πολύ άσχημο. Αν όμως αμφισβητείς όλους τους εξειδικευμένους επιστήμονες στους οποίους απευθύνεσαι κατά συρροή, μάλλον πρέπει να σκεφτείς ξανά ότι υπάρχει κάποιο βαθύτερο πρόβλημα.


4.Ζητάς τη συμμετοχή των γύρω σου στην εμμονή σου: Πολλές φορές τα αρρωστοφοβικά άτομα επικεντρώνονται στο πρόβλημά τους και έχουν μόνιμο θέμα συζητήσεις τις «αρρώστιες» τους. Επιπλέον, σε τακτική βάση θέλουν τη διαβεβαίωση πως δεν έχουν κάτι σοβαρό από την οικογένεια ή τους φίλους τους. Έτσι, αισθάνονται καλύτερα, όμως για σύντομο χρονικό διάστημα και στη συνέχεια επανέρχονται... δριμύτεροι με νέα συμπτώματα.


5.Συναίσθηση της κατάστασης: Οι περισσότεροι που υποφέρουν από αυτή την «ασθένεια» γνωρίζουν τον παραλογισμό στον οποίο μπαίνουν συνεχώς, όμως παραδόξως, θεωρούν ταυτόχρονα πως οι ενοχλήσεις τους είναι τόσο έντονες, που αποκλείεται να είναι κατασκεύασμα του μυαλού τους «αυτή τη φορά».


6. Ναρκισσισμός: Τα σημάδια του ναρκισσισμού σε αυτή την περίπτωση είναι αναμενόμενα και εμφανέστατα, καθώς ο εαυτός σου γίνεται το απόλυτο επίκεντρό του ενδιαφέροντός σου, με αποτέλεσμα να μην δίνεις χρόνο στα άτομα που υπάρχουν γύρω σου αλλά και στα προβλήματά τους. Έτσι, οι διαπροσωπικές σχέσεις σου περνούν εντάσεις και δεν μπορείς να επικοινωνήσεις με τον περίγυρό σου.

Διαβάστε ακόμη:

Ηλιοθεραπεία ή μήπως όχι; Η βιταμίνη του ήλιου και πώς επηρεάζει την υγεία μας

Αίμα μετά τη σεξουαλική επαφή: αυτές είναι οι 6 πιο πιθανές αιτίες