17 παραγωγές που πήραν το Όσκαρ Καλύτερης Ταινίας και έχουν γυναικείο lead

Νατάσσα Σχοινά
17 παραγωγές που πήραν το Όσκαρ Καλύτερης Ταινίας και έχουν γυναικείο lead

Μικρός ο αριθμός τους αναλογικά με τις δεκαετίες του θεσμού, αλλά με τελικό αποτέλεσμα που έχει μείνει στην ιστορία του κινηματογράφου.

Πολλές φορές έχουμε μιλήσει τα τελευταία χρόνια για τις διακρίσεις του Hollywood. Το θέμα της ανισότητας στους μισθούς μεταξύ ανδρών και γυναικών είναι ένα πολύ μεγάλο κομμάτι της συζήτησης, αφού επί σειράς ετών, οι άντρες πρωταγωνιστές πληρώνονταν υπερβολικά καλύτερα από τις γυναίκες συναδέλφους τους, ακόμα κι αν οι ρόλοι τους στις ταινίες είχαν την ίδια βαρύτητα. Στο ίδιο πλαίσιο, οι βραβεύσεις έμοιαζαν να κλίνουν προς το ανδρικό φύλο, χωρίς να υπάρχει ιδιαίτερος χώρος εμφάνισης παραγωγών με γυναικείο lead.

Η Scarlett Johansson αποτελεί ηχηρό παράδειγμα ηθοποιού που έχει μιλήσει ανοιχτά για το θέμα ήδη από το 2017. «Επειδή είμαι μία από ηθοποιούς με τα περισσότερα έσοδα, δε σημαίνει ότι έχω τον πιο υψηλό μισθό. Έπρεπε να παλέψω για όλα όσα έχω. Είναι μία άστατη και πολιτική βιομηχανία. Κάποιοι άνθρωποι ένιωσαν ότι έπρεπε να μιλήσω για την προσωπική μου μάχη ώστε να ρίξω φως στο μεγαλύτερο θέμα. Ίσως είμαι παράτολμη, αλλά υπέθεσα ότι ήταν φανερό πως οι γυναίκες παλεύουν για την ισότητα σε όλες τις θέσεις. Ήταν πάντα μία συνεχιζόμενη μάχη και ένας αγώνας», είχε πει η σταρ στο Αμερικανικό Marie Claire.

Το εντυπωσιακό -και αποκαρδιωτικό- της υπόθεσης είναι πως από το 1929 που διεξήχθη η πρώτη τελετή απονομής των βραβείων Όσκαρ (σ.σ. ένα πριβέ δείπνο στο Hollywood Roosevelt Hotel στο Los Angeles), η λίστα με τις παραγωγές που τελικά κατάφεραν να αποσπάσουν το βραβείο της «Καλύτερης Ταινίας» και είχαν γυναικείο lead είναι ελάχιστες αναλογικά με τις δεκαετίες που έχουν περάσει. Παρά ταύτα, τόσο αυτές οι παραγωγές όσο και οι πρωταγωνίστριες ήταν εξαιρετικές στο τελικό αποτέλεσμα. Οι ερμηνείες τους αποτελούν -και θα αποτελούν- ενθύμημα για την ιστορία του κινηματογράφου και παράδειγμα και έμπνευση για κάθε γενιά που θα έρθει στην πορεία.

Πάμε να τις δούμε.

1935: It Happened One Night / Claudette Colbert


1940: Gone With the Wind (1939) / Vivien Leigh


1941: Rebecca (1940) / Joan Fontaine


1943: Mrs. Miniver / Greer Garson


1951: All About Eve / Bette Davis


1959: Gigi / Leslie Caron


1965: My Fair Lady / Audrey Hepburn


1966: The Sound of Music / Julie Andrews


1984: Terms of Endearment / Shirley MacLaine


1986: Out of Africa / Meryl Streep


1990: Driving Miss Daisy / Jessica Tandy


1992: The Silence of the Lambs / Jodie Foster


1998: Titanic / Kate Winslet


1999: Shakespeare in Love / Gwyneth Paltrow


2003: Chicago / Catherine Zeta Jones


2005: Million Dollar Baby / Hilary Swank


2021: Nomadland / Frances McDormand