Πέντε σκέψεις για να διαχειριστείς τα «τσιμπήματα» της ζήλειας που νιώθεις για τους φίλους σου

Πέντε σκέψεις για να διαχειριστείς τα «τσιμπήματα» της ζήλειας που νιώθεις για τους φίλους σου

Αν έχεις πιάσει και εσύ, λοιπόν, τον εαυτό σου να «σουβλίζεται» από το αίσθημα της ζήλειας και αν η ζήλεια σου χρησιμοποιεί ως «τοτέμ» κάποιο αγαπημένο σου πρόσωπο, παρακάτω θα βρεις μερικές σκέψεις mantra.

Διαβάζω τον τίτλο που έχω γράψει και δεν ξέρω πώς να ξεκινήσω αυτό το κείμενο, οπότε και θα επικαλεστώ τον Αισχύλο. Ο μεγάλος τραγικό ποιητής είχε πει πως, «λίγοι άνθρωποι το έχουν στη φύση τους αυτό: να τιμούν χωρίς φθόνο τον ευτυχισμένο φίλο τους», ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει πως αυτοί που έτυχε κάποια στιγμή να ζηλέψουν κάποιον φίλο τους, είναι καταδικασμένοι να βράζουν αιωνίως στα καζάνια της κόλασης. Διότι η ζήλεια, όπως η αγάπη, η χαρά, ο θυμός, ο φόβος, είναι φυσιολογικά ανθρώπινα συναισθήματα, άσχετα αν μας έχουν πείσει πως κάποια από αυτά είναι λάθος, οπότε δεν θα έπρεπε να τα αισθανόμαστε.

Κακά τα ψέματα. Το να βιώνουμε το αίσθημα της ζήλειας, ειδικότερα για ένα πρόσωπο που αγαπάμε πολύ, δεν είναι καθόλου ευχάριστο όμως, από την άλλη πλευρά δεν είναι κάτι κακό, εκτός αν η συμπεριφορά μας απέναντι στο συγκεκριμένο πρόσωπο, υποκινείται από το συγκεκριμένο συναίσθημα. Συνεπώς, είναι απόλυτα θεμιτό να ζηλεύουμε, ακόμη και τους φίλους μας, ειδικότερα όταν μπορούμε να αξιοποιήσουμε αυτό το συναίσθημα, για να μάθουμε περισσότερα για τον εαυτό μας και να αποκτήσουμε μία καλύτερη σχέση μαζί του. Διότι η ζήλεια που νιώθουμε για το άλλο πρόσωπο, σχεδόν ποτέ δεν έχει να κάνει με εκείνο, αλλά με εμάς τις ίδιες. Έτσι και αλλιώς, το ότι ζηλεύουμε δεν σημαίνει ότι θέλουμε να καταστρέψουμε την ευτυχία τους. Σωστά;

Αν έχεις πιάσει και εσύ, λοιπόν, τον εαυτό σου να «σουβλίζεται» από το αίσθημα της ζήλειας και αν η ζήλεια σου χρησιμοποιεί ως «τοτέμ» κάποιο αγαπημένο σου πρόσωπο, παρακάτω θα βρεις μερικές σκέψεις mantra, οι οποίες θα σε βοηθήσουν να διαχειριστείς -ή να ξορκίσεις- αυτό το ενοχλητικό συναίσθημα και να γλιτώσεις από τις ενοχές που σε καταδιώκουν.

#1 Θα μετατρέψω τη ζήλεια σε ένα μάθημα ζωής που θα με κάνει καλύτερη

Τις φορές που αισθάνεσαι τα«τσιμπήματα» της ζήλιας να σε διαπερνούν, προσπάθησε να σκεφτείς, τι είναι αυτό που έχει η φίλη ή ο φίλος σου και σε κάνει να αισθάνεσαι έτσι; Ποιο είναι το σημείο στο οποίο νομίζεις πως υστερείς, ενώ εκείνοι υπερτερούν; Αυτό το βήμα θα είναι η αρχή, όχι μόνο για να ανακαλύψεις άγνωστα -για την ώρα- κομμάτια του εαυτού, αλλά και για να ξεκινήσεις ένα «ταξίδι» αυτογνωσίας μέσα από το οποίο, αν θέλεις, μπορείς να γίνεις ένας καλύτερος άνθρωπος. Να είσαι σίγουρη πως όταν τα καταφέρεις, θα νιώθεις ευγνωμοσύνη που έχεις αυτούς τους ανθρώπους στο πλευρό σου, δηλαδή τα φιλαράκια σου, διότι εκείνοι σου έδειξαν την κατάλληλη στιγμή, ποια κατεύθυνση χρειαζόταν να ακολουθήσεις, για να οδηγηθείς στην καλύτερη εκδοχή του εαυτού σου.

pexels-elina-fairytale-4834169.jpg

#2 Θα κάνω μία (αυτό)ψυχανάλυση για να βρω τι πάει λάθος και νιώθω έτσι

Όπως αναφέραμε και παραπάνω, η ζήλεια δεν έχει να κάνει με το πρόσωπο που στην προκαλεί, αλλά με εσένα την ίδια. Η διαφορά είναι πως όταν νιώθεις ζήλεια για κάποιο οικείο πρόσωπο, αντί για κάποια celebrity ή άγνωστη στον δρόμο, νιώθεις ακόμη πιο άσχημα, διότι σου έχουν μάθει πως δεν πρέπει, ότι δεν είναι σωστό να νιώθεις έτσι για τους δικούς σου ανθρώπους. Αυτό που έχει μεγαλύτερη σημασία όμως, είναι να καταλάβεις για ποιον λόγο νιώθεις έτσι, τι είναι αυτό που σε κάνει να αισθάνεσαι ανεπαρκής, ώστε να μπορέσεις να το δουλέψεις και να το αντιμετωπίσεις αποτελεσματικά. Επομένως, δοκίμασε να ψυχαναλύσεις τον εαυτό σου και μην φοβάσαι να έρθεις αντιμέτωπή με δυσάρεστες συνειδητοποιήσεις. Είναι ο μόνος τρόπος για να αποκτήσεις μία καλύτερη σχέση με εσένα.

