Παγκόσμια Ημέρα Μητέρας: 10 λόγοι για να γιορτάσεις την πιο ξεχωριστή γυναίκα της ζωής σου

Παγκόσμια Ημέρα Μητέρας: 10 λόγοι για να γιορτάσεις την πιο ξεχωριστή γυναίκα της ζωής σου
Happy loving older mature mother and grown millennial daughter laughing embracing, caring smiling young woman embracing happy senior middle aged mom having fun at home spending time together

Ποιανού τα μάτια ήταν τα πρώτα που αντίκρυσες μόλις ήρθες στο κόσμο; Ποια ήταν η πρώτη λέξη που ξεστόμισες αυθόρμητα, μόλις κατάφερες να βελτιώσεις την ομιλία σου;

Ποιο ήταν το πρόσωπο που σε κρατούσε από το χέρι, όταν αποφάσισες να σταματήσεις να μπουσουλάς και σηκώθηκες δειλά στα δύο σου πόδια, πιο έτοιμη από ποτέ να κάνεις τα πρώτα σου βήματα στον κόσμο; Η απάντηση στα παραπάνω -ρητορικά- ερωτήματα είναι μία μικρή, δισύλλαβη λέξη, η οποία μέσα της «κρύβει» χιλιάδες άλλες λέξεις, εικόνες, αρώματα, γεύσεις, στιγμές και συναισθήματα: Μάνα ή καλύτερα, μητέρα, μανούλα, μαμά.

Είναι αυτή για την οποία ο Φοίβος Δεληβοριάς έχει τραγουδήσει, «εκείνη σε βάζει στην κούνια, στα μάτια σαπούνια και γαλάκτωμα» και είναι αλήθεια πως όσες λέξεις και να βάλουμε στη σειρά, είναι δύσκολο έως ακατόρθωτο να περιγράψουμε τον ξεχωριστό ρόλο αυτής της υπέροχης γυναίκας στη ζωή μας. Όχι μόνο επειδή είναι εκείνη που μας χαρίζει απλόχερα το πιο πολύτιμο αγαθό, αλλά διότι είναι το πρόσωπο με το οποίο μας δένει ένα υπερβατικό δέσιμο, μία δυνατή αγάπη που είναι ανιδιοτελής, αδιαμφισβήτητη και μπορεί όντως να κάνει το αδύνατο δυνατό. Πώς να το κάνουμε; Θέλουμε δεν θέλουμε, η μητέρας μας είναι η «number one fan» μας, μία ατρόμητη σούπερ ηρωίδα της καθημερινότητας, η οποία θα μπορούσε να κάνει τα πάντα, αρκεί να μας έβλεπε χαρούμενες.

Για όλους τους παραπάνω λόγους, λοιπόν, η Ημέρα της Μητέρας αποτελεί ένα ορόσημο που δεν πρέπει να προσπεράσουμε, καθώς μας υπενθυμίζει με τον πιο τρυφερό τρόπο, πόσο σπουδαίο ρόλο παίζει αυτή η γυναίκα στη ζωή μας. Και αν όλα τα παραπάνω δεν είναι αρκετά για να λάβουμε μέρος σε αυτήν τη παγκόσμια γιορτή, παρακάτω έχουμε συγκεντρώσει δέκα επιπλέον λόγους, οι οποίοι θα μας πείσουν πως η Ημέρα της Μητέρας είναι πολλά περισσότερο από μία ακόμη παγκόσμια ημέρα στο ημερολόγιο.

#1 Η μητέρα μας είναι η παντοδύναμη γυναίκα που μας κουβαλούσε εννέα μήνες στην κοιλιά της. Εξαιτίας μας έχασε τον ύπνο της, πήρε κιλά, ήρθε αντιμέτωπη με ανεξέλεγκτες, απότομες ορμονικές αλλαγές, συναισθηματικές μεταπτώσεις, πρωινές ναυτίες, έντονους πόνους στο στήθος. Για ένα διάστημα έχασε την υπομονή και τον εαυτό της, ώστε να μπορέσει να μας φέρει στη ζωή. Θα της το χρωστάμε για πάντα!

#2 Είναι -ίσως- το μοναδικό πρόσωπο που θα απαντάει πάντα στο τηλεφώνημά μας, όπου και αν βρίσκεται, ό,τι ώρα και να την καλέσουμε, ακόμη και αν τη χρειαζόμαστε για τον πιο ασήμαντο λόγο του κόσμου. Και δεν υπάρχει αμφιβολία πως αν η μητέρα μας ήταν το «100» ή το «100» λειτουργούσε όπως η μητέρα μας, η εγκληματικότητα στην Ελλάδα σίγουρα θα είχε εξαλειφθεί.

leah-hetteberg-QQqXgcPyYec-unsplash.jpg

#3 Ήταν εκείνη που μας άντεξε στα ταραχώδη χρόνια της εφηβείας. Τότε που οι ορμόνες μας είχαν «χτυπήσει» κόκκινο και εμείς θέλαμε να χτυπήσουμε το κεφάλι μας -ή τα κεφάλια των γύρω μας- στον τοίχο. Τότε που ακόμη και εμείς οι ίδιες δεν αντέχαμε τον εαυτό μας, εκείνη έδειξε υπεράνθρωπη υπομονή και μας βοήθησε να διανύσουμε όσο το δυνατόν πιο ανώδυνα και ομαλά αυτήν τη δύσκολη περίοδο της ζωής μας.

