Το γευστικό μενού της 25ης Μαρτίου που θα ετοιμάσεις εύκολα στο σπίτι

Το γευστικό μενού της 25ης Μαρτίου που θα ετοιμάσεις εύκολα στο σπίτι

Τι λες, αν αυτήν την 25η Μαρτίου, ετοιμάσεις μια συγκεκριμένη συνταγή που πέρασε από γενιά σε γενιά, στην πιο εύκολη και νόστιμη εκδοχή της;

Ας ξεκινήσουμε κάνοντας ένα σύντομο κουίζ! Αλήθεια,έχεις αναρωτηθεί γιατί τρώμε μπακαλιάρο σκορδαλιά την 25η Μαρτίου; Μπορεί οι αναμνήσεις σου να θέλουντο εθνικό φαγητό αυτής της ξεχωριστής ημέρας να κυριαρχεί διαχρονικά στο οικογενειακό τραπέζι όμως,ποιος είναι ο λόγος που στο διάστημα από την Καθαρά Δευτέρα μέχρι το Πάσχα, η νηστεία καταλύεται αυτήντην ημέρα;

Αν έχει τύχει να νηστέψεις, έστω και μία φορά στη ζωή σου, τότε θα ξέρεις ήδη πως ο λόγος βρίσκεται στην ανάγκη για ενδυνάμωση, μιας και η συγκεκριμένη νηστεία θεωρείται από τις πιο αυστηρές. Και για εσένα,που αναρωτιέσαι γιατί επιλέχθηκε ο παστός μπακαλιάρος σκορδαλιά, αρκεί να γνωρίζεις πως έφτασε στο ελληνικό τραπέζι περίπου τον 15ο αιώνα και αποτέλεσε την εύκολη και ταυτόχρονα οικονομική λύσηγια τους κατοίκους της ενδοχώρας, ένα τρόφιμο που δεν χρειαζόταν ιδιαίτερη συντήρηση, αφού με εξαίρεση τα νησιά μας, το φρέσκο ψάρι αποτελούσε πολυτέλεια για πολλούς Έλληνες στο παρελθόν.

Τι λες, λοιπόν, αν αυτήν την 25η Μαρτίου, ετοιμάσεις τη συγκεκριμένη συνταγή που πέρασε από γενιά σε γενιά, στην πιο εύκολη και νόστιμη εκδοχή της;

Πώς θα φτιάξεις τον πιο γευστικό μπακαλιάρο σκορδαλιά εύκολα και απλά

Τα «βήματα» που θα ακολουθήσεις για να δημιουργήσεις εύκολα και γρήγορα την πιο νόστιμη συνταγή για μπακαλιάρο σκορδαλιά, εκείνη που θα θυμίζει τα τραπέζια στο σπίτι της γιαγιάς, με άφθονο γέλιο και ιστορίες από τα παλιά… είναι συγκεκριμένα. Το μόνο που χρειάζεται να κάνεις, είναι να αφεθείς στον κόσμο της μαγειρικής, να εμπνευστείς από την παράδοση και να έχεις όλα όσα χρειάζεσαι στον πάγκο της κουζίνας σου και συγκεκριμένα τα εξής:

• 1-1,5 κιλό μπακαλιάρο, φιλέτο, ξαλμυρισμένο• Πιπέρι• 200 γρ. αλεύρι γ.ο.χ., για πανάρισμα• Σπορέλαιο, για το τηγάνισμα

Για το κουρκούτι:

• 300 γρ. αλεύρι γ.ο.χ.• 1 κ.σ. μπέικιν πάουντερ• 1 πρέζα ζάχαρη κρυσταλλική• 1 πρέζα αλάτι• 500 γρ. μπύρα

Για τη σκορδαλιά:

• 1 κιλό πατάτες, καθαρισμένες• 1 τεμάχιο Knorr «Σπιτικό» Ζωμό Λαχανικών• 5 σκελίδες σκόρδο• 2 κ.σ. ξίδι• 4 κ.σ. ελαιόλαδο • 1 κ.γ. αλάτι

