4 τύποι ντροπής που όλες έχουμε βιώσει και προσπαθούμε να ξεχάσουμε

4 τύποι ντροπής που όλες έχουμε βιώσει και προσπαθούμε να ξεχάσουμε

Αλήθεια, ποια ήταν η τελευταία φορά που ένιωσες πως ήθελες να ανοίξει η γη επί τόπου και να σε καταπιεί; Ποια ήταν η τελευταία φορά που ένιωσες να σε «λούζει» η ντροπή σου;

Ποια ήταν η τελευταία φορά που δεκάδες βλέμματα ήταν στραμμένα πάνω σου και ήλπιζες να εμφανιστεί ως δια μαγείας ένα γιγάντιο ρακούν να σε απαγάγει; Είμαι σίγουρη πως οι παραπάνω ερωτήσεις σε βοήθησαν να ανακαλέσεις πολλές εικόνες που υπάρχουν καταχωνιασμένες σε επτασφράγιστα συρτάρια του μυαλού σου, εικόνες που προσπαθείς να ξεχάσεις όμως, σε επισκέπτονται μερικά βράδια και σε κάνουν να χάνεις τον ύπνο σου.

Δεν υπάρχει αμφιβολία πως η ντροπή είναι ένα πολύ δυσάρεστο συναίσθημα, από το οποίο μπορείς να ανακουφιστείς προσωρινά, αρκεί να σκεφτείς πως το μοιράζεται όλη η ανθρωπότητα από καταβολής κόσμου. Όπως εσύ νιώθεις αμηχανία, ταπείνωση, ανασφάλεια και ενοχή ενθυμούμενη κάποιο ιδιαίτερα ατυχές συμβάν της ζωής σου, το ίδιο πιθανότατα αισθάνεται και η Ariana Grande όταν σκέφτεται το δυνατό «χαστούκι» που έφαγε από ένα γιγάντιο φτερό στο Victoria’s Secret Fashion Show του 2014, η Jennifer Lawrence όταν βλέπει ατελείωτες σελίδες στη Google με φωτογραφίες της να παραπατά και να σωριάζεται στο κόκκινο χαλί καθώς πάει να παραλάβει το χρυσό αγαλματίδιο, η Billie Eilish όταν αναπολεί την πρώτη της εμφάνιση στο φεστιβάλ Coachella, τότε που ξέχασε τους στίχους του κομματιού «Αll the good girls go to hell» και η Adele όταν έσπασε το βραβείο «Album of the Year» στα Grammys του 2017.

Και ακριβώς επειδή η ντροπή είναι ένα συναίσθημα που -ευτυχώς- μοιραζόμαστε, παρακάτω έχουμε συγκεντρώσει τέσσερις τύπους ντροπής που όλες και όλοι έχουμε βιώσει και ιδανικά, θα θέλαμε να τους διαγράψουμε από τη μνήμη μας.

Η ντροπή που μας προκαλεί η απόρριψη των συναισθημάτων μας από τον άλλο

Κακά τα ψέματα. Λίγα πράγματα μπορούν να μας κάνουν να νιώσουμε πολύ άβολα και ένα από αυτά είναι σίγουρα το heartbreak μετά την απόρριψη που δεχθήκαμε από το crush μας, από ένα αγόρι που μας απέρριψε με συνοπτικές διαδικασίες και δεν ανταπέδωσε τον έρωτά μας. Παρόλα αυτά, η βαθιά ντροπή που μας προκαλεί μία αγάπη χωρίς ανταπόκριση, δεν προκύπτει μόνο μέσα από τις ερωτικές σχέσεις, αλλά και από τις οικογενειακές, αφού ήδη από τη βρεφική ηλικία μπορεί η συμπεριφορά ενός γονιού να ερμηνευτεί από το μωρό ως απόρριψη, απομάκρυνση ή αδιαφορία, με αποτέλεσμα να του γεννήσει ένα πρώιμο, πρωτόγνωρο αίσθημα ντροπής, το οποίο δυσκολεύεται να διαχειριστεί. Ίσως αυτή η δυσάρεστη εμπειρία από την παιδική μας ηλικία, είναι που μας καθιστά ευάλωτες στην απόρριψη στη μετέπειτα ζωή μας και μας κάνει να νιώθουμε άσχημα, όταν ένα πρόσωπο που μας ενδιαφέρει ερωτικά δεν ανταποκρίνεται θετικά στα συναισθήματά μας.