pexels-anastasia-shuraeva-4100766.jpg

#3 Είναι πολύ πιο απολαυστικό να γίνω μέρος της ευτυχίας των φίλων μου

Το βασικό πρόβλημα με τη ζήλεια που αισθάνεσαι για τους φίλους σου, δεν είναι μόνο το ότι σε «πλημμυρίζει» ενοχές, αλλά το γεγονός πως σου στερεί τη δυνατότητα να συμμετέχεις με όλη σου την καρδιά, στην επιτυχία και την ευτυχία των φίλων σου. Δεν υπάρχει αμφιβολία πως τους αγαπάς τους φίλους σου, πως θέλεις μόνο το καλύτερο για αυτούς, πως θα έκανες ό,τι περνάει από το χέρι σου για να τους δεις χαρούμενους. Δεν είναι κρίμα, λοιπόν, να μην μπορείς να απολαύσεις και να γίνεις μέρος της ευτυχίας τους; Να ξέρεις πως ίσως αυτή η ερώτηση σε βοηθήσει να βάλεις προσωρινά στη σίγαση την εκνευριστική «φωνούλα» τη ζήλειας, να ζήσεις μαζί με τους φίλους σου αυτήν τη χαρμόσυνη περίοδο της ζωής τους και έπειτα, όταν έρθει η ώρα, να μπορέσεις να «συζητήσεις» μαζί της. Να είσαι σίγουρη πως έχει πολλά να σου αποκαλύψει για εσένα.

pexels-yan-krukov-5793919.jpg

#4 Θα εκφράσω στη φίλη μου τα συναισθήματά μου για να βρούμε μαζί τη λύση

Δεν ξέρω τι σχέση έχεις με τους φίλους σου όμως, αν έπιανα τον εαυτό μου να ζηλεύει την κολλητή μου, θα της το έλεγα την ίδια στιγμή. Θα της το έλεγα επειδή δεν θα άντεχα να τη ζηλεύω βαθιά μέσα μου και να της το κρύβω, επειδή ξέρω πως μόλις θα της το έλεγα, αυτόματα θα είχα γλιτώσει από τις βασανιστικές τύψεις που μας προκαλεί η ζήλεια για τα αγαπημένα μας πρόσωπα. Κυρίως όμως, θα της το έλεγα επειδή κανείς δεν με ξέρει καλύτερα από εκείνη. Εκείνη θα ήξερε τι να πει και πώς, ώστε να με βοηθήσει να ξετυλίξω αυτό το κουβάρι από σκέψεις, μέχρι να βρω ποιο είναι το πρόβλημά μου, αλλά και η πιο αποτελεσματική λύση σε αυτό. Συνεπώς, μην διαστάσεις να πεις στη φίλη ή τον φίλο σου πώς αισθάνεσαι, αρκεί να προσέξεις τον τρόπο με τον οποίο θα εκφράσεις το συναίσθημά σου, ώστε να μην φέρεις την άλλη πλευρά σε δύσκολη θέση.

pexels-elle-hughes-1549280-(1).jpg

#5 Θα αξιοποιήσω τη ζήλεια που νιώθω για να «χτίσω» την αυτοπεποίθησή μου

Να θυμάσαι πως το «αντίδοτο» στη ζήλεια που νιώθεις, δεν είναι άλλο από την αυτοπεποίθησή σου. Όσο καλύτερα γνωρίζεις τον εαυτό σου και όσο πιο σίγουρη νιώθεις για αυτόν, τόσο πιο δύσκολο θα είναι να σε διαπεράσει η επώδυνη «σουβλιά» της ζήλειας. Η αυτοπεποίθησή σου είναι η πιο ισχυρή «πανοπλία», μία αόρατη αλλά απροσπέλαστη «πανοπλία», η οποία σε προστατεύει, διότι είναι κομμένη και ραμμένη στα μέτρα σου. Πώς όμως, θα αποκτήσεις μία ισχυρή «πανοπλία», όταν επιμένεις να σου επισημαίνεις αυτά που σου λείπουν; Μήπως, λοιπόν, θα ήταν πιο ωφέλιμο να αξιοποιήσεις το αίσθημα της ζήλειας που νιώθεις για τους φίλους σου, ώστε να υπενθυμίσεις στον εαυτό σου πως είσαι ένα ξεχωριστό πλάσμα, με μοναδικά προτερήματα και ελαττώματα, τα οποία σε κάνουν πραγματικά αξιοζήλευτη και αξιολάτρευτη στους άλλους;

pexels-cottonbro-6491484.jpg

Κλείνοντας, μην πιστέψεις στιγμή πως επειδή ζήλεψες τη φίλη ή τον φίλο σου, αυτόματα δεν αξίζεις τη φιλία τους. Όχι, δεν είσαι οι σκέψεις, ούτε τα συναισθήματά σου. Είσαι ένας άνθρωπος που έχει αδυναμίες, τις οποίες μπορείς να βελτιώσεις, αρκεί να το θέλεις. Και η ζήλεια που αισθάνεσαι για ένα οικείο πρόσωπο, είναι ο «μίτος» που θα σε βοηθήσει να οδηγηθείς στη δική σου αλήθεια. Άραγε, είσαι έτοιμη να την αντιμετωπίσεις;