Η πρώτη τελετή για τα βραβεία Όσκαρ το 1929 δεν είχε καμία σχέση με τις σημερινές

Νατάσσα Σχοινά
Η πρώτη τελετή για τα βραβεία Όσκαρ το 1929 δεν είχε καμία σχέση με τις σημερινές

Ξεκίνησε από ένα dinner party για λίγους και έφτασε να είναι η μεγαλύτερη γιορτή του κινηματογράφου.

Εδώ και χρόνια η τελετή απονομής των βραβείων Όσκαρ ακολουθεί κάποια συγκεκριμένα πρότυπα. Το «σπίτι» του θεσμού, το Dolby Theatre, ανοίγει από το 2001 τις πόρτες του σε πληθώρα διασήμων, μελών της παραγωγής και του cast καθώς και των δικών τους ανθρώπων για να γιορτάσουν και να τιμήσουν όλοι μαζί τους καλύτερους κάθε κατηγορίας. Δε συνέβαινε, όμως, πάντα αυτό. Για την ακρίβεια, τα πρώτα βραβεία Όσκαρ δεν είχαν καμία σχέση με το τελικό αποτέλεσμα που βλέπουμε πλέον κάθε χρόνο στις οθόνες μας.


Πώς ήταν τα πρώτα βραβεία Όσκαρ το 1929

Τα πρώτα βραβεία Όσκαρ δόθηκαν από την Ακαδημία του Κινηματογράφου και των Επιστημών στις 16 Μαΐου του 1929. Πολύς κόσμος δεν υπήρχε, ούτε και μεγαλεπίβολες εγκαταστάσεις. Η «τελετή» ήταν ουσιαστικά ένα dinner party με περίπου 250 καλεσμένους, οι οποίοι βρέθηκαν στο Blossom Room του Roosevelt Hotel στην Καλιφόρνια. Η Ακαδημία είχε ιδρυθεί μόλις δύο χρόνια πριν ως ένας μη κερδοσκοπικός οργανισμός με σκοπό τη βελτίωση και την ανάπτυξη της βιομηχανίας του κινηματογράφου.

Οικοδεσπότης της βραδιάς ήταν ο Douglas Fairbanks, ο Αμερικανός ηθοποιός, σεναριογράφος, σκηνοθέτης και παραγωγός που έγινε γνωστός στον βουβό κινηματογράφο και σε ταινίες, όπως «The Thief of Bagdad», «Robin Hood» και «The Mark of Zorro». Εκείνος ήταν και ο πρώτος πρόεδρος και ιδρυτικό μέλος της Ακαδημίας.

first 1929oscars10

Οι νικητές των πρώτων βραβείων που μετά έγιναν γνωστά ως «βραβεία Όσκαρ» δεν ανακοινώθηκαν κατά τη διάρκεια της τελετής, αλλά είχαν γίνει γνωστοί πριν την έναρξή της. Καθώς ο ήχος ήταν «φρέσκια» προσθήκη στις ταινίες, στα βραβεία συμμετείχαν μόνο οι βουβές, γιατί θεωρήθηκε άδικο ταινίες με ήχο να συγκριθούν με αυτές που δεν είχαν.

Ο Charlie Chaplin είχε αρχικά προταθεί για τρία Όσκαρ -Καλύτερου Ηθοποιού, Καλύτερου Σεναριογράφου, Καλύτερου Κωμικού Σκηνοθέτη- αλλά όλες αποσύρθηκαν (σ.σ. Κατά πάσα πιθανότητα επειδή ο ηθοποιός και το Hollywood δεν είχαν και τις καλύτερες σχέσεις). Στη θέση των υποψηφιοτήτων του, μπήκε ένα τιμητικό βραβείο.


Πώς προέκυψε το «Oscar»

Μία αρκετά δημοφιλής θεωρία θέλει το «Oscar» να επιλέχθηκε ως όνομα επειδή έμοιαζε με τον θείο Oscar της executive director της Ακαδημίας, Margaret Herrick. Το όνομα άρχισε να χρησιμοποιείται το 1939, αλλά η ονοματοδοσία του δεν έχει επιβεβαιωθεί.

Στη συνέχεια σε περιμένουν μερικές φωτογραφίες από τις πρώτες χρονιές του θεσμού.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Oscars 2022: Η Χριστίνα Μπίθα αναπολεί το Los Angeles και προβλέπει τους φετινούς νικητές

17 παραγωγές που πήραν το Όσκαρ Καλύτερης Ταινίας και έχουν γυναικείο lead

Oscars 2022 Σκηνοθεσία: Το «Dune» είναι το μεγαλύτερο σνομπάρισμα μετά το «Inception»