#4 Είναι ένας προσωπικός life coach που εργάζεται αμισθί κάθε μέρα, ένας ερασιτέχνης μέντορας, ο οποίος μας προσφέρει πάντα τις καλύτερες συμβουλές, τις πιο αποτελεσματικές λύσεις, τα κίνητρα και τους λόγους να συνεχίζουμε να προσπαθούμε, μέχρι να κατακτήσουμε τα όνειρά μας. Διότι, όπως είχε πει και η συγγραφές Marion C. Garrety, «η αγάπη της μητέρας είναι το καύσιμο που επιτρέπει σε έναν απλό άνθρωπο να πετύχει το ακατόρθωτο».

pexels-anete-lusina-5239966.jpg

#5 Η μητέρα μας είναι η έννοια της εμπιστοσύνης προσωποποιημένη. Είναι εκείνη που για χάρη μας δεν δίστασε να κρύψει από τον μπαμπά εκείνη την κοπάνα που κάναμε στο μάθημα της Φυσικής, τη φωτογραφία του πρώτου μας crush, την οποία βρήκε κρυμμένη στο συρτάρι της ντουλάπας, το γεγονός πως ξοδέψαμε όλο το χαρτζιλίκι μας σε μία έξοδο με τις κολλητές μας και τελικά, της ζητήσαμε 10 ευρώ, τα οποία έδωσε με προθυμία.

#6 Διότι χάρη στην «πλούσια» γκαρνταρόμπα της, τα δυσεύρετα fashion κομμάτια που έχει φυλάξει από τα χρόνια της νιότης της με σκοπό να τα κληροδοτήσει σε εμάς, εμείς αντλούμε ιδέες, αστείρευτη έμπνευση και πρωτότυπες εικόνες, για να δημιουργούμε διαχρονικές και συνάμα σύγχρονες εμφανίσεις, οι οποίες μας κάνουν να δείχνουμε το ίδιο στυλάτες με εκείνη, όταν ήταν στην ηλικία μας.

1651844403241-131374280-pexels-elina-fairytale-3893725.jpg

#7 Εκείνη μας έμαθε την ανεκτίμητη αξία του σπιτικού φαγητού, τα «μυστικά» για ένα λαχταριστό παστίτσιο, τον τρόπο για να δημιουργούμε αφράτα και γευστικά κέικ χρησιμοποιώντας μόνο τέσσερα υλικά. Ακόμη και τις φορές που το ψυγείο και τα ντουλάπια της κουζίνας ήταν άδεια, εκείνη θα σκαρφιζόταν μία γρήγορη συνταγή, για να μας προσφέρει ένα απολαυστικό και θρεπτικό γεύμα.

#8 Σε αυτή χρωστάμε ένα μεγάλο «ευχαριστώ» για την κορμοστασιά, την απαλή επιδερμίδα, τα γαλάζια μάτια, τα λαμπερά μαλλιά που μας κληροδότησε. Διότι όσο πεισματικά και αν επιμένει ο μπαμπάς πως μοιάσαμε σε εκείνον, εμείς κάθε φορά που κοιταζόμαστε στον καθρέφτη, βλέπουμε μία δυνατή, γοητευτική γυναίκα γεμάτη σιγουριά, όπως ακριβώς είναι και η μητέρα μας.

pexels-cottonbro-5493783.jpg

#9 Αδιαμφισβήτητα, είναι η πιο ισχυρή και πιστή «σύμμαχός» μας, κάθε φορά που αισθανόμαστε πως το σύμπαν συνωμοτεί εναντίον μας. Όπως εκείνη τη φορά που ο καθηγητής στο σχολείο μας υποτίμησε μπροστά σε όλη την τάξη και εκείνη τον περίμενε το επόμενο πρωί στο γραφείο του Λυκειάρχη, για να του ζητήσει εξηγήσεις. Σε ευχαριστώ για όλους τους λόγους του κόσμου μαμά.

#10 Η μητέρα μας είναι το πρόσωπο που ενθουσιάζεται κάθε φορά που της προσφέρουμε κάτι, οτιδήποτε και αν είναι αυτό. Ναι, ενθουσιάστηκε ακόμη και εκείνη τη φορά που της χαρίσαμε μία καρδιά-ψηφιδωτό από φασόλια και φακές, την οποία είχαμε φτιάξει στο νηπιαγωγείο. Συνεπώς, δεν χρειάζεται να το πολυσκεφτόμαστε. Ένα μπουκέτο λουλούδια, μία εσάρπα για τα δροσερά βράδια του καλοκαιριού που πλησιάζουν, μία χειροποίητη κάρτα, ένα mixtape από κομμάτια που έχουν «σημαδέψει» τη σχέση μας, είναι τα οικονομικά αλλά πολύτιμα δωράκια που αξίζει να της χαρίσουμε με αφορμή τη φετινή Ημέρα της Μητέρας.

Μην χάνεις άλλο χρόνο, λοιπόν! Βάλε μπρος τη φαντασία και τη δημιουργικότητά σου, για να φτιάξεις μία DIY κατασκευή που θα εκφράζει στη μητέρα σου, πόσο σημαντική είναι η παρουσία της στη ζωή σου. Σε κάθε περίπτωση, να είσαι σίγουρη πως ένα μπλουζάκι από το αγαπημένο της κατάστημα, θα είναι πάντα καλοδεχόμενο.