Πες «γεια» σε όλες τις γλώσσες! Αν δεν ξέρεις το πώς άσε αυτό το έργο τέχνης να σε βοηθήσει

Νατάσσα Σιδηροκαστρίτου
Πες «γεια» σε όλες τις γλώσσες! Αν δεν ξέρεις το πώς άσε αυτό το έργο τέχνης να σε βοηθήσει

Το δημόσιο γλυπτό σχεδιάστηκε από τον Hu Quanchun και την ομάδα του και  ενσωματώνει τις τρεις λέξεις-κλειδιά του πανεπιστημίου: επικοινωνία, ανταλλαγή και σύνδεση.

Οι λάτρεις της γλώσσας θα εκτιμήσουν ένα ατσάλινο γλυπτό που δημιουργήθηκε για τον εορτασμό της 80ης επετείου του Πανεπιστημίου Ξένων Σπουδών του Πεκίνου. Αγκαλιάζοντας τις λέξεις-κλειδιά του πανεπιστημίου για επικοινωνία, ανταλλαγή και σύνδεση, ο καλλιτέχνης Hu Quanchun σχεδίασε ένα ρέον γλυπτό με μια ιδιαίτερη έκπληξη χαραγμένη στο κάτω μέρος.

Σε όλη την επιφάνεια, η λέξη hello είναι γραμμένη σε 101 διαφορετικές γλώσσες! Απίστευτο;

Αυτή η επιλογή αντικατοπτρίζει τα 101 γλωσσικά προγράμματα στο BFSU (Beijing Foreign Studies University) και τη ζεστή αγκαλιά του με άλλους πολιτισμούς. Το βράδυ, οι λέξεις ζωντανεύουν χάρη στον φωτισμό LED που τους δίνει μια απαλή λάμψη. Από τα Σουαχίλι (jambo) έως τα Νιγηριανά (bawo ni) έως τα Τσεχικά (ahoj) οι γλώσσες τοποθετούνται μαζί με τρόπο που δείχνει πώς μπορούν να συνδεθούν ενώ παραμένουν μοναδικές.

skitsa kimolia2

Μην πέσεις στην παγίδα! Τα σκίτσα είναι από κιμωλία και ξετρελαίνουν τους περαστικούς

Αλλά η επιλογή της ενσωμάτωσης της γλώσσας στο γλυπτό, που ονομάζεται Endlessness, δεν είναι ο μόνος τρόπος με τον οποίο εκφράζεται η αποστολή του BFSU. Ο Hu Quanchun και η ομάδα του ήταν επίσης πολύ προσεκτικοί όταν εξέταζαν τη μορφή που έπρεπε να πάρει το κομμάτι.

ergo texnis hello8

Το ρυθμικό, ρέον σχήμα δεν είναι μόνο ευχάριστο στο μάτι, αλλά επιλέχθηκε και μετά από προσεκτική αξιολόγηση αρκετών παραγόντων. Η οβάλ μορφή είναι ένας θαυμάσια συμβολικός τρόπος για να προκληθεί η επικοινωνία, η ανταλλαγή και η σύνδεση - τρεις λέξεις-κλειδιά του BFSU. Και αφού πραγματοποίησαν μια αξιολόγηση του χώρου, ο καλλιτέχνης και η ομάδα του συνειδητοποίησαν ότι μπορούσαν να χρησιμοποιήσουν το γλυπτό για να ευθυγραμμίσουν καλύτερα τον χώρο.

Βρίσκεται σε μια πλατεία δίπλα στη δυτική πύλη της πανεπιστημιούπολης. Η πλατεία περιλαμβάνει επίσης τα τρία κύρια κτίρια διδασκαλίας στο πανεπιστήμιο. Η δυναμική τάση της χαλύβδινης κατασκευής φτάνει σε μια κορυφή, πριν ρέει προς τα κάτω σε μια κίνηση που δεν τελειώνει ποτέ. Όταν κάποιος αναλογιστεί τις γλώσσες που διασχίζουν το γλυπτό, βλέπουμε πραγματικά μια σύνδεση.

ergo texnis hello4

Στην πραγματικότητα, το ατσάλι επιλέχθηκε για να ταιριάζει με το χρώμα των γύρω κτιρίων και βοηθά το γλυπτό να ενσωματωθεί στο περιβάλλον. Χάρη σε αυτή τη στρατηγική, το Endlessness μπαίνει τέλεια, μοιάζοντας σαν να ανήκει στο πανεπιστήμιο από την αρχή. Αυτή η στοχαστική προσέγγιση της δημόσιας γλυπτικής είναι ένας θρίαμβος για τον Quanchun και την ομάδα του και αποτελεί παράδειγμα προς θαυμασμό από άλλους στον τομέα.

Δες την κατασκευή στη gallery που ακολουθεί...

Images: in Weiqi.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Τα έργα τέχνης που γίνοντα από ένα κλικ μιας γραφομηχανής

Ένας καλλιτέχνης αφήνει τα έργα του ...να τα πάρει το κύμα