Θα ξεκινήσεις τη συνταγή με το κουρκούτι, τοποθετώντας ένα βαθύ τηγάνι με σπορέλαιο σε μέτρια προς δυνατή φωτιά και αφήνοντάς το να κάψει. Στη συνέχεια, βάζεις σε ένα μπολ 300 γρ. αλεύρι, το μπέικινπάουντερ, τη ζάχαρη, το αλάτι και ανακατεύεις όλα τα υλικά με ένα κουτάλι. Αμέσως μετά, ρίχνεις την μπύραμέσα στο μείγμα και ανακατεύεις με ένα σύρμα χειρός για 1 με 2 λεπτά, μέχρι να ομογενοποιηθούν τα υλικά.

Κάπου εδώ, ήρθε η στιγμή για τον μπακαλιάρο, τον οποίο τοποθετείς στον πάγκο εργασίας και προσθέτεις πιπέρι. Σε ένα μπολ βάζεις το αλεύρι για το πανάρισμα, πασπαλίζοντας τα κομμάτια του μπακαλιάρου με αλεύρι και τοποθετώντας τα ένα-ένα στο μείγμα για τοκουρκούτι.Τηγανίζεις για 4 με 5 λεπτά, μέχρι να πάρουν ωραίο χρώμα και τα αφαιρείς, τοποθετώντας τα σε ένα απορροφητικό χαρτί, για να απομακρύνεις το περιττό λάδι.

Σε αυτό το σημείο, ήρθε η ώρα να ξεκινήσεις την προετοιμασία της σκορδαλιάς, μιας και είναι εκείνη που θα κλέψει τις εντυπώσεις στο τραπέζι της 25ης Μαρτίου. Αφού, λοιπόν, έχεις καθαρίσει τον πάγκο της κουζίναςκαι έχεις τοποθετήσει όλα τα υλικά που θα χρειαστείςαπό εδώ και στο εξής, είσαι έτοιμη να ξεκινήσεις.

Αρχικά, κόβεις τις πατάτες στα τέσσερα για να βράσουν πιο γρήγορα και τις τοποθετείς μέσα σε μία κατσαρόλα με νερό, μέχρι να μαλακώσουν καλά. Αφαιρείς τις πατάτες από τη φωτιά, τις σουρώνεις και αμέσως μετά -όπως είναι ζεστές- τις περνάς από τη μηχανή του πουρέ, ενώ στη συνέχεια στο μπλέντερ χτυπάς το ελαιόλαδο, το ξίδι, το σκόρδο και το αλάτι μέχρι να μοιάζουν με κρέμα.

Ώρα να αρχίσεις να στρώνεις το τραπέζι Queenette, αφού το μόνο που σου μένει είναι να ακολουθήσεις «κατά γράμμα» ένα καλά κρυμμένο «μυστικό» που υπόσχεται να σε βγάλει ασπροπρόσωπη: Μόλις αρχίσεις να χτυπάς τις τριμμένες πατάτες με το γουδί, μέχρι να γίνουν σαν κρέμα με βελούδινη υφή, αρκεί να προσθέσεις ένα φλιτζάνι με νερό στο οποίο θα έχεις διαλύσεις τον Knorr«Σπιτικό» Ζωμό Λαχανικών, που έχει πλούσια γεύση λαχανικών, όπως πράσα, καρότα και μπαχαρικά και ταιριάζει τέλεια σε σάλτσες, λαχανικά, πατάτες φούρνου, όσπρια και λαδερά φαγητά.

17A40BCA-25DC-415F-A01A-4037DA0682E9.jpeg

Οι ξεχωριστές ημέρες του χρόνου, δεν θέλουν κόπο. Θέλουν φαντασία, έμπνευση και τους κατάλληλους «συμμάχους» στα ντουλάπια της κουζίνας σου. Αυτήντην 25η Μαρτίου, λοιπόν, μην ξεχάσεις πως ο δικός σου sous chef, δεν είναι άλλος από τον vegan και gluten-free Knorr «Σπιτικό» Ζωμό Λαχανικών, που υπόσχεται να κάνει τις φετινές days with special taste, ακόμη πιο ιδιαίτερες και γευστικές.