10 ταινίες που ανέδειξαν το μεγαλείο της αγάπης για κάθε ρομαντική ψυχή εκεί έξω

Νατάσσα Σχοινά
10 ταινίες που ανέδειξαν το μεγαλείο της αγάπης για κάθε ρομαντική ψυχή εκεί έξω

Παγκόσμια Ημέρα Αγάπης σήμερα και τη γιορτάζουμε μέσα από τα πιο χαρακτηριστικά δημιουργήματα του κινηματογράφου.

«Την αγάπησα ενάντια στη λογική, ενάντια στην υπόσχεση, ενάντια στην ειρήνη, ενάντια στην ελπίδα, ενάντια στην ευτυχία, ενάντια σε κάθε αποθάρρυνση που θα μπορούσε να υπάρξει», έγραψε ο Charles Dickens στο «Great Expectations». Και ποιος να τον αδικήσει; Μεγάλο πράγμα η αγάπη, ίσως το «μεγαλύτερο» απ’ όλα. Ένα που δημιουργεί βαθιές και ουσιαστικές ρίζες στους ανθρώπους, από αυτές που δύσκολα ξεριζώνονται.

Σε μία μέρα όπως η σημερινή, η οποία έχει αφιερωθεί σύμφωνα με το calendar στην αγάπη -όχι ότι περιμένουμε το calendar για να τη γιορτάσουμε, αλλά ναι-, το μυαλό μας πήγε και σε όλες εκείνες τις ρομαντικές ταινίες που εξυμνούν το υπέροχο αυτό συναίσθημα. Άλλωστε, ο κινηματογράφος έχει υπάρξει ιδιαίτερα γενναιόδωρος.

day 15 love GIF

The Notebook (2004)

Εντάξει, ναι. Αν δε βάλουμε το Notebook σε αυτήν τη λίστα, ποια ταινία θα βάλουμε; Noah και Allie ερωτεύονται ένα καλοκαίρι, χωρίζονται για χρόνια νομίζοντας ο ένας για τον άλλον πως δεν ενδιαφέρονται, για να ξανασυναντηθούν και όλα αυτά που ένιωθαν ως παιδιά να επιστρέψουν πιο δυνατά από ποτέ. Υ.Γ. Ξεκάθαρα ένα από τα πιο συγκινητικά τέλη.




P.S. I Love You (2007)

Ο σύζυγος (Gerard Butler) της Holly (Hilary Swank) πεθαίνει, αλλά της έχει αφήσει μία σειρά από μηνύματα για να τη βοηθήσει να το αντιμετωπίσει και να βιώσει το πένθος. Σκοπός του εξαρχής είναι να την οδηγήσει σε μία νέα ζωή χωρίς εκείνον. Συγκίνηση και κλάμα σε όλη την πορεία.




Lake House (2006)

Το Lake House γράφτηκε ξεκάθαρα για τον ρομαντισμό και τις αγάπες που, κυριολεκτικά στην προκειμένη περίπτωση, δεν έχουν παρόν. Μία μοναχική γιατρός αρχίζει να ανταλλάσσει γράμματα με έναν προηγούμενο κάτοικο του σπιτιού στη λίμνη, την ώρα που εκείνον είναι νυν κάτοικος. Κάηκες;




The Vow (2012)

Μετά από ένα ατύχημα, η Paige πέφτει σε κώμα και, όταν ξυπνάει, έχει σοβαρή απώλεια μνήμης. Δε θυμάται τίποτα από τη ζωή της με τον σύζυγό της, Leo, και εκείνος προσπαθεί από την αρχή να την κερδίσει και να της δείξει όλους τους λόγους που την έκαναν να τον ερωτευτεί και να τον αγαπήσει.




Ghost (1990)

Το Ghost παρέδωσε στο κοινό μία από τις πιο εμβληματικές πια σκηνές με την Demi Moore και τον Patrick Swayze σε μαθήματα αγγειοπλαστικής. Εκείνος δολοφονείται, όμως, το πνεύμα του μένει πίσω για να την προστατεύσει και να την προειδοποιήσει για τον κίνδυνο που πλησιάζει.




Casablanca (1942)

Πιο classic από ποτέ εδώ τα πράγματα, αλλά υπάρχει πολύ καλός λόγος. Ο Humphrey Bogart και η Ingrid Bergman φέρνουν στη ζωή την ιστορία δύο πρώην εραστών που συναντιούνται τυχαία σε ένα μπαρ στο Μαρόκο. «Από όλα τα μαγαζιά σε όλες τις πόλεις του κόσμου, εκείνη μπαίνει στο δικό μου»… Εντάξει, epic!




Dirty Dancing (1987)

Άλλη μία διαχρονική ταινία με τον Swayze, εδώ δάσκαλος χορού Johnny Castle, που τον ερωτεύεται η Frances «Baby» Houseman. Αγάπες, χοροί, παθιασμένα φιλιά, τι άλλο θες;




A Star Is Born (2018)

Το 2018 είχε γίνει χαμός με το «A Star Is Born» και δεν είναι καθόλου παράλογο. Και μόνο που πρωταγωνιστούσε η Lady Gaga με τον Bradley Cooper ήταν αρκετό για να ενθουσιάσει τους φανς των ταινιών. Στη συνέχεια, βέβαια, κυκλοφόρησαν οι φήμες ότι οι δύο τους είχαν πραγματική σχέση. Τόσο πειστικά ήταν τα υποκριτικά τους ταλέντα. Μάλλον. Who knows.




Me Before You (2016)

Κάπου ενδιάμεσα στις μάχες και στις ίντριγκες του Game of Thrones, η Emilia Clarke έγινε για λίγο η Lou Clark, μία κοπέλα που αναλαμβάνει τη φροντίδα ενός παράλυτου ανθρώπου (Sam Claflin). Εκείνος δεν έχει κέφια για τίποτα, του φταίνε τα πάντα και η Lou δεν ασχολείται μόνο με τα καθήκοντα της φροντίστριας αλλά και με το να τον κάνει να δει τη ζωή με άλλο μάτι.




Titanic (1997)

Πολύ κλισέ ταινία, αλλά δεν μπορείς να πεις ότι η Rose και ο Jack δεν αγαπήθηκαν. Στην τελική, ο καημένος θυσιάστηκε για να κάτσει εκείνη πάνω στη σανίδα. Και, όχι, προσωπικά δεν πιστεύω ότι δε χωρούσαν και οι δύο. Κάνε λίγο πιο κει, βρε Rose, για το παιδί που σε σώζει κάθε τρεις και λίγο.



ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Το τέλος του La Casa de Papel ήταν ό,τι ακριβώς είχαμε ανάγκη να δούμε

Το Maid του Netflix σε κάνει να εκτιμάς την αξία μίας «ζεστής» αγκαλιάς

Το Bruised του Netflix δείχνει ωμά τα σκαμπανεβάσματα της ζωής