bruno-van-der-kraan-i4rOpdj444c-unsplash-(1).jpg

Η ντροπή που πηγάζει από την αίσθηση ότι είμαστε outsiders σε ένα σύνολο

Η μαγική και ανεκτίμητη αίσθηση του «ανήκειν», η γενναιόδωρη αποδοχή από ένα μεγαλύτερο κοινωνικό σύνολο, ακόμη και από την οικογένειά μας, είναι από τα πιο ζωτικά συναισθήματα, ειδικότερα αν λάβουμε υπόψη πως ο άνθρωπος -σύμφωνα με τον Αριστοτέλη- είναι «φύσει κοινωνικό ον». Και ποιες είμαστε εμείς στο φινάλε, για να αμφισβητήσουμε ή να πάμε κόντρα στον Αριστοτέλη; Όπως και να έχει, όλα τα παραπάνω αποδεικνύουν για ποιον λόγο η αίσθηση πως είμαστε outsiders, «μαύρα πρόβατα», παρείσακτες ή απλά μη αποδεκτές από ένα μεγαλύτερο κοινωνικό σύνολο, μία ομάδα ή μία παρέα, μας γεννά ένα δυσάρεστο αίσθημα ντροπής. Δεν έχει σημασία αν μας ενδιαφέρει πραγματικά να γίνουμε μέλη αυτής της ομάδας, διότι όταν η συγκεκριμένη ομάδα ανθρώπων δεν μας αποδέχεται, εμείς έτσι και αλλιώς θα αισθανθούμε ντροπιασμένες, ανίκανες, αποκλεισμένες και κάπως λειψές, για να συμπληρώσουμε αυτό το κομμάτι του παζλ.

pexels-stefan-stefancik-919607.jpg

Η ντροπή που μας δημιουργούν οι στόχοι που δεν μπορέσαμε να εκπληρώσουμε

Αναμφίβολα, το πιο hardcore αίσθημα ντροπής είναι αυτό που πηγάζει από τους στόχους, τους οποίους δεν καταφέραμε να εκπληρώσουμε. Όχι μόνο επειδή αυτή η συνθήκη τσαλαπατά με βιαιότητα την ιδανική εικόνα που είχαμε δημιουργήσει στο μυαλό μας για τον εαυτό μας, αλλά διότι μας αποθαρρύνει από το να συνεχίσουμε την προσπάθεια για να τους κατακτήσουμε. Και αν αυτό το αίσθημα ντροπής μπορούσαμε να το αποτυπώσουμε σε μία εικόνα, αυτή θα είχε σίγουρα το πρόσωπο της Tonya Harding όταν εκθρονίστηκε από τον τίτλο της πρωταθλήτριας από τη U.S. Figure Skating. Ομολογουμένως, η απογοήτευση, η ντροπή και η ταπείνωση που μας δημιουργεί μία αποτυχία, καθώς και το γεγονός πως πιστεύουμε ότι αποκαλύπτεται σε όλο τον κόσμο η ανικανότητά μας, είναι ό,τι χειρότερο για την εξέλιξη και την αυτοεκτίμησή μας. Παρόλα αυτά, τα πράγματα θα ήταν πολύ διαφορετικά, αν αξιοποιούσαμε αυτά τα συναισθήματα, αν επωφελούμασταν από την ντροπή που νιώθουμε. Αν μας πείσμωναν και μας παρακινούσαν να επιμείνουμε στη σκληρή προσπάθεια, ώστε να μην χρειαστεί να τα αισθανθούμε ξανά.

julia-taubitz-tZqYudVcsP0-unsplash.jpg

Η ντροπή που προκύπτει από ένα ατυχές συμβάν που δεν καταφέραμε να αποτρέψουμε

Last but not least, έρχεται το κοινό αίσθημα ντροπής που μας κατακλύζει όταν όλα τα βλέμματα στρέφονται πάνω μας, για όλους τους λάθος λόγους. Επειδή κυκλοφορούσαμε με δύο διαφορετικά παπούτσια στον δρόμο ή με το φερμουάρ του παντελονιού μας κατεβασμένο, επειδή χαιρετούσαμε κάποιον άγνωστο που νομίζαμε πως ήταν κάποιος γνωστός μας, επειδή η επιγραφή στην πόρτα έγραφε «έλξατε» αλλά εμείς σπρώξαμε με δύναμη, επειδή γελούσαμε μόνες μας με κάτι που σκεφτήκαμε σε μία κηδεία, επειδή κάναμε κάποιο λεκτικό σαρδάμ που προκάλεσε ασταμάτητο γέλιο στο κοινό στο οποίο απευθυνόμασταν. Ναι! Είναι όλες εκείνες οι μικρές, ασήμαντες στιγμές που όλες έχουμε ζήσει, αλλά καμία μας δεν θέλει να θυμάται. Σίγουρα, πρόκειται για ένα αίσθημα που δεν μπορούμε να αποφύγουμε όμως, μήπως θα ήταν όλα πολύ πιο εύκολα αν παίρναμε τον εαυτό μας λίγο λιγότερο στα σοβαρά;

pexels-anete-lusina-5723264.jpg

Σε κάθε περίπτωση, τώρα που γνωρίζεις αναλυτικά ποιοι τύποι ντροπής υπάρχουν, την επόμενη φορά που θα προκύψει κάποιο ατυχές συμβάν, μην βιαστείς να «βουλιάξεις» στη ντροπή σου. Εκλογίκευσε τα συναισθήματά σου, προσπάθησε να καταλάβεις για ποιον λόγο αισθάνεσαι έτσι και απλά, πήγαινε παρακάτω.