Ταξίδι στη Βενετία: Τα δικά μου tips, που ακόμη δεν έχεις βρει στο διαδίκτυο

Άννα Πρέλεβιτς
Ταξίδι στη Βενετία: Τα δικά μου tips, που ακόμη δεν έχεις βρει στο διαδίκτυο

Πράγματα που πρέπει να κάνεις αν πας στη Βενετία και ακόμα δεν τα έχεις διαβάσει σε κανέναν ταξιδιωτικό οδηγό.

Δεύτερη συνεχόμενη χρονιά στη Βενετία για επαγγελματικό ταξίδι ( ω ναι, business and pleasure κατάσταση ;-) ). Δεύτερη χρονιά που βίωσα στο έπακρο αυτό το άκρατο συναίσθηµα ροµαντισµού της πόλης που και φέτος μου προκάλεσε ρίγος μπαίνοντας στο Grand Canal. Σίγουρα η αγαπημένη στιγμή του ταξιδιού μου και φέτος!

Πριν ξεκινήσω θα μοιραστώ μαζί σου 5 πράγματα που δεν ξέρουν οι περισσότεροι που επισκέπτονται τη Βενετία:

- Είναι η γενέτειρα του Βιβάλντι.

- ‘Oλες οι γόνδολες πρέπει βάσει νόμου να είναι βαμμένες μαύρες.

- Η Βενετία έχει τη δική της διάλεκτο, τα “Βενετσιάνικα.”

-Οι ντόπιοι απολαμβάνουν όρθιοι τον καφέ τους

-Η Βενετία είναι 117 νησάκια που ενώνονται με περίπου 410 γέφυρες – Άρα κάθε φορά που διέσχιζα μια γέφυρα στην πραγματικότητα ήταν σαν να άλλαζα νησάκι!

Ξεκινάω με το μικρό μου tour guide. Δεν θα σου πω τι πρέπει να κάνεις στη Βενετία γιατί όπως για κάθε πόλη έτσι και σε αυτήν την περίπτωση μπορείς να βρεις όλες τις απαραίτητες πληροφορίες το internet. Κάποια πραγματάκια όμως 2 χρόνια τώρα τα έχω ξεχωρίσει και τα μοιράζομαι μαζί σου!

Ξεκινάω με ένα «ΜΗ.»

Μη δοκιμάσετε τα πανίνι και τη πίτσα. Τα σάντουιτς και οι πίτσες δεν είναι τα δυνατά σημεία της Βενετίας όπως συνηθίζεται στην υπόλοιπη Ιταλία. Εδώ πρέπει να ακολουθήσετε τους ντόπιους που λατρεύουν τα «cicchetti».”Είναι πεντανόστιμα μεζεδάκια που βασίζονται σε θαλασσινά όπως γαρίδες ή μαριναρισμένες σαρδέλες. Τα καλύτερα της πόλης είναι το Al Merca που λειτουργεί σχεδόν έναν αιώνα στην αγορά του Ριάλτο.

GPS

Ένα πράγμα πρέπει να γνωρίζεις για τη Βενετία. Πως ο γενικός κανόνας της είναι, “εάν δεν χαθείς στα σοκάκια της πόλης, δεν το κάνεις σωστά.” Πέρυσι χρησιμοποιούσα αρκετά το gps του κινητού μου.. φέτος καθόλου! Ε και που χάθηκα μερικές φορές; Ίσα ίσα έμαθα την πόλη καλύτερα και ανακάλυψα και μερικά δρομάκια για να φτάνω ακόμα πιο γρήγορα στους προορισμούς μου. Ένιωθα Βενετσιάνικο κορίτσι εντελώς φέτος!

Μυρωδιά

Λένε να μην επισκέπτεσαι την Βενετία το καλοκαίρι γιατί έχει ζέστη, υγρασία και κουνούπια και η μυρωδιά από τα κανάλια είναι ενίοτε αποπνικτική. Δύο χρόνια τώρα και δηλώνω υπεύθυνα πως δεν μου ήρθε καμία δυσάρεστη οσμή από τα κανάλια. Κάποια κονουπάκια τα είχε πού και πού αλλά τίποτα ενοχλητικό!

Δοκίμασε παραδοσιακό παγωτό στο Boutique del Gelato

Βρίσκεται στην πολυσύχναστη Salizzada San Lio. Αξίζει να περιμένεις στην τεράστια ουρά! Επίσης εάν είσαι φαν του παγωτού κάνει και μία βόλτα μέχρι το Alaska Gelateria -Sorbetteria Carlo Pistacchi γιατί χρησιμοποιούν ΜΟΝΟ φυσικά συστατικά και έχουν απίστευτες εξωτικές γεύσεις όπως : αγκινάρα, µάραθο, σπαράγγια ή πιπερόριζα.

Επίσκεψή στο νησάκι Murano (των γνωστών υαλικών) και Burano

Για να δεις όλη την ομορφιά της Βενετίας, πρέπει να επισκεφτείς τα νησιά της. Είναι περίπου 40 αλλά τα πιο όμορφο και με ιστορικό ενδιαφέρον είναι τα νησιά Murano και Burano.

Πέρυσι προλάβαινα να πάω μόνο σε ένα νησί και αποφάσισα πως θα είναι το Burano γιατί ήθελα να δω από κοντά αυτό το μικρό μαγικό χρωματιστό νησάκι που μοιάζει με πίνακα ζωγραφικής. Φέτος κατάφερα να πάω και στα δύο γιατί η πτήση μας έφευγε αργά το απόγευμα. J

Μοιράζομαι μαζί σου κάποιες photos (δες στην gallery παρακάτω) και fun πληροφορίες των νησιών:

Murano

Το Murano είναι γνωστό σε όλο τον κόσμο για το φυσητό γυαλί. Ακόμα και σήμερα η αρχαία παράδοση διατηρείται και είναι η κύρια ενασχόληση των κατοίκων του νησιού.

Burano:

Ανήκει στα 10 πιο όμορφα μικρά νησάκια στον κόσμο. Γνωστό για τη δαντέλα και τα χρωματιστά σπίτια του που κάνουν το νησί να μοιάζει με καρτ ποστάλ.

Fun Fact: Αν είσαι κάτοικος του Burano δεν επιλέγεις εσύ την απόχρωση του σπιτιού σου. Γνωστοποιείες στην κυβέρνηση την απόφαση σου κι εκείνη στη συνέχεια υποδεικνύει ποια χρώματα σου επιτρέπεται να χρησιμοποιήσεις! Τέλειο;

Festa de Redentore (Γιορτή του Λυτρωτή)

Μία από τις πιο όμορφες εμπειρίες της ζωής μου ήταν η Festa de Redentore όταν επισκέφτηκα την Βενετία πέρυσι. Και αν ποτέ αποφασίσεις να επισκεφτείς τη Βενετία καλοκαίρι, θα σε συμβούλευα να πας τότε. Είναι ένα από τα σημαντικότερα παραδοσιακά γεγονότα στη Βενετία και λαμβάνει χώρα κατά τη διάρκεια του Σαββατοκύριακου της τρίτης Κυριακής του Ιουλίου. Γιορτάζει το τέλος της επιδημίας του 16ου αιώνα και είναι ένα ετήσιο γεγονός από τότε. Όλη η Βενετία μετατρέπεται σε ένα πάρτι εκείνη τη μέρα!

Το πιο φανταστικό από όλα τα γεγονότα που συμβαίνουν τότε είναι η παράσταση των πυροτεχνημάτων. Είναι ό,τι πιο όμορφο έχεις δει. Μόλις το ρολόι δείξει 22:00 ξεκινάνε τα πυροτεχνήματα που διαρκούν περίπου ΜΙΑ ώρα! Φωτίζεται όλος ο ουρανός με τα πιο όμορφα χρώματα και σχέδια που μπορείς να φανταστείς. Κάθε χρόνο αυτή η παράσταση των πυροτεχνημάτων κοστίζει περίπου 50 εκ ευρώ οπότε καταλαβαίνεις για το πόσο υπερπαραγωγή είναι.

Θα μπορούσα να γράφω μέρες για τη Βενετία αλλά σταματάω κάπου εδώ για να μην σε κουράσω. Σε φιλώ γλυκά.. Tanti Bacci!




Υ.γ Μπορείς να μου στέλνεις στο Instagram ό,τι θες να συζητάμε μέσα από το... Annalyzing.